Interview: Maarten Goossensen
Vertaling en tekst: Christopher Cusack

Airbag. Dit Noorse gezelschap werd mateloos populair met hun pakkende ep’s die ze via hun website aanboden. De mond-tot-mond reclame ging als een lopend vuurtje de wereld over. Hun twee ep’s zijn nu samen gebracht op het eerste studio-album “Identity” dat op het Karisma label is uitgekomen. Dit album vliegt momenteel over de toonbank en de band bestormt de Wereldse Tien. In februari 2010 komt de band naar Nederland. Hoog tijd om de band wat vragen voor te leggen. Gitarist Bjørn Riis nam de antwoorden voor zijn rekening.

Kunnen jullie jezelf aan onze lezers voorstellen en iets vertellen over het ontstaan van de band?

Airbag bestaat uit vijf leden: Joachim Slikker (drums), Jorgen Hagen (toetsen), Asle Tostrup (leadzang/gitaar), Anders Hovdan (basgitaar), en Bjorn Riis (leadgitaar/zang). De band kreeg in 2005 zijn huidige vorm, toen we begonnen aan onze eerste ep – “Sounds That I Hear”. Voordien speelden we in verschillende formaties. In 2008 brachten we onze tweede ep uit, “Safetree”.

Airbag_2009_3

Jullie hebben heel bewust jullie ep’s gratis via het internet aangeboden. Was dat omdat jullie geen platenmaatschappij konden vinden?

We hebben alles zelf gedaan. We schreven zelf al het materiaal, produceerden het en ontwierpen het artwork en de verpakking. Zo hadden we volledige controle over onze muziek. We hadden besloten om niet een platenmaatschappij te benaderen omdat we wilden zien of we een publiek konden bereiken door de muziek gratis aan te bieden en zo een fanschare op te bouwen. Natuurlijk zullen sommige mensen slechts bij je blijven zolang ze iets gratis krijgen, maar we beseften ook dat het internet een krachtig instrument is om mensen in alle uithoeken van de wereld te bereiken. We hebben veel tijd besteed aan onze website, MySpace en Facebook, en ook aan talloze forums en muziekwebsites om zo onze muziek te promoten, en het betaalt zich terug. Het is allemaal een stuk sneller gegaan dan we voorzien hadden. Dit werd uiteindelijk gezien door Karisma, die ons later benaderde en onze muziek op grotere schaal wilde verspreiden.

Jullie ep’s werden aan de lopende band gedownload (hoe vaak precies?). Heeft dat succes jullie verrast?

In iets meer dan een jaar hebben we 200.000 downloads bereikt. Daarnaast zijn we zo’n 40.000 keer gedraaid op MySpace. Als een geheel onbekende band uit Noorwegen zonder enige ondersteuning zijn we dan ook erg trots op wat we bereikt hebben. Ik denk dat we meer dankbaar waren dan verrast. We hebben hard gewerkt om onze muziek te promoten. Noorwegen is een klein land en om te zien dat we mensen van over de hele wereld bereikten in slechts enkele maanden was erg opwindend. Het maakte ons zeker ervan bewust dat mensen plezier beleven aan onze muziek en het gaf ons de impuls om verder te gaan met een volledig album en ons compleet aan Airbag te wijden.

Veel bands worstelen met het feit dat hun muziek gedownload wordt en dat ze dat inkomsten kost. Jullie zijn echter groter geworden dankzij het downloaden. Hoe kijken jullie tegen het (illegaal) downloaden van muziek aan?

We zijn geen voorstander van illegaal downloaden. Artiesten behoren allemaal betaald te worden voor hun werk en mensen moeten inzien en respecteren dat illegaal kunst verspreiden fout is. Het is allemaal erg eenvoudig eigenlijk: als iemand op een kantoorbediende afkwam en zomaar zijn salarisstrook afpakte, zou hij zeker pissig worden. Ik denk echter wel dat fans tegenwoordig veeleisender zijn, en dat moet ook. We geloven sterk dat we onze fans moeten belonen voor hun trouw. Nu we ons debuutalbum hebben uitgebracht, willen we dat onze fans ervoor betalen, en als een soort ‘dankjewel’ zullen we nog steeds gratis nummers aanbieden op onze website. Mensen begrijpen dat je geld moet vragen voor je kunst, maar je kan tegenwoordig zoveel doen dat geen cent hoeft te kosten, zoals het opnemen van je eigen optredens en bootlegs van hoge kwaliteit online aanbieden, het uitbrengen van demo’s en repetitiefilmpjes en af en toe een gratis single van een album. We werken continu aan nieuwe ideeën en ik denk dat we steeds meer zullen aanbieden in de toekomst.

