Interview: Mario van Os en Senne Bergsma
Datum: 19 juni 2012

Ahmshere in een progressief-symphonische rockgroep uit Zuid-Holland, die in maart 2012 is begonnen en bestaat uit muzikanten met verschillende achtergronden. Ondanks dat Ahmshereeen behoorlijk nieuwe band is, hebben ze al materiaal om een heel album te vullen.
De meeste bandleden hebben al een verleden met progressieve muziek in andere bands. Chris Henny en Senne Bergsma hebben samen hiervoor in “Cue” gespeeld, en Chris Henny is ook actief is in de band Kingfisher Sky.

Ahmshere

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Ahmshere bestaat al enige jaren en is opgericht door gitarist Marco de Neijs en toetsenist Rien Fierst. Na wat probeersels met zangers lukte het maar niet om een volledige bezetting bij elkaar te krijgen. De toenmalige bassist en drummer gingen vervolgens uit de band. Marco en Rien waren dus op zoek naar nieuwe muzikanten. Met het vinden van een nieuwe drummer, bassist en zanger/gitarist in maart 2012 is Amshere in een sneltreinvaart muzikaal van de grond gekomen.

2. Kun je de band voorstellen?
De nieuwe bassist Frans Ellinger was snel gevonden. Frans is de eigenaar van de oefenruimte waar Marco en Rien repeteerden, en zodoende kende ze elkaar al.
Zanger/gitarist Chris Henny en drummer Senne Bergsma kennen elkaar van de popacademie en hebben hiervoor samen bij progressieve rockband “Cue” gespeeld. Nadat Marco via een connectie met Senne in contact kwam, zijn Chris en Senne beiden in Ahmshere gestapt.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Invloeden zijn o.a Dream Theater, Frank Zappa, Al DiMeola, Gino Vanelli, Chick Corea, Herby Hancock, Opeth, Trans Atlantic, Spock’s Beard, Flower Kings, Genesis, Yes.  We bedenken echter helemaal niet dat we als “die band” willen klinken, we gaan gewoon spelen en kijken wat er uit komt.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Progressief-symphonische rock. Luistermuziek. Muziek dat een verhaal verteld. Er is veel instrumentaal geweld te vinden in onze nummers, naast het “prog” geluid hebben we ook een fusion kant, waarin geïmproviseerde solo’s te horen zijn. We maken een levendig geheel, en zoals vele progressieve bands, nummers onder de 6 minuten kan je bij ons niet vinden.

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
We zijn pas sinds maart bezig en kunnen juist in de beginfase wat publiciteit gebruiken. Niemand kent ons nog, en we hopen daar verandering in te brengen. Wij denken dat onze muziek wel veel mensen zou kunnen aanspreken.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Wij hebben net ons eerste nummer “Momentum” online gezet. Dit is een nummer die op ons eerste album moet komen te staan. We zijn bezig met alle andere nummers op te nemen en af te ronden. Als dat klaar is willen we een cd presentatie gaan houden. Dit hebben we gepland ergens in oktober. Daarvoor willen we wel al een try-out hebben gedaan, of meerdere.

Ahmshere band

Bezetting:
Senne Bergsma: drums (Cue, M-pac)
Frans Ellinger: basgitaar (Metropolis)
Rien Fierst: toetsen (Karn Evil)
Chris Henny: zanger, gitaar (Kingfisher Sky, Cue)
Marco de Neijs: gitaar (Aeolus)

Website: http://www.ahmshere.com/

Terug naar Dutch Exposure Project