Eerste druk: 07-10-2008
Eindredactie: Hans Ravensbergen
De titel van dit interview is veelzeggend. Ik heb zelden een groep gehoord die zulke goede muziek maakt en tegelijkertijd zo weinig bekend is in ons land, een land dat toch wordt gezien als de bakermat van de progressieve rockmuziek in Europa. Het uit Argentinië afkomstige Nexus kent een lange historie. Opgericht in de zeventiger jaren produceerde de groep tot nu toe vier studio albums. Daarnaast heeft Nexus bijdragen geleverd aan de Colussus projecten als “Odyssey, The Greatest Tale” en “Inferno”, Optreden deed men genoeg in Zuid Amerika. De groep is niet scheutig met interviews. Bij Progwereld hadden we genoeg vragen verzameld voor een stevig gesprek met oprichter, bandleider en toetsenist Lalo Huber.
Nadat we eerst vrijblijvend wat kletsen over het weer in Nederland en Argentinië (wat op die zondag grote overeenkomsten vertoonde), was het tijd om het over muziek te hebben.
Nexus werd al in de zeventiger jaren opgericht. Was er op dat moment een klimaat voor progressieve rock en waarom duurde het tot 1999 voordat het debuutalbum werd uitgebracht?
Carlos (Lucena) en ik ontmoetten elkaar op de middelbare school. We bleken een gemeenschappelijke smaak te hebben qua muziek. Je moet je voorstellen dat ook in Argentinië de progressieve rock toen maar een kleine schare fans had en er weinig aandacht was voor deze muziek. De enige groep die men kende was Emerson, Lake & Palmer. We hadden toen geen enkele interesse of plannen om met onze muziek geld te gaan verdienen. Onze enige aandacht ging uit naar live spelen. Dat was onze passie. We hebben ons dan ook voornamelijk bezig gehouden met spelen, spelen en nog eens spelen. Zodoende duurde het tot 1999 voor ons eerste album uitkwam. Dat was “Detras Del Umbral”. Het was ook pas halverwege de negentiger jaren toen we in contact kwamen met de Argentijnse Progrock Association.
Wat denk je is de reden dat progressieve rock uit Zuid-Amerika niet goed lijkt aan te slaan in Europa?
Ik heb daar niet zoveel informatie over. Sommige groepen zijn in meer of mindere mate populair. Het ontbreekt ons hier aan goede marketing, management en een goede organisatie.
Al jullie albums zijn conceptalbums. Kan je daar wat meer over vertellen?
Inderdaad zijn al onze albums conceptalbums. Het concept op alle albums is ‘evolutie en ontwikkeling van de mensheid’. Het vermogen van de mens om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. Daar bedoel ik niet zo zeer de techniek en het materialisme mee, maar meer de geestelijke kant.
In de liner notes bij jullie debuutalbum “Detras Del Umbral” noem je letterlijk ‘Close To The Edge’, ‘Gates Of Delerium’ en ‘Fragile’. Zijn dat verwijzingen naar je inspiratiebron(nen)?
Ja, dat klopt. Dat zijn inderdaad verwijzingen naar mijn voorbeelden, Yes is daar één van, naast natuurlijk Emerson, Lake & Palmer en King Crimson. De concepten van die albums hebben mij met name geïnspireerd.
In diezelfde liner notes zeg je letterlijk dat jullie meerdere keren naar de hel en weer terug zijn gegaan. Was het echt zo erg? Kan je daar meer over vertellen.
Je moet dit niet letterlijk nemen, maar als een metafoor zien. Het hele leven zit vol met ups en downs, zo was het ook met het maken van deze plaat. Het representeert het leven van iedereen en alle dag, zoals het lijden en ook het geluk.
Je woonde eind tachtiger jaren in Nederland. Wat heb je daar gedaan? Heb je hier nog vrienden?
Ja, dat klopt, ik heb in 1988 en 1989 in Eindhoven gewoond. Ik studeerde daar techniek aan de Universiteit Eindhoven (Lalo dreunt plots het complete straatadres waar hij heeft gewoond op, HR). Ik heb een mooie tijd in Nederland gehad. Ik heb in veel landen gewoond: Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en natuurlijk in Argentinië, toch is Nederland mij het beste bevallen. De fijne contacten die ik met name had bij de Universiteit en Philips zijn in de loop der tijd helaas verwaterd.
Kan je iets zeggen waarom Mariela Gonzalez Nexus heeft verlaten. Weet je wat zij nu doet?
Ze was eigenlijk meer een rock and roll zangeres met erg veel power. Zij vond dat haar zang niet zo goed meer bij Nexus paste. Ze is toen naar een groep (Atempo, maar die groep heeft zij ook al weer verlaten, HR) gegaan waar ze meer met haar eigen stem kon doen en die ook minder instrumentale stukken speelde. Ze is naar Panama verhuisd, maar is recent weer terug in Argentinië. Binnenkort ga ik weer contact met haar opnemen.
Ik vind persoonlijk dat jullie geen enkel zwak album hebben gemaakt. Ik laat onbekenden met jullie muziek wel eens wat horen en zij zijn razend enthousiast. Er ligt hier kennelijk een markt. Wat vind jij daarvan?
Wat jij daar zegt gebeurt ook in andere landen. Ons grote probleem is dat we geen manager hebben en de economische situatie en het ontbreken van een goede organisatie het ook niet toelaat veel aan marketing te doen. Ook staat de muziekindustrie hier op een laag peil. Beroemd worden zit er niet in, net zoals het verkopen van veel platen. Dat is nu eenmaal het verhaal van ons leven.
Wat is jouw favoriete Nexus album eigenlijk?