Airbag_2009_2

Hoe zijn jullie bij het vrij onbekende Karisma (niet te verwarren met het jaren ’70 label Charisma dat onder ander albums van Genesis uitbracht) terecht gekomen? Hoe is dat gegaan en waren er meer labels geïnteresseerd?

Zoals ik al eerder vertelde, zijn we nooit zelf op platenmaatschappijen afgestapt, omdat we wilden zien hoever we konden komen op eigen kracht. Karisma benaderde ons bij een van onze optredens en we hebben met ze vergaderd en we beseften dat deze mensen grote fans waren en onze muziek de behandeling wilden geven die het verdient. Het zijn toegewijde mensen en ze houden van muziek, wat zeldzaam is in de hedendaagse muziekindustrie. Als we met een label zouden samenwerken, moesten we ervan op aan kunnen dat zij hun onverdeelde aandacht zouden geven aan Airbag. En Karisma heeft dat in alle opzichten gedaan.

Hoe wordt muziek geschreven bij jullie? Is het een groepsproces of levert één iemand alle ideeën aan?

Bjorn schrijft normaal de teksten en de eerste ideeën. Deze ideeën worden dan voorgelegd aan de rest van de band en dan scheiden we het spul dat goed is van dat wat uiteindelijk verworpen zal worden. Sommige nummers blijven min of meer hetzelfde als de oorspronkelijke demo, terwijl andere verdere behandeling nodig hebben. We nemen vaak gewoon bepaalde passages en werken dan onze ideeën uit aan de hand van een kernakkoordenstructuur of een riff. Nummers als Safe Like You, Colours en How I Wanna Be zijn het resultaat van ideeën die ontstaan zijn terwijl we gewoon samen speelden om te zien wat er tevoorschijn zou komen. Gedurende opnamesessies herarrangeert of herschrijft Asle soms een aantal van de teksten, of Jorgen heeft nieuwe ideeën over bijvoorbeeld een strijkarrangement. Het is allemaal grotendeels een groepsproces.

“Identity” laat het beste van jullie twee ep’s “Sounds That I Hear” en “Safetree” horen. Was dat jullie keuze of die van het label? Hebben jullie er ook over gedacht om alleen maar nieuw materiaal op te nemen voor het eerste album?

Karisma benaderde ons met de intentie om de twee ep’s zoals ze waren op één cd uit te brengen. Dit leek ons een prachtige kans om zowel de relatie met Karisma te testen maar ook om het album te gebruiken om een nieuw publiek te bereiken, terwijl we aan een opvolger werkten. Aangezien de meeste van onze fans beide ep’s al hadden en sommige nummers veranderd waren toen we ze live speelden, hebben we alles opnieuw gemixt en gemasterd. We hebben ook een gedeelte van de zang en gitaren opnieuw opgenomen.

Zijn er al plannen voor een volgend album?

We werken momenteel aan nieuw materiaal, maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wanneer dit opgenomen en uitgebracht zal worden.

Jullie komen begin volgend jaar naar Nederland, wat kunnen we van Airbag live verwachten?

We zullen uiteraard een selectie van “Identity” spelen en misschien ook één of twee nieuwe nummers. Het is alweer een tijdje geleden dat we de nummers voor “Identity” opgenomen hebben en ik denk dat onze fans zullen merken dat we wat meer ‘edgy’ zijn geworden. Meer van alles, denk ik, maar dezelfde atmosferische soundscapes en de sfeer die je hoort op het album. We hopen ook dat we ons scherm en onze films mee kunnen brengen.

Airbag_2009_1

Waar luisteren jullie zelf veel naar momenteel?

We hebben veel verschillende muzikale voorkeuren. Airbag is zo ongeveer opgericht vanuit een gedeelde interesse in bands als Pink Floyd, Porcupine Tree, Marillion, No-Man en dergelijke, maar we hebben allemaal een unieke achtergrond, en dat is waar veel van onze inspiratie vandaan komt – Talk Talk, David Sylvian, A-Ha, Coldplay enzovoorts. We luisteren ook veel naar ambient chill, jazz en filmmuziek.

Willen jullie nog iets kwijt aan de Progwereld lezers?

We werken momenteel aan nieuw materiaal en we zien inmiddels de contouren van een nieuw album verschijnen ergens in de toekomst. Er is ontzettend spannend spul in de maak dat we graag ooit met jullie allemaal willen delen! We zien ernaar uit om komend jaar in Nederland te spelen, en hopen jullie daar allemaal te zien! Bedankt voor jullie steun!


Klik op de hoes voor de Airbag website.