Trevor Rabin, de Zuid-Afrikaanse gitarist, zanger, multi-instrumentalist, schrijver en producer heeft getekend bij InsideOutMusic. “Rio”, zijn eerste soloalbum met vocaal materiaal in 34 jaar, zal daar op 6 oktober 2023 wereldwijd uitgebracht worden.

Over de ondertekening en het aanstaande album zegt Rabin: “Tekenen bij Inside Out was de meest natuurlijke en happy ondertekening ooit. Thomas en ik zijn al een tijdje vrienden en we wilden al een tijdje samenwerken. Toen ik bijna klaar was met het voltooien van het project, belde ik Thomas. Zo simpel was het. Ik ben erg blij om samen te werken met het InsideOut-team en deel uit te maken van de Sony-familie.”

Thomas Waber, hoofd van het InsideOutMusic-label, voegt eraan toe: “Werken met Trevor is een groot bucketlistmoment voor mij en het label. Ik werd een fan van zijn kenmerkende schrijfstijl aan het begin van de jaren 80 en volg hem sindsdien. Hij is een van de ware grootheden in de rockmuziek. “Rio” is alles waar we op hadden kunnen hopen en meer!”

Hoewel hij een lange en gevarieerde carrière heeft opgebouwd, is de in Johannesburg geboren Rabin vooral bekend door zijn lidmaatschap van de band Yes.  Dat duurde twaalf jaar en leverde vier albums op. Hij begon bij Yes in 1983 en in dat jaar stond de door hem geschreven hit Owner Of a Lonely Heart bovenaan de Amerikaanse Billboard-hitlijst. Dit inspireerde deze iconische progrockband tot de doorbraak naar een veel groter publiek. Rabin werd in 2017 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame met de band en werkte meer recentelijk samen met voormalige Yes-leden Jon Anderson en Rick Wakeman in het trio ARW.

Aangezien zijn vorige vocale soloalbum, “Can’t Look Away”, in 1989 uitkwam (“Jacarand” uit 2012 was volledig instrumentaal), heeft Rabin ons meer dan drie decennia laten wachten op een vervolg. Trevor Rabin geeft toe dat er van alle kanten druk werd uitgeoefend, ook door zijn eigen familie, om het proces te versnellen. De vertraging is echter verklaarbaar. Sinds hij Yes verliet na het album “Talk” in 1994 en voordat hij ging toeren met ARW in 2016, betrad de gitarist de tijdrovende wereld van filmsoundtracks. Rabin’s naam verschijnt als componist voor onder andere blockbusters als Con Air, Armageddon, Remember the Titans, Enemy Of The State, Deep Blue Sea, Glory Road en Gone In 60 Seconds en beide National Treasure-films. “De afgelopen tien jaar had ik ideeën, concepten, die ik vanwege mijn drukke agenda niet kon uitvoeren”, legt hij uit, eraan toevoegend: “Om eerlijk te zijn, die jaren vlogen in een vlaag voorbij. Ik wist dat dit het moment was, en toen ik eenmaal mijn momentum had gevonden, werkte ik 24/7 aan het album.”

“Rio” is genoemd naar de kleindochter van Rabin, het artwork bevat een schilderij van Trevor zelf. De cd kan vanaf 4 augustus in verschillende formaten worden gereserveerd. Binnenkort komt er meer informatie beschikbaar.