Zoals het er nu naar uitziet zal de legendarische formatie Iona niet meer bij elkaar komen. Dat is voor velen een grote teleurstelling. Hun albums zijn stuk voor stuk zeer geliefd en hun concerten waren altijd een ware belevenis.

Drummer/violist Frank van Essen, die ruim 20 jaar in de band speelde, werd enige tijd geleden benaderd door mensen van het Graceland Festival. De vraag was of hij de band bij elkaar zou kunnen krijgen voor een eenmalig optreden. Dat lukte niet, maar het liet Frank niet los. Hij schrijft: “Er begon zich iets te roeren – en ik deed een poging om muzikanten te vinden om een aantal van IONA’s mooiste en krachtigste songs en instrumentals opnieuw uit te voeren – als een eerbetoon aan een zeer speciale en iconische band – waar ik 20+ jaar lid van was… Ik werd met veel enthousiasme ontvangen door zowel het festival als de muzikanten, en “Wild Goose – the Sound of Iona” was geboren.”

De band bestaat uit:
Zang: Marlou van Essen
Gitaar: Jay-P
Basgitaar/cello: Luca Genta
Blaasinstrumenten: Thieme Schipper
Drums/viool/zang: Frank Van Essen

Hun eerste optreden zal zijn op zondag 4 augustus om 15:00 uur in het openlucht theater van Gramsbergen. Daarna speelt de formatie op 15 augustus op het Graceland Festival (Zeewolde).