De volgende! Ik ben altijd gericht op het schrijven van nieuwe muziek. Als een album af is verdwijnt deze onmiddellijk uit mijn gedachte en richt ik mij op de toekomst. Maar als je het toch wilt weten, de eerste is mijn favoriet (“Detras Del Umbral”).
Naar wat voor muziek luister je eigenlijk zelf?
Dat is hoofdzakelijk naar klassieke muziek zoals Bach en Beethoven en de andere grote klassieke componisten. Wanneer ik naar progressieve rock luister zijn dat altijd de oudere groepen uit het verleden zoals King Crimson, Yes, Focus en Emerson. Lake & Palmer ([Ik attendeer Lalo erop dat het niet geheel ontoevallig toetsen georiënteerde groepen zijn met een bekende toetsenist, HR). Voor mij waren dat de progressieve rock groepen met echte power.
Nederland heeft een vrij actieve progscene. Populariteit van groepen is hier vaak groter dan in het eigen land. Heb jij een idee hoe populair Nexus is in Nederland?
Heel soms krijg ik eens een bericht, maar nee, ik heb daar helemaal geen idee van (Ik vertel hem en passant over mijn Nexus Hyves met thans 25 leden, HR). Dan mag je mij de link wel eens toesturen, haha.
Waarom geen optredens in Europa. Gaat het alleen om geld?
Ten eerste is het heel erg kostbaar om over te komen naar Europa. Daar komt nog bij dat we geen management hebben en dus alles zelf moeten regelen. We spelen vaak in Zuid Amerika, in Mexico en de Verenigde Staten, maar Europa zit er niet in.
Heb je wel eens gehoord van Symforce? Daar zouden jullie volgens mij prima thuishoren. Zal ik eens een lijntje uitzetten?
Ik heb daar van gehoord en weet dat dit het grootste progfestival in Europa is. Als je mij in contact kunt brengen met de organisatie, dan graag hoor!
Ik zag in het cd-boekje van “Perpetuum Karma” een foto van Thijs van Leer (Focus). Wat heb jij met hem?
Wij hebben met Nexus in Panama opgetreden. Dat was in 2002. Daar speelde Focus toen ook en we zaten bij elkaar in het hotel. Zodoende zijn we met elkaar in contact gekomen. Die foto dateert uit die tijd. Met Thijs deel ik ook de liefde voor het Hammond orgel. Toen hij in 2003 in Argentinië was heb ik nog op zijn Hammond gespeeld.
Komt er een nieuw album van Nexus aan? Wordt de bekende lijn daarin voortgezet of gaan jullie een ander koers varen?
Ja, absoluut! We zijn bezig met een nieuw album. We zijn nu aan het bespreken welke muziek daar op gaat komen. We zetten onze muzikale lijn gewoon voort, dus veel orgel, klassieke invloeden met een meer moderne ’touch’. Alleen proberen we wel wat kortere en compactere nummers te schrijven. Het zal wellicht ook wat commerciëler klinken.
Wat is de inbreng op dat album van Carlos, Luis en Daniel, want jij schrijft niet alles meer zelf, toch?
In principe schrijf ik alles zelf, dat doe ik op de piano. De anderen leveren een belangrijke bijdrage aan de arrangementen.
Wat is er waar van de geruchten dat er een dvd van Nexus aan komt?
Dat klopt. De dvd is zelfs al helemaal klaar. Vanwege de omstandigheden die ik je eerder heb genoemd, hebben we hem nog niet kunnen uitbrengen, maar dat gaat zeker gebeuren.
Een goede vriend van mij is altijd geïnteresseerd in wat muzikanten naast hun muziek doen, hoe zij hun brood verdienen enzovoort. Brand maar los Lalo.
Ik ben een afgestudeerde engineer en houd mij hoofdzakelijk bezig met het geven van in-company trainingen en lezingen in Argentinië en Latijns Amerika op het gebied van management, public relations en persoonlijke ontwikkeling. Overigens kan je sommige van die lezingen terugvinden op YouTube. Je hoeft alleen maar te zoeken op mijn naam (Ik heb eens wat lezingen gecheckt, interessant als je de Spaanse taal machtig bent, HR). Daarnaast heb ik ook nog boeken geschreven over management en intermenselijke communicatie.
Kan je vertellen hoe Subliminal eigenlijk is ontstaan. Was “Limbo” éénmalig of komt er een vervolg?
Subliminal is eigenlijk als een grap ontstaan. Nadat wij met Nexus het album “Buenos Aires Free Experience” hadden gemaakt, waarop we eigenlijk alleen improviseren en jammen, vonden we het leuk om nog meer muziek op die wijze te maken. Het is één van de dingen die we erg leuk vinden om te doen. Subliminal is een project van mij op toetsen, Luis Nakamura (drummer van Nexus) op drums, aangevuld met Lito Marcello, zanger en een goede vriend van mij. De muziek op “Limbo” is in de studio in één keer live ingespeeld en opgenomen. Ik heb nog een paar uur aan materiaal liggen dus de kans is groot dat er een vervolg op “Limbo” komt.
Wat vind je van een medium als MySpace? Tot mijn verbazing zijn jullie daarin (nog) niet erg actief.
Ik ken MySpace. Onze aandacht gaat nu vooral uit naar optreden. Het ontbreekt me verder aan tijd om dat verder te ontwikkelen (Ik benadruk vervolgens de kansen die MySpace biedt om de muziek van Nexus te verspreiden en adviseer hem daar toch wat mee te gaan doen, HR).
Wat wil je nog kwijt aan je fans in Nederland in algemene zin en de bezoekers van Progwereld in het bijzonder?
Ik wil zeggen ‘dank jullie allemaal zeer’ en misschien valt het te organiseren dat we ooit eens naar Europa komen om op te treden.