Eerste druk: 14 februari 2009
Eindredactie: Maarten Goossensen

Band: Votum
Info: www.votum.metal.pl 
MySpace: www.myspace.com/votumband
Discografie: Time Must Have A Stop (2008) 


Jullie brachten pas jullie debuutalbum uit. Vertel er eens in het kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?

Maciek KosiÄski (MK): we begonnen ergens in 2006 met het schrijven voor “Time Must Have A Stop” nadat we ons toch wel gerealiseerd hadden dat we uit de heavy metal gegroeid waren. We besloten dat we muziek wilden maken waar we onze gevoelens in kwijt konden. Door de tijd heen echter beseften we dat de heavy metal muziek die we maakten ons limiteerde. We waren niet echt voor of tegen een bepaalde stijl, maar nadat we een aantal stukken hadden gemaakt en toen ik de teksten voor Passing Scars schreef, bleek dat we steeds meer richting de progressieve rock gingen. De teksten van Passing Scars bleken zo vol drama en emotie dat we, na flink wat discussie, besloten dit tot het hoofdthema van het album te maken.

Votum - Time Must Have A Stop

Het thema draait om een eigenaardige relatie tussen twee karakters, een man en een vrouw. Het is een verhaal dat aan de ene kant gaat over een vreemde ‘liefde’, redelijk pervers en vol agressie en aan de andere kant over pijn en angst om onderworpen te worden aan grof geweld en ongewenste affectie.Het is min of meer een metafoor van een moderne Frankenstein en de strijd met de ironische vraag ‘wie is hier het monster’?

Sommige lezers kennen jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

MK: Votum verscheen in 2004 toen Adam Kaczmarek en Al Salomonik de eerste stappen zetten in het opzetten van een band. In die tijd speelden we een mix van heavy metal met vroege Metallica invloeden. In september 2004 veranderde de bezetting met de komst van een nieuwe zanger, toevallig bleek ik dat te zijn, en toen ging onze stijl meer richting heavy metal. In die periode namen we onze eerste single Jestem op. Die kwam uit in 2006. Toen kwamen we wel tot het besef dat deze muziekstijl niet het beste bij ons paste. De verandering in stijl kwam geleidelijk, helemaal toen we een nieuwe toetsenist vonden in de persoon van Zbyszek Szatkowski. Hij bracht meer atmosfeer in onze muziek. Na nog een aantal wijzigingen in de bezetting en na een periode van hard werken aan nieuwe muziek, hebben we dus ons eerste album opgenomen. Dit is uit gekomen bij Progrock Records.

Votum

Wat zijn jullie invloeden? Waar luister je zelf graag naar?

MK: de invloeden zijn veelvuldig, maar ze komen niet allemaal in onze muziek terug. Ieder van ons luistert weer naar andere dingen en andere stijlen variërend van Slipknot tot Al DiMeola, van metal tot filmmuziek en acid jazz. Het is niet alleen muziek die ons drijft, maar ook kunst, film, literatuur, psychologie en vooral filosofie. Als je een geduldige en goede luisteraar bent dan hoor en zie je dit op het album terug komen.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

MK: In 2009 willen we ons album aan publiek van over de hele wereld laten horen. We willen het zo goed mogelijk promoten met hulp van de platenmaatschappij. We gaan wat optredens in Polen doen en hopelijk ook nog buiten Polen. De videoclip bij het nummer The Pun is klaar en we hopen deze op muziekzenders terug te gaan zien. We bereiden ons ook voor op ons tweede album, dit zal ook een conceptalbum worden. We hopen het album eind dit jaar af te hebben.

Wil je nog iets kwijt aan de Progwereld lezers?

MK: Mis de kans niet om “Time Must Have A Stop” te luisteren. Het is een album vol atmosfeer, kracht en emotie. Als je het eenmaal hebt gehoord, wil je het steeds vaker horen. Surf snel hier heen en oordeel zelf.

Klik op het logo voor de Votum site