Eerste druk: 28 januari 2009
Eindredactie: Hans Ravensbergen

Band: Epsylon
Info: http://www.epsylon-music.com
MySpace: www.myspace.com/epsylonmusic
Discografie: The Gift (2008)


Jullie brachten pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand? The Gift (2008)
Yves: De plaat gaat eigenlijk vooral over de verschillende levensfases waar een mens doormoet en de daarbij behorende emoties. Er zit zelfs een klein conceptverhaal in verstopt, wat aanvankelijk niet de bedoeling was, maar dat moet de luisteraar zelf maar ontcijferen.We zijn in december 2007 begonnen met het schrijven van de nummers om dan in augustus 2008 de studio in te duiken. Epsylon bestaat natuurlijk uit maar twee vaste leden, Sylvie Boisieux en ikzelf (Yves Vermeersch), dus moesten we op zoek gaan naar geschikte gastmuzikanten. De keuze voor drummer is al snel op Jeroen Simons gevallen, aangezien wij beiden sterk onder de indruk waren van zijn werk destijds bij Epica. Jan S. Eckert was mijn keuze aangezien ik een grote Masterplan fan ben en ik had hem toevallig live eens horen zingen en hij wou al lang eens aan een project meewerken als leadzanger. Kwam dus mooi uit en hij heeft zelfs nog wat baslijnen ingespeeld aangezien we snel klaar waren met zijn zanglijnen. En als een dergelijk muzikant zin heeft om op jouw plaat nog wat te bassen, dan laat je die man zijn gang gaan…Heather Shockley (Rock Ignition) was Sylvie’s keuze en een goede ook! Heather is, naar mijn mening, één van de beste rockzangeressen van het moment, en zo’n stem mocht niet ontbreken aan deze plaat. Al met al, het werd er zo niet makkelijker op… eerste album en direct werken met internationale muzikanten. Alleen Jan is tot bij ons in de studio geraakt, de rest van de opnames zijn op afstand gebeurd en dat is niet altijd even simpel. Geluk dat we één van de meest professionele producers hadden om mee samen te werken (Frank Van Bogaert).

Yves Vermeersch: gitaar, basgitaar, toetsen

Sylvie: Voor mij en Yves was het schrijven van een cd een hele ontdekking. We wilden alle emoties die een mens in zijn verschillende levensfases heeft, inbrengen in de muziek. We hebben ons daarbij gebaseerd op eigen ervaringen en die van vrienden en familieleden. Het was hard maar erg dankbaar werk.

Sylvie Boisieux: zang

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Yves: Sylvie en ik werken eigenlijk al een viertal jaren samen. We hebben elkaar leren kennen in een vorige band en zijn dan verder gegaan met ons eigen project. Dat project was meer een proefperiode voor ons om te zien of deze muziek wel aansloeg en dat bleek toch allemaal aardig te lukken. Dat was nog met een voltallige band, maar het is niet altijd gemakkelijk om de juiste mensen samen te krijgen. Karakters kunnen al snel gaan botsen en uiteindelijk werd beslist om die band te verlaten. Het project kreeg een andere naam en in plaats van weer van nul af aan te beginnen met nieuwe bandleden, was het voor ons veel aangenamer en efficiënter werken op deze manier.

Wat zouden jullie zeggen dat uw invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Yves: Mijn invloeden zijn heel duidelijk te horen denk ik. Ik ben al meer dan 15 jaar een echt powermetal fan en alle variaties daarop. Toen ik pas begon met muziek, luisterde ik volop naar Gamma Ray, Helloween, Virgin Steele, Stratovarius…  en die groepen staan nog steeds op bij mij. Kai Hansen (Gamma Ray) is trouwens de reden waarom ik muziek ben gaan maken. Tegenwoordig draai ik ook de cd’s plat van Ayreon en Symphony X. Dat zijn gewoon muzikale genieën, hedendaagse Mozarts!

Sylvie: Ik heb een klassieke achtergrond vanuit mijn opleiding als balletdanseres. Ook de Franse chansons konden mij bekoren. Later ben ik alle soorten muziek en zang gaan waarderen, waaronder ook countrymuziek, punk en (hard)rock. Zolang de muziek maar goed is ga ik ervoor. Een paar van mijn favorieten zijn: Natalie Merchant, Heather Nova, Les Rita Mitsouko, AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Epica, Virgin Steel, Ayreon en Masterplan.

Sylvie en Yves

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Yves: Naast het promoten van onze debuutplaat, zijn we druk op zoek naar een geschikt label. Er zijn nog niet direct plannen om van Epsylon een vaste fulltime band te maken, maar dat wil zeker niet zeggen dat er geen optredens komen. Momenteel zijn we wat festivalmogelijkheden aan het scouten en het zou mooi zijn wanneer we de albumgasten kunnen strikken voor deze optredens. Maar zoiets is niet vanzelfsprekend natuurlijk. Het moet voor iedereen de moeite waard zijn en de agenda van hun vaste bands moet het toelaten. We zijn natuurlijk ook op zoek naar geschikte vervangers.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat u wilt delen?
Yves: Jazeker. Ik zou zeggen, verkondig het, loop naar de winkel of ga naar onze website, schaf u een exemplaar van de plaat aan, draai ze plat en koop er nog één! Maar het meest belangrijk, blijf de muziek ondersteunen waar je van houdt en in gelooft! En natuurlijk, nog veel leesgenot bij Progwereld!

Sylvie: Ik ben ervan overtuigd dat iedereen iets van zijn gading vindt in onze muziek. Dat is denk ik volgens mij onze grootste prestatie. Geniet van “The Gift”!

Klik voor de website van Epsylon (nieuw venster)