Ongelofelijk maar waar, slechts enkele dagen na het annuleren van de tournee van Camel komt nu ook een andere progrock mastodont met een zelfde soort bericht. Yes heeft wederom besloten zijn Britse en Europese Relayer Tour 2023 uit te stellen, ditmaal tot 2024. In een persbericht van het management van de band wordt verwezen naar problemen met het verzekeren van de diverse risico’s, maar dit kan ook wel eens vertaald worden naar problemen met de kaartverkoop en met name de hoogte van de toegangsprijzen. De show die plaats zou vinden in de Eventim Apollo in Londen komt sowieso te vervallen, voor de andere shows wordt gezocht naar een nieuwe datum, tickets blijven geldig. Uiterst teleurstellend voor fans van deze Britse legendes, te meer daar de oorspronkelijke tour al in 2020 zou plaats vinden. Er rust blijkbaar geen zegen op de tournee van Steve Howe en volgelingen. Het volledige persbericht luidt als volgt:

Het is met enorme spijt dat, als gevolg van onverwachte omstandigheden buiten de macht van de band, Yes de beslissing heeft genomen om hun Europese en Britse Relayer-tour 2023 uit te stellen.

Yes en hun management hebben alle mogelijke wegen onderzocht om een verzekeringsdekking voor de tour te regelen in het geval van COVID-gerelateerde vrijstelling of uitsluiting wegens oorlogshandelingen. De verzekeringssector heeft alle soortgelijke verzekeringen ingetrokken die toeren mogelijk maakte vóór COVID en vóór het conflict in Oekraïne.

Er zijn altijd berekende risicobeoordelingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het touren en Yes heeft feilloos een premie betaald om zich in te dekken tegen terrorisme naast de conventionele annuleringsrisico’s. Met het oog op het ondersteunen van zalen en crew tourde Yes in 2022 door het Verenigd Koninkrijk, maar de band kan gewoon niet zo’n grootschalige tour ondernemen met zoveel risico’s die onverzekerd te zijn.

Verzekeringsdekking was beloofd voor evenementen in 2023, maar deze is nu ingetrokken tot 2024, met bevestigingen van terugkeer naar ‘normaal’ in ’24 na protesten bij de verzekeringssector om zijn houding ten opzichte van COVID- en oorlogsdekking opnieuw te beoordelen. Sommige bands kunnen deze risico’s beperken, maar het tourmodel van Yes creëert niet te rechtvaardigen risiconiveaus.

Yes’ Eventim Apollo (Londen) show in 2023 gaat niet door en tickets worden terugbetaald. De resterende tourdata worden verplaatst naar 2024 en nieuwe data binnenkort aangekondigd – alle tickets blijven geldig. Yes wil zijn oprechte spijt betuigen aan zijn trouwe fans en om hun begrip vragen. De band heeft inmiddels de nodige zekerheden gekregen voor 2024 en zet zich in om dan alsnog het podium op te gaan.

https://www.yesworld.com/live/