Interview en tekst: Joop Klazinga
Een tijdje geleden was er op Progwereld te lezen dat ene Chris een platendeal had gescoord bij het Franse label Musea. Wil je onze lezers even vertellen wie Chris is?
Ha Joop, allereerst bedankt voor dit interview. Ik vind het te gek wat jullie bij Progwereld doen, en ik moet ook bekennen dat ik stiekem een trouwe lezer ben van jullie website.
Chris is de naam waaronder ik mijn solo-project ben begonnen, een afkorting van mijn naam (Christiaan Bruin). Overdag ben ik een 20-jarige student Muziekproductie aan het Conservatorium te Rotterdam, en woonachtig in Boskoop. ’s Nachts verander ik in een prog-kluizenaar die thuis zijn eigen muziek schrijft en opneemt, ha ha. Mijn eerste album, waarop ik alle instrumenten en zang voor mijn rekening heb genomen, is getiteld “A Glimpse Inside“.
Voordat ik hier aan begon, heb ik (voornamelijk drums) in verschillende bandjes gespeeld, maar het was nooit écht wat ik wilde. Dus besloot ik om het maar eens over een andere boeg te gooien en op eigen houtje een album te gaan brouwen. Nu kon ik ook een grote verscheidenheid aan invloeden (van The Beach Boys tot Queen en IQ) verwerken in mijn eigen composities.
Er is mij ter ore gekomen dat jij banden hebt met de Nederlandse progband Knight Area; hoe zit dat precies?
Een paar jaar geleden speelde ik drums in een lokaal (metal)bandje. Voor opnamen van een demo-cd benaderden we de (eveneens in Boskoop gevestigde) Knight Area Studio van Gerben Klazinga.
Ik had toen eerlijk gezegd nog nooit van progressieve rock of symfo gehoord, maar toch bleek het op muzikaal vlak te klikken. Ik ben ook goed bevriend met Gerben Klazinga. Vanwege overeenkomende muzikale interessen kwam ik al vaker over de vloer bij de Knight Area thuisbasis. Ondertussen maak ik al zo’n 2,5 jaar deel uit van hun live-crew.
Je hebt een Christelijke opvoeding genoten met veel kerkmuziek; is dat van invloed geweest op jouw composities?
Om eerlijk te zijn, niet heel veel. Het is wel zo dat ik altijd wel liefhebber ben geweest van harmonisch rijke muziek, iets wat ik in klassieke muziek (en kerkmuziek) meer terugvond dan in populaire muziek. Wat invloed heeft gehad is ook de muziek van Rick van der Linden (Ekseption, Trace), die natuurlijk ook raakvlakken heeft met zowel klassieke muziek en kerkmuziek als symfonische rock. Die manier van arrangeren voor een rock-bezetting sprak me erg aan, al is daar op “A Glimpse Inside’ denk ik niet heel veel van terug te horen. Want daarop ben ik toch anders te werk gegaan, iets meer een ‘songwriting-benadering’ met symfonische en progressieve elementen.
Ik moet wel bekennen dat ik veel gebruik maak van traditionele instrumenten zoals spinet, vleugel en pijporgel (Chris’ vader bouwt kerkorgels in zijn eigen huis – red.).
Je bent nu een jaar of twintig; de meeste jongeren van jouw leeftijd prefereren een geheel andere soort muziek. Hoe kom jij in de progressieve rockwereld terecht?
Aan de ene kant ben ik bij prog-rock terecht gekomen via prog-metal, iets wat volgens mij wel vaker gebeurt. Ik ben niet zo’n heel grote metal-fan, maar bijvoorbeeld Opeth en Pain of Salvation vind ik nog steeds heel goed. Aan de andere kant had ik zoals gezegd bands als Trace en Focus ontdekt. Vervolgens van die bands naar ELP, naar Genesis, naar Camel, naar Marillion enz. Toen was het hek van de dam. Ook Queen en The Beatles zijn van die bands die een soort overbrugging kunnen zijn naar progressieve rock. Ik moet wel zeggen dat ik het idee heb dat meer jongeren geïnteresseerd raken in progressieve rock. Ik denk dat het internet daar ook voor een groot deel debet aan is. het is zo makkelijk om op eigen houtje nieuwe muziek te gaan ontdekken, het moet niet gekker worden!
Via betrouwbare bron heb ik vernomen dat je tweede album ook al zo goed als gereed is. Vertel daar eens wat over!
Haha nou, gereed durf ik het nog niet te noemen. Maar het begint inderdaad al vormen aan te nemen, het grootste deel van de instrumenten heb ik inmiddels opgenomen. Op dit moment ben ik bezig met de zang-tracks. Wat ik kan zeggen is dat het een concept-album wordt, en eenals bij “A Glimpse Inside” neem ik alles weer zelf op. Qua stijl ligt het wel ongeveer in het verlengde van het eerste album, al probeer ik wel op veel vlakken weer wat verder te gaan. Bijvoorbeeld qua compositie, arrangementen en omvang van de stukken. Er moet nog een hoop gebeuren, maar ik zie het er nog wel van komen dat dit album nog in 2009 uitgebracht wordt.
Wat zijn je plannen voor de toekomst? En participeer je ook in andere projecten?
Vooral veel optreden, ik heb sinds kort een band samengesteld om mijn muziek live te kunnen spelen. Daarbij werk ik dus aan m’n nieuwe album. Naast mijn eigen project heb ik inderdaad ook nog andere projecten. Zo heb ik onlangs de laatste hand gelegd aan een alternatieve-hiphop plaat die ik heb geproduceerd (die zag je niet aankomen!). Ook ben ik verantwoordelijk voor drums en backing vocals in een prog-rock band genaamd Sky Architect. Ons eerste album wordt binnenkort afgerond en uitgebracht, dus houd dat in de gaten!
Heb je tot slot nog een bericht voor onze lezers van Progwereld?
Ja hoor. Bedankt voor het lezen! En koop allemaal mijn cd, zodat ik deze zomer ver weg op vakantie kan (ha ha). Houd jullie haaks en wellicht tot ziens bij een toekomstig optreden. O ja, bijna vergeten: ik zoek nog een te gekke toetsenist voor mijn band. Heb je feelings met mijn muziek en wil je op de buhne staan, zend me dan ff een E-mail.