Het Deens-Zweedse viertal VOLA brengt zijn derde volledige studioalbum, “Witness”, uit op 21 mei. Op 4 februari jongstleden verscheen daarvan de tweede single, Straight Lines.

‘Witness’ komt bijna drie jaar na de release van “Applause Of A Distant Crowd”. VOLA’s vorige album behandelde de verminderde zorgzaamheid van de samenleving en onderzocht de manier waarop menselijke relaties zijn geëvolueerd. Daarbij werd ingegaan op angst en onrust. Het nieuwe album gaat over mislukte relaties op maatschappelijk niveau. De wrijving tussen leiders en volgers, veroorzaakt door machtsmisbruik.

De band bracht begin februari de video uit voor de albumopener, Straight Lines. Zanger/gitarist Asger Mygind vertelt: “Het gaat over iemand die op de loop is voor de autoriteiten. Het wordt steeds moeilijker om zich te verbergen en ‘running low on straight lines’ is daarvoor een metafoor. Er is geen directe route naar ontsnapping, dus creativiteit is belangrijk.”

Vorig jaar onthulde de band hun eerste voorproefje van het nieuwe album met “Head Mounted Sideways’’. Het nummer wisselt verpletterende riffs af met spookachtig mooie melodieën, het inmiddels bekende recept van VOLA-nummer. “Het is een metafoor voor de andere kant op kijken”, zegt Mygind.

Het nieuwe album werd geschreven in 2019 nadat zij thuiskwamen van hun headline tour door Europa, de afsluiting van twee jaar ‘on the road’, waarin zij op tour gingen met bands als Dream Theater, Anathema, Katatonia, Haken, Monuments en optredens op gerenommeerder festivals. (Ja, dit was 2018-2019, mensen).

Het album werd geproduceerd door de band en gemixt en gemasterd door Jacob Hansen (Volbeat, The Black Dahlia Murder, Amaranthe). Elk nummer presenteert unieke karakters, sommige zijn fictief en sommige zijn geïnspireerd door echte gebeurtenissen. 24 Light-Years volgt iemand die op zoek is naar een verdwenen familielid, is deze persoon verloren of dood? Freak gaat in op onzekerheid en macht. Napalm staat voor een mislukte relatie en het berouw en de spijt die volgt, terwijl Stone Leader Falling Down het pesten en machtsmisbruik belicht. Inside Your Fur beschrijft de kwellingen van nostalgie. Future Bird is een verdrietig verhaal gebaseerd op echte gebeurtenissen, geschreven naar aanleiding van het verlies van een ongeboren kind. Mygind las dit op Facebook. These Black Claws gaat over verslaving en de het teruggetrokken worden de duisternis in. Op dit nummer is het elektronische / hiphopduo SHAHMEN te horen. Bless (zanger in SHAHMEN) heeft de tekst voor het couplet geschreven.

Tracklist:
1. Straight Lines
2. Head Mounted Sideways
3. 24 Light-Years
4. These Black Claws (feat. SHAHMEN)
5. Freak
6. Napalm
7. Future Bird
8. Stone Leader Falling Down
9. Inside Your Fur

“Witness” verschijnt op 21 mei 20121 op cd, digitaal en op 180g vinyl: transparant (exclusief op de website van label Mascot Label Group), wit marmer (exclusief op de site van VOLA) en fluorescent (gewoon in de winkel).