eerste druk: 13-06-2005 / eindredactie: Rob van Oosten
foto’s: www.shadowgallery.com

Een kijkje in de huiskamer van Shadow Gallery. De ontdekkingstocht naar het verhaal achter “Room V”, de positie van toetsenist Chris Ingles en de medewerking van Arjen Lucassen. Natuurlijk wordt er een deur geopend richting optredens. Dit alles komt ter sprake in een transatlantisch telefoongesprek met Gary Wehrkamp.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, wat bevindt zich achter de deur van “Room V”?

Metaforisch gesproken is er eigenlijk geen deur. “Room V” is eigenlijk Shadow Gallery, maar ik weet dat je dat niet bedoelt. Je wil wat weten over het verhaal achter “Room V”.

Ja, want “Room V” is het vervolg op “Tyranny”.

Dat klopt. “Room V” gaat verder waar “Tyranny” eindigde. De twee hoofdpersonen ontmoeten elkaar en krijgen een baby. Dat is het begin van hun plan om een simpel leven te gaan leiden ver weg van alle hectiek van het werken voor een groot bedrijf. De jongen ontdekt over het meisje dat ze betrokken is bij een experiment.

Het meisje is een biochemicus die in het diepste geheim aan een bepaald onderzoek werkt. Zij werkt aan een serum dat moet helpen tegen een illegaal nieuw gecreëerd pokkenvirus. Ze is erg succesvol omdat ze haar eigen zeer zeldzame bloedgroep gebruikt. Ze vindt echter bewijs dat er een plan is om pokken te introduceren in kleine afgelegen delen van de wereld. Het bedrijf waarvoor ze werkt wordt zodoende de enige leverancier van het antiserum. Ze smokkelt het serum uit de fabriek door het onderdeel te maken van het DNA van haar eigen bloed. En dan geeft ze zichzelf een injectie. Ze verandert en vernietigt het serum zodat het bedrijf dit plan niet tot uitvoer kan brengen.

Als ze op het punt staat om te vertrekken, komt het bedrijf erachter dat ze op zoek is naar een man die dezelfde zeldzame bloedgroep heeft als zijzelf. Het is de bedoeling dat ze een kind krijgen zodat het serum wordt doorgegeven. Het serum is erg sterk en nog niet getest. De hoofdrolspelers ontmoeten elkaar, trouwen en zij raakt in verwachting. Haar lichaam is echter verzwakt door de zwangerschap. Zodra het kind ter wereld komt, overlijdt de moeder. Ik vertel je echter al teveel. Dit is het verhaal achter de eerste vier nummers. Er zit nog veel meer in het verhaal, maar hiermee ben je op de juiste weg.

Waar komt de inspiratie voor “Room V” vandaan?

Het is zeker geen makkelijk verhaal.Zeker. Ik denk dat Carl inspiratie putte uit veel verschillende zaken. Hij gebruikt zeker de bijbel en veel boeken van Dan Brown: het erg populaire “Da Vinci Code” en nog meer eigenlijk “Digital Fortress”. De boeken staan vermeld in het album.

Toen je begon met schrijven voor “Room V”, was er toen al het plan om een opvolger te maken voor “Tyranny”?Nee, eigenlijk niet. We wisten dat we “Tyranny” zouden voortzetten, maar we waren zeker niet van plan om een geheel album te maken. We zouden in eerste instantie slechts drie nummers maken om het verhaal door te trekken. Eigenlijk meer als een bruggetje dus. Het verhaal was gebaseerd op het begin als de twee hoofdpersonen elkaar ontmoeten en dat zij het leven verliest, terwijl ze het kind op de wereld zet. En een ander nummer daarna dat de rest van het verhaal opsomt en uitkomt bij het nummer Alaska. Dit is een nummer van “Carved In Stone”.

Het nummer Alaska gaat over het meisje dat geboren wordt en ze noemen haar Alaska. Ze wordt ontvoerd en haar vader gaat naar haar op zoek. Eigenlijk namen we die drie nummers en een aantal andere nummers die we geschreven hadden, waarna het vanzelf ging.

Wat is er het eerste, muziek of tekst?

Gewoonlijk komt de muziek eerst of de muziek en tekst komen samen. Deze keer was er alleen een basis van het concept, daarna de muziek. De muziek vormde de inspiratie om het concept verder te ontwikkelen. Toen Carl Cadden-James een aantal nieuwe muzikale ideeën hoorde, zette hij ze in een volgorde op cd als ware het een golfbeweging: hard ~ zacht. Dat gaf hem een emotionele reactie waardoor hij de rest van het concept schreef. Daarna volgden de teksten.

Is het makkelijker om een conceptalbum te maken?

Het plaatst je zeker in een bepaalde gemoedstoestand. De manier waarop je muziek en teksten moet schrijven. We moeten allemaal in dezelfde richting denken en soms kost dat tijd. Het is zeker een grotere uitdaging. Niet moeilijker maar uitdagender.

Alle Shadow Gallery albums worden beschouwd als meesterwerken. Hoe moeilijk is het om een nieuw album te maken en de hooggespannen verwachtingen in te lossen?

