1ste druk: 13-02-2010
Samenstelling: Hans Ravensbergen
Fotografie groepsleden: Willem Klopper
Eindredactie: Hans Ravensbergen

Shadowland werd opgericht in 1990 door Clive Nolan (Arena, Pendragon, Caamora) en Karl Groom (Threshold). De groep kwam min of meer voort uit The Cast, de groep die in 1987 nog in het voorprogramma speelde van Pendragon met Clive Nolan… De eerste bezetting van Shadowland bestond uit Clive Nolan op toetsen en zang, Karl Groom op gitaar, Ian Salmon op basgitaar en Nick Harradence op drums.

Shadowland

In een tijdsbestek van vier jaar bracht Shadowland drie studioalbums uit; “Ring Of Roses” in 1992, “Through The Looking Glass” in 1994 en “Mad As A Hatter” in 1996. Toen brak een lange periode van stilte aan zonder dat de groep officieel werd ontbonden (evenals overigens de andere hobbygroep van Clive Nolan; Strangers On A Train).

Eind 2008 kwam er een aanbod van het Poolse Metal Mind Productions om opnames te maken voor een dvd van Shadowland. Voorwaarde was wel dat de groep weer zou gaan optreden. De doorgaans erg druk bezette Nolan had op dat moment weinig omhanden met zijn andere groepen en accepteerde het voorstel. Voorafgaand aan deze optredens werd Mike Varty (Credo, Janison Edge) als toetsenist aan de bezetting toegevoegd en werd de niet beschikbare Ian Salmon vervangen door Mark Westwood (Neo, Caamora).

Clive Nolan

Hiermee werd nieuw leven in Shadowland geblazen wat resulteerde in de dvd “Edge Of Night” en een dubbelalbum van hetzelfde optreden op 16 februari 2009 in het Wyspanski Theater in Katowice. Inmiddels had Nolan een nummer geschreven dat oorspronkelijk was bedoeld voor “She”, een album van zijn nieuwe project Caamora. Bij nader inzien vond hij het nummer (Edge Of Night) meer geschikt voor Shadowland. Eind 2008 verscheen dit nummer op het verzamelalbum “A Matter Of Perspective”. Een album dat zeer welkom was omdat de eerste twee studioalbums niet meer leverbaar waren.

Karl Groom Mark Westwood

Aangemoedigd door de enthousiaste reacties van de fans gedurende de concerttour begin 2009, bleef het niet bij een eenmalige comeback na een periode van dertien jaar afwezigheid. De luider wordende roep om het eerdere werk van Shadowland weer uit te brengen, werd beantwoord met de boxset “Cautionary Tales”. De boxset bestaat uit de drie studioalbums van de groep, aangevuld met extra nummers. Verder tref je er het dubbelalbum en dvd “Edge Of Night” in aan. Er kan dus met recht worden gesproken van de verzamelde werken van Shadowland. Begin 2010 wordt de uitgave van “Cautionary Tales” ondersteund met een nieuwe tour van Shadowland die onder meer voert langs podia in Engeland, Duitsland, België en Nederland.

Mike Varty Nick Harradence

En hoe nu verder? Wanneer de doorgaans volle agenda van Clive Nolan het toelaat en wanneer zijn andere projecten niet in het gedrang komen, lijkt het niet uitgesloten dat er een heel nieuw studioalbum van Shadowland zal verschijnen. Naast dat de wens de vader van de gedachte is, zal voornamelijk de tijd het leren. Vooralsnog zijn alle fans tevredengesteld.

Klik hier voor de discografie van “Cautionary Tales”