Interview en tekst: Ruard Veltmaat
Eindredactie: Joop Klazinga

Na vier jaar sinds “Embrace The Storm” komt Marcela Bovio met haar band Stream Of Passion binnenkort weer met een nieuw album, “The Flame Within“. Elders op onze site kunt u een recensie van het nieuwe album lezen. In die vier jaar is er heel wat gebeurd, er zijn vier bandleden vertrokken en ook weer vier nieuwe leden aangetrokken. Belangrijkste wisseling van de wacht is die van grondlegger van de band Arjen Lucassen, bekend van zijn “Ayreon” en “Star One” Project. Maar daarnaast verliet ook  lead gitariste Lori Linstruth, drummer Davy Mickers en toetsenist Alejandro Milan de band. Ze werden opgevolgd door Eric Hazebroek op gitaar, Jeffrey Revet op toetsen en Stephan Schultz op gitaar. Nog niet te horen op het album, maar wel de nieuwe drummer: Martijn Peters. Hoogste tijd derhalve om eens te praten met Marcela Bovio.

Stream Of Passion

Hallo Marcela! Het is de afgelopen jaren behoorlijk druk geweest met alle personeelswisselingen binnen de band, jouw verhuizing van Mexico naar Nederland, een nieuwe platenmaatschappij etc.

Ja, het was inderdaad een gekkenhuis de laatste jaren, een ontzettend spannende tijd met veel uitdagingen. Het was een lang proces waar we doorheen zijn gegaan, maar terugkijkend ben ik tevreden met alle beslissingen die ik voor mijzelf heb genomen en daarnaast ook alles rondom de band. Grote uitdagingen brengen uiteindelijk vaak ook grote beloningen.

Konden jullie op voorhand vermoeden dat er zo’n grote wisseling zou plaatsvinden, ik bedoel, het lag voor de hand dat Arjen (Lucassen) de band zou verlaten, maar had jij ook zien aankomen dat hetzelfde met Alejandro, Lori en recentelijk Davy zou gebeuren?

Inderdaad wat Davy betreft, hebben wij dit niet zien aankomen. Maar iedereen mag natuurlijk zijn eigen beslissingen nemen in het leven, zowel in de privé-sfeer als in zijn eigen ontwikkelingen. Ik respecteer dat volledig.

Hebben deze wisselingen er ook voor gezorgd dat het zo lang duurde voor er weer een nieuw album uitkwam, of waren het andere factoren die daarvoor zorgden?

Dat had inderdaad een groot aandeel ja. De zoektocht naar nieuwe geschikte bandleden die de oude moesten vervangen, nam een groot deel van die tijd in beslag. Naast dat we overtuigd wilden zijn van de juiste vaardigheden die nodig zijn voor de baan, wilden wij ook een prettige ‘klik’ met ze hebben. Ik ben ook blij met de fijne groep mensen die we nu bij elkaar hebben en ik kan zeggen dat iedereen met spanning uitkijkt naar de nabije toekomst. Iedereen is bereid hard te werken voor de band.

In hoeverre hebben alle bandleden invloed gehad op dit album? Voor “Embrace The Storm” zal Arjen de hoofdlijnen hebben uitgezet, maar wie bijvoorbeeld zet de eerste lijnen neer voor de nieuwe songs van “The Flame Within?”

Voor de meeste songs was ik het die de ideeën en teksten aanleverde. Van daaruit heb ik de andere bandleden het concept toegestuurd en zij werkten het verder uit, maakten aanpassingen, arrangementen en deden de ‘fine tuning’. Je kan goed ieders eigen invloed in de tracks horen, iets wat ik ook heel graag wilde.

Stream Of Passion - Marcela Bovio

Jullie moesten op eigen kracht weer op zoek naar een platenmaatschappij, hoe gaat zoiets in zijn werk en was het moeilijk een maatschappij te vinden die jullie album wilde uitbrengen?

Wij hadden het geluk dat we al in een vroeg stadium in contact kwamen met Napalm Records, die veel vertrouwen in ons hadden en ons een goede deal voorlegden. In vergelijking met InsideOut is Napalm Records meer georiënteerd op metal en gothic acts, en hebben daar ook veel ervaring mee opgedaan. Dat kan ook voor ons goed werken waardoor een groter publiek wordt bereikt.