Vanaf het begin hebben we eigenlijk geen verwachtingen. De nummers nemen zoveel plaats en tijd in als je ze aan het opnemen bent. Tijdens het opnemen van de nummers klinken ze zoals al het andere wat we doen. We proberen ons niet te herhalen, maar soms is het erg moeilijk om het niet te doen. We maken ons er niet al te druk over.

Halverwege de productie van “Room V” begon ik me zorgen te maken. Dat doe ik altijd. Ik was er niet zeker van of de nummers wel van hoog niveau waren. Die zorgen doen je zoeken naar andere manieren en andere lagen van produceren om een nummer interessant te maken. Natuurlijk zijn onze nummers niet gebaseerd op lekker in het gehoor liggende melodieën en refreinen die elke twee minuten terugkeren. Gewoonlijk hebben we wel een paar van zulke nummers op elke plaat, maar het overgrote deel niet.

We weten dat het veel aandacht vraagt van de luisteraar. Die moet een aantal keren luisteren, voordat het doordringt. Ik ben altijd bang dat iemand die onze cd’s slechts eenmaal beluistert ze niet begrijpt of waardeert. Ik denk dat het zeker twintig tot dertig keer luisteren kost, voordat alles zich voor je ontvouwt.

We kunnen slechts doen wat we doen. We proberen aan de verwachtingen te voldoen en het beste album te maken. Het proces proberen we niet te overhaasten en brengen het album pas uit als het echt klaar is.

shadowgallerypic01.jpg

Is dat de grootste reden dat er vier tot vijf jaar tussen elk album zit?

Hé, kom op, niet overdrijven. Drie tot vier jaar zit er maar tussen. Dat is één van de redenen. We schaffen nieuwe apparatuur aan en dat kost tijd. Meestal hebben we een reeks van onfortuinlijke gebeurtenissen tijdens de opnamen van elk album.
Daarnaast hebben we een reguliere baan en het is bijzonder moeilijk om iedereen op dezelfde tijd vrij te krijgen. Naar het einde van de opnamen verandert het schema en wordt het meer hectisch. We nemen vrij om het voor elkaar te krijgen. Het is een langzaam begin en een druk einde.

Arjen Lucassen speelt een solo op “Room V”. Hoe ben je met hem in contact gekomen?

Een Kazoo-solo, maar het zit niet in de mix. We hebben het eruit gelaten. Hij heeft een gouden Kazoo en hij speelt over het gehele album. We hebben dank je wel gezegd en 10 dollar gegeven voor zijn tijd. Nee grapje. Hij speelt geen Kazoo, maar een gitaarsolo.

Ik ken Arjen waarschijnlijk al sinds het uitkomen van “Tyranny” (1998) en hij bracht “Into The Electric Castle” in datzelfde jaar uit. Ik kwam een exemplaar van dat album tegen en ik had geen idee wie hij was. Ik kwam erachter en e-mailde hem en vertelde dat ik het een geweldig album vond. We werden e-mail vrienden en dat leidde er uiteindelijk toe dat we samen iets opnamen. Beginnende met een toetsen- en gitaarsolo op één van de Ayreon albums en sindsdien hebben we vaker samengewerkt. Het was nu zijn tijd om een gunst te verlenen en hij heeft het uitstekend gedaan.

Jij speelt toetsen op “Room V”. Wat is er met Chris Ingles gebeurd? Is hij nog steeds lid van Shadow Gallery?

We hebben hem in de bar achtergelaten. We konden hem niet vinden. Nee, nee. Ik weet het eigenlijk niet. Hij heeft de band niet verlaten. We hebben hem niet ontslagen. Hij was in het begin betrokken bij het schrijven / opnemen van de basis demonummers. Toen de tijd kwam om de nummers op te nemen hebben we nooit meer iets van hem gehoord. We hebben geprobeerd contact met hem op te nemen, maar we konden hem niet vinden.

shadowgallery_pic02.jpg

Jullie hadden geen idee waar hij was?

Ik geloof dat Brendt Allman hem gevonden heeft en Chris zei: “Jullie hebben me niet meer nodig. Ga je gang en ik ben wel geïnteresseerd om er naar te luisteren. Ik ben blij dat ik een paar nummers heb kunnen schrijven”. Wij hebben het daarbij gelaten.

Jullie gaan op zoek naar een nieuwe toetsenist?

Ik heb geen idee. Als het op optredens aankomt, zullen we wel moeten. Maar nu kan ik alle partijen voor mijn rekening nemen. Ik nam het grootste gedeelte toch al voor mijn rekening sinds het einde van “Tyranny”. Zoveel verschil was er dus niet.

Je bent er zelf over begonnen, optredens. Hoe zit het daarmee?

Er bestaat nu een grotere kans dat we zullen optreden dan in het verleden. We hebben op dit moment nog geen toerdata en we zullen waarschijnlijk niet binnen twee maanden spelen. Het is een mogelijkheid later in het jaar.

shadowgallery-logo.jpg