eerste druk: 01-05-2008
eindredactie: Hans Ravensbergen

progvizier-darksuns.jpg

Band:
Nico Knappe: zang, drums
Mike Knappe: gitaar
Torsten Wenzel: gitaar

Info:
www.darksuns.de
MySpace:
Dark Suns

Discografie:
Grave Human Genuine (2008)
Existence (2005)
Swanlike (2003)

Jullie brachten pas jullie nieuwe album “Grave Human Genuine” uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?

“Grave Human Genuine” leefde al in onze gedachten ver voordat het album in het laatste stadium was en we de teksten aan het schrijven waren. Uiteindelijk is het een proces van drie jaar geweest en een uitdaging om diverse persoonlijke gebeurtenissen bij elkaar te brengen.

Na de tournee met Pain Of Salvation in 2005 zijn we met schrijven begonnen. Een jaar later hebben we dat verder uitgewerkt. Er was zoveel materiaal dat we een dubbelalbum konden maken. Na vele discussies hebben we gekozen voor de negen nummers die op het album zijn terechtgekomen. In mei 2007 startten de opnames, in oktober van dat jaar het mixen en masteren wat uitmondde in “Grave Human Genuine”. We waren kapot, maar liepen over van zelfvertrouwen.

We gebruikten ‘Grave’ als een bijvoeglijk naamwoord. Het omvat een enorme betekenis die de duurzaamheid van (goede en slechte) dingen die er in het recente verleden om ons heen zijn gebeurd, benadrukt. Maar het staat ook voor muzikale overtuiging, egoïstische en zelfkritische aspecten en toewijding niet te vergeten. Verder omvat ‘Grave’ de hardere stukken van het album.

‘Human’ staat voor de mogelijkheden binnen de menselijke wil, aan de andere kant laat het zien dat we niet perfect en onfeilbaar zijn.

Muzikaal gezien wilden we het album niet te steriel laten klinken, dus hebben we meer toetsen en elektronische effecten gebruikt dan we tot nu toe gedaan hebben.

‘Genuine’, in zijn meest zuivere betekenis, is gekozen om te laten zien wát we voelen wanneer we naar het album luisteren en dát we voelen. Het nummer Free For You spreekt in dat kader voor zich, 29 (bonusnummer op de digipack) past daar ook binnen want het nummer is opgedragen aan iemand die we verloren hebben.

Op jullie album hoor ik duidelijk toetsen en zelfs piano. Een toetsenist wordt niet genoemd. Wie speelt de toetsen op “Grave Human Genuine”?

Voor een deel deden we dat zelf, voor een deel zijn ze geprogrammeerd.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over jullie achtergronden.

Hm, de groep is eind 1997 opgericht als een project. De historie van de groep kent verschillende bezettingswijzigingen en ontwikkelingen op het gebied van échte muziek met een emotionele lading. Gedurende de jaren zijn we gegroeid tot een groep met vakkundige en gedreven muzikanten. Na een veelbewogen jaar 2007 met een intensief opnameproces, het verlies van een groepslid die er vanaf het begin bij was, kunnen we het nu hardop uitschreeuwen: “We zijn terug!”

Wat zouden jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

Er zijn zoveel dingen die ons elke dag weer inspireren, dat het lastig aan te geven is wat ons het meest inspireert. Het is absoluut een mix van alles: persoonlijke levenservaringen, muziek in het algemeen, bands, films, boeken, kunst, enz. Aan de andere kant maken we muziek die uit ons zelf komt. We denken ook dat het een soort van instinctieve behoefte of verlangen is, aangevuld met een gezond stukje eigenwaarde.

Als we toch een rijtje artiesten en groepen moeten noemen waarnaar we luisteren, zijn dat: Anathema, Tool, Pain Of Salvation, Meshuggah, King Crimson, Björk, Opeth, Pink Floyd, Ulver, Tori Amos, My Dying Bride, Soundgarden, Miles Davis, Tenacious D, Massive Attack, Radiohead, Shawn Lane, The Cancer Conspiracy, Elbow, Pat Metheny, John McLaughlin, Clint Mansell, Elbow, Dillinger Escape Plan en Bela Bartok. Is dat genoeg zo?

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

Optreden! We zijn op dit moment hard bezig met boekingen en we gaan een kleine tour doen. Dat is niet zo makkelijk zonder boekingskantoor, maar we kunnen het prima aan.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?

Hou altijd de hartstocht levend, ongeacht wat je aan het doen bent!