Eerste druk: 28 juli 2009
Eindredactie: Hans Ravensbergen
Band: Illumion
Info: Illumion
MySpace: Illumion
Discografie: Hunting For Significance (2009)

homepageillu.jpg

Jullie brachten pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
“Hunting for Significance” is in een tijdsbestek van zeker drie jaar geschreven en opgenomen, onderbroken door een studiereis (1 jaar China) en diverse toetsenistenwissels. De nummers worden compleet door Eveline geschreven en aangeleverd in gitaar en zangpartijen. Dan worden er bas- en toetsenpartijen bij gemaakt, waarna de eerste echte opnames met drums beginnen en vervolgens iedereen haar of zijn ding kan doen. De thema’s verschillen per nummer, een aantal is gebaseerd op literatuur (Oscar Wilde, Franz Kafka, Charles Dickens, Edgar Allan Poe, William Blake) en andere op reiservaringen. De ongrijpbaarheid van de menselijke geest en de uitdrukking daarvan in de literatuur, maar ook in de werkelijkheid om ons heen, blijven intrigeren, en dus voer voor teksten. Bijvoorbeeld Under the Harrow – gebaseerd op “The Pit And The Pendulum” van E.A. Poe – gaat over een man die in de gevangenis zit, maar het hele verhaal blijft het onduidelijk of de belevenis van de hoofdpersoon de werkelijkheid is of dat het enkel in zijn hoofd afspeelt.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Eveline kent de meeste bandleden van het conservatorium in Alkmaar. Na haar eindexamen heeft ze de muzikanten waarmee ze veel heeft samen gespeeld, gevraagd om een band te beginnen, om haar muzikale visie vorm te geven. Begonnen werd met het spelen van covers (Pain of Salvation, Fates Warning, Rush, Ark, A.C.T., Tori Amos, Liquid Tension Experiment) waarna een demo volgde met drie originele composities. Na een paar optredens is de lange weg naar het debuutalbum ingezet.

Wat zouden jullie zeggen dat uw invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Grote invloeden: Pain of Salvation, Steve Vai, Dream Theater (John Petrucci), Fish (teksten), Fates Warning, UK, Loreena McKennitt (melodieën), Dalbello, Rush, Kate Bush, Led Zeppelin, Symphony-X, Al DiMeola, Allan Holdsworth, UZEB, Tribal Tech, Tori Amos, Peter Gabriel, Yes, Steve Reich, Tan Dun, Charles Mingus, Mahler, Shostakovitsch, Freak Kitchen, Evergrey, Opeth.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
De wereld veroveren! Even serieus: “Hopelijk veel optreden, en een nieuw album opnemen (tweederde daarvan is al geschreven).”

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?
Kopen, die cd en veel luisterplezier gewenst!

illumion2.jpg