Eerste druk: 07 april 2009 
Eindredactie: Maarten Goossensen
 

Band: Vienna Circle 
Info: Vienna Circle
MySpace:  Vienna Circle
Discografie: White Clouds (2009)

Niet alle lezers zullen jullie kennen, kunnen jullie wat meer over het ontstaan van jullie band vertellen?

Paul: Wij zijn broers en opgegroeid in Wiltshire in Engeland. Van jongs af aan luisteren we al naar progressieve rock. Bands zoals Dream Theater, Transatlantic en Porcupine Tree.

Jack:  In oktober 2005 zijn we samen begonnen met het schrijven van muziek. De naam Vienna Circle kwam naar boven toen we muziek voor “White Clouds” aan het schrijven waren.

Jack Davis

Jullie hebben onlangs jullie debuutalbum uitgebracht. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen? Wat zijn de thema’s en hoe is het album ontstaan?

Paul: We hadden het grootste deel van het materiaal al in het voorjaar van 2006 geschreven. Nummers als Argonne Wood, Morning Fields en Stars Of May hadden we in die tijd ook al opgenomen. Maar goed, wij zijn beiden geen drummer. We vonden Russ Wilson die voor ons de drums wilde inspelen. Hij raadde ook aan om met producer Nick Andrew in zee te gaan.

Jack: We geven het album express een langzame start. We wilden het verhaal opbouwen dat we in gedachten hadden. We wilde bereiken dat je met elk nummer in een volgende scene van het verhaal zou komen, volgens mij zijn we daarin geslaagd. Het album moest het product worden, niet de nummers.

Paul: Zodra het idee voor “White Clouds” was ontstaan, wisten we ook meteen dat we het album zouden openen en sluiten met een proloog en epiloog.

Paul Davis

Jullie album is een conceptalbum, kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Jack: het is een fictief verhaal dat terug gaat naar 1914. Het volgt het leven van een Engelse jongeman die, een paar maanden voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog, verhuist van de Engelse zuidkust naar hartje Berlijn.

Wat zijn jullie invloeden? Welke muziek beluister je zelf graag?

Paul: Ik hou erg van de muziek van Dream Theater en Steven Wilson e.d. Onlangs ben ik ook gaan luisteren naar de muziek van Thomas Newman.

Jack: momenteel in mijn auto: Stevie Wonder “Secret Life Of Plants”.

Wat zijn jullie toekomst plannen?

Paul: we werken momenteel aan de afronding van een tien minuten durend nummer dat we tijdens het opnemen van “White Clouds” hebben geschreven. We hopen dit nummer binnenkort als download op onze site te plaatsen. We zitten ook in de beginfase van het schrijven van nieuwe nummers voor een volgend album. Er komen erg veel interessante ideeën naar boven! Maar we sluiten ook niet uit nog een paar optredens te gaan geven.

Willen jullie nog iets kwijt aan de Progwereld lezers?

Hou ons in de gaten via onze website voor het laatste nieuws, updates en downloads (zie de weblinks boven dit artikel; MG).

Vienna Circle (klik om naar de website te gaan)