De nieuwe bandleden nemen natuurlijk ook eigen invloeden mee, door welke bands zijn jullie sterk beïnvloed als je kijkt naar het eindresultaat?

Voor mij persoonlijk kan ik zeggen dat ik tijdens het maken van dit album beïnvloed ben door Muse, The 3rd And The Mortal, Keane, Katatonia, Ramsstein, In Flames, Elisa, Dave Holland, My Dying Bride en bijvoorbeeld Melissa Auf Der Maur. Maar de andere jongens zullen ongetwijfeld weer andere bands noemen…

Ben je het met mijn analyse eens dat de eerste drie nummers veel op nummers van Evanescence lijken, althans, dat de invloed van die band daar groot op is?

Ik ben behalve de singles die veelvuldig op tv en radio zijn geweest, niet zo heel bekend met het overige werk van die band, dus ik zou het niet weten. Voor mij persoonlijk was de band in elk geval geen inspiratiebron.

In de beschrijving van de platenmaatschappij die meegestuurd is bij de promo, staat dat jullie je eigen teksten wat meer volwassen vinden ten opzichte van “Embrace The Storm”. In welk opzicht uit zich dat?

Ik probeer elke keer een stukje verder te gaan met mijn teksten en probeer meer te ontdekken, ook voor mijn eigen zelfbeschouwing. Voor mij is het een soort van therapie waar ik al mijn gevoelens op los kan laten. Ik schrijf meestal over dingen die in mijn leven voorkomen, maar ook over onderwerpen die mij bezighouden. Hoe meer ik verbinding kan maken met de emoties van mensen, (inclusief mijn eigen) hoe beter.

Stream Of Passion - Eric Hazebroek

Ik hoor op de achtergrond van sommige tracks ook wat vioolspel, komt dat van jouw hand?

We konden beschikken over een geweldig vioolkwartet geleid door Ben Mathot, dat het hele album heeft ingespeeld en ik kan wel zeggen dat ze dat geweldig hebben gedaan! Ik heb alleen nog wat stukken ‘vetter’ ingespeeld om het een extra kick te geven.

Waar komt het idee vandaan om een cover van Radio Head’s Street Spirit te maken, en in hoeverre permitteer je dan je eigen creativiteit? Ik bedoel, hebben jullie een grens gelegd, tot zover mag het afwijken en verder niet, of was alles toegestaan, zolang het maar een mooi resultaat opleverde?

Het leek ons erg leuk om een song te coveren en Stephan kwam met het idee om Street Spirit te doen. Hij heeft een demo opgenomen met de zware gitaren en we waren het allemaal eens dat het geweldig klonk! De originele versie is heel intens en emotioneel geladen, waardoor we het cool en een uitdaging  vonden om een andere versie te maken waar we alle energie in los konden laten. We willen ons nergens in beperken, ook in dit soort dingen niet en ik denk dat we dat in de toekomst ook niet zullen doen.

Jullie koppelen ook een tour aan het nieuwe album, gaat zus Diana je ook tijdens die tour weer assisteren door de achtergrondzang voor haar rekening te nemen, zoals ze ook al deed tijdens de tour van het vorige album?

Nee, Diana zal ons niet helpen tijdens deze tour, aangezien ze nu haar eigen carrière op de rit heeft in een musical. Ze kreeg een kans om te participeren in een theater productie in Monterry (wat ook haar woonplaats is) en ik had de kans om een optreden van haar te mogen aanschouwen. Ze doet het ontzettend goed en ik ben heel blij voor haar!

Heeft Arjen Lucassen nog invloed gehad op dit album, en in hoeverre hebben jullie nog contact met elkaar?

Arjen heeft geen invloed gehad op dit album, maar we hebben natuurlijk nog steeds contact met elkaar. We hebben hem ook regelmatig onze vorderingen laten horen en hij is heel positief over het nieuwe materiaal. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

Bedankt voor dit interview en ik zie je waarschijnlijk bij een van jullie optredens!

Nee hoor, integendeel, jij bedankt Ruard, en hopelijk zien we je binnenkort ergens!

Stream Of Passion Weblink