Interview en tekst: Ruard Veltmaat
Datum: 23-02-2010
In het prille begin van 2010 werd Progwereld geconfronteerd met “Back In Gum Palace” het debuutalbum van Mammooth, een vrij nieuwe band in de wereld van de progressieve muziek. Desondanks bestaat die band al bijna weer een decennium. Het album is een mooie mix van progressieve rock, pop en tal van andere invloeden. Omdat er nog niet echt heel veel bekend is over de band vond recensent Ruard Veltmaat dat de tijd rijp is om wat meer te weten te komen over deze Italianen. Het interview nemen we af met de mastermind, zanger en gitarist van de band, Ricardo Bertini.
Aangezien jullie nog niet zo heel bekend zijn in Nederland en België, kunnen jullie jezelf eens voorstellen aan de progliefhebbers in deze landen?
Mammooth is officieel opgericht in 2001 en om precies te zijn in Rome, samen met de productie van onze eerste demo. We spelen en repeteren eigenlijk al sinds 1997 met elkaar en dat kwam tot stand omdat we al lang daarvoor vrienden waren van elkaar. Sommige leden haakten af en andere weer aan, tot we in 2008 een echte groep werden in de huidige samenstelling.
Jullie debuutalbum heeft op mij veel indruk gemaakt door de diversiteit, hoe is het album precies tot stand gekomen?
Dank je wel voor het compliment! De nummers van dit album schreven we al tussen 2004 en 2007. In die jaren consumeerden we als het ware al onze muzikale ervaringen en invloeden. Dit resulteerde in de opnames van het album in 2007 en 2008 in de studio’s van Forward. Daarbij konden we in alle rust alle details tot perfectie uitwerken, met geweldige geluidstechnici en producers. Al dat werk is volgens ons goed te horen in het eindresultaat.
Het album is op verschillende manieren tot stand gekomen. Als ik voor mijzelf kan spreken, dan was het door eerst de gitaarlijnen vast te leggen, daarna de zang en dat heb ik weer gekoppeld aan de eerste schetsen van de muziek door de band samengesteld. Maar dat is niet de enige manier geweest. Op andere momenten kwam er iets moois tot stand tijdens jamsessies en werden weer nieuwe ideeën aan elkaar gekoppeld. Het nummer Key 6 bijvoorbeeld is tot stand gekomen door instrumenten te koppelen aan programmering en loops.
Door welke muziek of bands zijn jullie beïnvloed, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Natuurlijk wordt elke band beïnvloed door andere bands of artiesten. Enkele bands die fundamenteel zijn voor mij; Mark Eitzel and the American Music Club, Thin White Rope, The “ Constellation” sound, Mark Lanegan and the Screaming Trees, Pink Floyd, Matmos, Radiohead, John Coltrane, Wilco etc. De bands favorieten zijn: Air, Archive, Notwist, CSI, Daft Punk, Laddio Bolocko, Led Zeppelin. Ik kan nog veel meer namen noemen, maar dan ben ik nog wel even bezig…
Hoe is de samenwerking met de acteur Claudio Santamaria tot stand gekomen?
Claudio en ik zijn al bevriend sinds 1995 toen we elkaar ontmoeten tijdens een acteursopleiding. We hebben veel met elkaar samengewerkt in diverse theaterproducties. Aangezien we allebei erg van muziek hielden en specifiek Radiohead, brachten wij veel tijd met elkaar door. Tijdens die ontmoetingen werd veel gepraat over het opzetten van een eigen band. Echter werd hij toen in die tijd een succesvol acteur en had nog maar weinig tijd voor andere dingen. In 2005 stonden we op een fantastisch festival genaamd ‘Enzimi’ en daar was Claudio toevallig om een film van Pupi Avati op te nemen, waarin hij trompet speelde. We ontmoetten elkaar weer en hebben samen op het festival gespeeld.
Ik had wat moeite met het benoemen van het juiste genre, binnen welk genre valt jullie muziek volgens jullie zelf?
Hah! Dat is een goede vraag waar we zelf ook niet echt antwoord op kunnen geven. Het is geen indie… het is geen electro… het is niet echt prog en het is ook geen hardrock. Wat het dichtste bij komt zou je ‘post romantische electro-rock’ kunnen noemen. Geen idee of het bestaat, maar het klinkt volgens mij goed!
Hoe zijn jullie bij dit label gekomen?
We kennen Federico Giambattista die al heel lang met Forward Music Italië werkt. Hij heeft onze muziek altijd erg goed gevonden en hij stelde in 2006 voor om met Forward te gaan werken aan ons debuutalbum. Daarmee kwam natuurlijk een droom voor ons uit. We konden eindelijk werken in een professionele omgeving met de beste technici en apparatuur. Al onze ideeën konden we met geen enkele beperking van mogelijkheden en tijd op deze cd zetten.
Zijn er plannen voor optredens in de Benelux het komende jaar?
Helaas kunnen we nog niets zeggen over data voor de aankomende tour. Dat is allemaal in onderhandeling, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit jaar ook de Benelux aangedaan worden.
Wat mogen we in de toekomst van Mammooth verwachten?
Zoals ik al zei komt er eerst een tour en ondertussen werken we al weer aan ons volgend album, dat wellicht aan het einde van 2010 zal verschijnen. Daarnaast willen ook nog een video maken in april en wellicht in de maanden daarna nog één. Onze muziek wordt ook veel in soundtracks voor films gebruikt waar we wel veel werk aan hebben en dat is wel even genoeg voor 2010. We moeten hard werken om een beetje van ons geld terug te verdienen, wat natuurlijk moeilijk genoeg is in deze tijd van recessie en de daarmee onzekere tijden.
Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van Progwereld?
We hopen dat onze muziek en de boodschap daarvan een groot publiek bereikt, hetgeen natuurlijk noodzakelijk is voor een artiest. Een andere boodschap is wat wij noemen: “BOA”; That’s all folks!”