eerste druk: 23-02-2008
interview: Hans Ravensbergen
eindredactie: Hans Ravensbergen + Sander Kok

Jean Michel Jarré

Jean Michel Jarre is al meer dan 30 jaar toonaangevend in de wereld van de Elektronische Muziek (EM). Eenendertig jaar geleden werd zijn tot op heden meest succesvolle album Oxygene uitgebracht. Van dit album zijn er wereldwijd maar liefst 12 miljoen exemplaren aan de mens gebracht. Jean Michel Jarre heeft dit album, met behulp van drie andere toetsenisten, integraal in zijn geheel opnieuw en live (in de studio) opgenomen en gemastered. En dat alles met de oorspronkelijke synthesizers.Zoals het een goed perfectionist en geluidspionier betaamt, komt Oxygene New Master Recording ook uit op dvd in 5.1, High Definition 24 bits en zelfs een 3D-filmversie (een 3D-bril wordt meegeleverd). Ter gelegenheid van dit heuglijke feit werd Progwereld in de gelegenheid gesteld Jean Michel Jarre twintig minuten te spreken. Uit dit gesprek bleek dat de bijna zestig jarige Franse toetsenvirtuoos nog voldoende zuurstof heeft voor “Oxygene Live In Your Livingroom”, ofwel Jarre tells!

Jean Michel Jarré

Op 24 augustus 2008 bereik je de respectabele leeftijd van 60 jaar. Heb je al plannen om met (vervroegd) pensioen te gaan?

Haha, nee hoor. Ik heb nog genoeg plannen om muziek te blijven maken. Er liggen zelfs al plannen voor een soundtrack.

Kan je wat vertellen over je onverwachte verandering van platenmaatschappij? Je zat immers jaren bij Dreyfuss en nu sinds kort opeens bij EMI.
Ik moet je even corrigeren, tussentijds heb ik nog even bij Warner gezeten. Ik had er behoefte aan om van maatschappij te veranderen. Dreyfuss ging zich ook meer toeleggen op jazzmuziek. Ik wilde ook verder met wat ik van plan was, zoals het toepassen van nieuwe geluidstechnieken. Bij Dreyfuss was het lastig om dat te realiseren.Wat vind je ervan dat je oude platenmaatschappij ook een 30th anniversary uitbrengt met hierin het originele album en de mixes van Oxygene?

Er is een groot verschil met wat ik nu met Oxygene gedaan heb. Mijn vorige maatschappij gebruikt de oude mastertapes en de mixen van wel vijftien, twintig jaar geleden. Ik doe alles helemaal opnieuw. Ik heb er verder geen moeite mee, ze staan ook volledig in hun recht om dit te doen. Het is een beperkte distributie en absoluut niet te vergelijken met mijn aanpak van de Oxygene New Master Recording bij EMI.

Er worden steeds meer live concerten van jou op dvd uitgebracht, zoals recent Oxygene in Moskou uit 1997. Is er van alle optredens film- en geluidsmateriaal bewaard gebleven? Welke optredens kunnen we nog meer op dvd verwachten?

Ja, van alle concerten is er nog beeld- en geluidsmateriaal. Op dit moment hebben we bij EMI plannen om in 2008 en 2009 iets speciaals met dit materiaal te gaan doen.


Je bent een pionier en perfectionist op het gebied van geluid. Ontwikkel je de nieuwe standaards allemaal zelf?
Meestal wel, maar ik werk met een groot team dat mij daarbij ondersteunt.

Is er volgens jou veel veranderd in het muziekklimaat van de Elektronische Muziek sinds 1977, toen je doorbrak met Oxygene? Zo ja, wat allemaal?

Ja, dat is er zeker. Alleen al de technische mogelijkheden zijn enorm verbeterd. Voor de opnames van de Oxygene New Master Recording gebruik ik de originele synthesizers. De synthesizers die ik nu gebruik zijn een deel van de mythologie van de EM, net als de Stradivarius in de klassieke muziek. Ik heb de afzonderlijke stukken van Oxygene vaak gespeeld, maar nog nooit volledig live aan één stuk. Zie het dus als het spelen op een Stradivarius die volledig nieuw ontworpen is. Ik vergelijk mijn synthesizers – Moog’s, ARP’s en Mellotrons – dan ook graag met de Stradivarius.

In de negentiger jaren is er een explosie geweest in de interesse voor EM. In de moderne dansscène worden ook steeds meer synthesizers gebruikt. Hierdoor is een hernieuwde belangstelling ontstaan voor de oorspronkelijke synthesizers die ik op mijn albums Oxygene en Equinox heb gebruikt.

Oxygene

Je grootste succes Oxygene is nu aan een speciale uitgave toe. Wat is daar precies de reden van?

De voornaamste reden is dat ik Oxygene destijds opnam met minimale technische mogelijkheden vergeleken bij nu. Nu zijn er de technische mogelijkheden zoals bv. High Definition om de muziek optimaal tot zijn recht te laten komen. Het is toevallig dat het precies dertig jaar geleden is.

Dus je kunt zeggen dat de muziek van Oxygene tijdloos is?

Ja, dat is absoluut waar.

Gaan ook de andere albums zo’n fraaie behandeling tegemoet, zoals bijvoorbeeld Equinox?

Wellicht dat Equinox in de toekomst een zelfde behandeling ondergaat, ja. Nu je het daar toch over hebt. We zijn bezig om concerten te organiseren in kleine meer intieme zalen. We noemen het ‘Theatre Marigny’. Verder zijn we bezig met een mini-tour in Europa en in Amerika. We komen ook voor een optreden naar Nederland.

Het album Teo & Tea is een modern dance-album. Hoe zie jij je rol in de hedendaagse dance scène?

Het was een periode waarin ik geen zin had om met bepaalde dingen door te gaan. Ik ben toen in mijn Engelse studio aan de slag gegaan en heb een stuk of twintig nummers opgenomen.

Kunnen we nog meer muziek in deze stijl van je verwachten of was het éénmalig?

Nee hoor, met de instrumenten die ik nu in Oxygene heb gebruikt, ben ik van plan om soortgelijke dingen te gaan doen.

Je hebt over de gehele wereld multimedia spektakels opgevoerd. Aan welk optreden bewaar jij je beste herinneringen?

De beste herinnering bewaar ik zonder meer aan het optreden in Beijing, China (dit optreden is vastgelegd op de cd/dvd “Jarre In China“, HR).

Rotterdam is één van Europa’s modernste steden. Je was hier voor het laatst in 1997 voor een indoor concert. Rotterdam lijkt me een erg geschikte plaats voor een multimedia spektakel. Wat vind jij daarvan?

Ik ben dat helemaal met je eens. Ik ken Rotterdam, het is een mooie stad (toen viel hij even stil, om te vervolgen met de opmerking dat de volgende interviewer al klaar stond, HR).

Wil je tenslotte nog iets kwijt aan de bezoekers en lezers van Progwereld?

Ik wil iedereen bedanken die geïnteresseerd is in mijn werk en daarover gelezen heeft en het enthousiasme met mij wil delen.

Jean Michel maakt tenslotte nog even snel van de gelegenheid gebruik om de Oxygene New Master Recording aan te prijzen. Het zij hem van harte gegund!

Klik voor de website van JMJ