Door: Mario van Os
Datum: 3 november 2015
Band: Argus
Land van herkomst: Nederland
Website: Facebook Argus

argus1

Jullie brengen binnenkort jullie debuutalbum uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?
Onze cd “Tell me!” ziet op 16 januari 2016 het levenslicht en we hebben hier keihard aan gewerkt in onze eigen studio. Het zijn eigenlijk nummers van de laatste paar jaar, waar wij erg van gecharmeerd zijn. Deze songs hebben we ook losgelaten tijdens een paar optredens van ons, onder andere als support van Kansas in de Boerderij en als support van Saga in de Pul. We hebben de songs wel wat aangepast en verbeterd, naar onze zin. Het is ook tevens het eind van een periode waarin onze drummer Sven de Waal  meedoet, want helaas heeft hij geen tijd meer voor de band en hebben we dus een nieuwe drummer gevonden (Marijn Schellekens, red.), wel een beetje vreemde overgang, want de drums op de cd zijn nog ingespeeld door Sven en in die tijd heeft Marijn het overgenomen.

Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Argus is een jaar of zeven geleden ontstaan en opgericht door de gitaristen Ton (van Extel) en Wim (Wassenaar), oude vrienden van elkaar, maar zij hadden al jaren lang de gitaar aan de wilgen gehangen, totdat ze elkaar weer tegenkwamen en weer een band wilden beginnen. We zijn begonnen als Wishbone Ash coverband, maar alleen in repetitieruimte, totdat ze mij (Frans Nooijen) vroegen om mee te spelen. Een voorwaarde had ik, en dat was eigen werk spelen en niks anders. Ik had voorheen in progrockband, Oalnego, gespeeld, maar die was al een tijdje ter ziele.

Kun je de band voorstellen?
Argus is:
Frans Nooijen – zang, toetsen en Theremin
Wim Wassenberg – sologitaar en achtergrondzang
Ton van Extel – slaggitaar
Ed de Groot – basgitaar
Marijn Schellekens – drums en achtergrondzang

argus4

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Pink Floyd en Wishbone Ash (voor Wim), maar ook Spock’s Beard, Neil Morse en Camel hebben we goed naar geluisterd. Ikzelf ben een enorme fan van Steven Wilson/Porcupine Tree, maar ook Dream Theater, Genesis, Yes, IQ en de niet progrock gerelateerde muziek, zoals Pearl Jam, Foo Fighters en (euh… sorry) Johnny Cash.

Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Ik vind dit wel moeilijk, maar ik zou zeggen Pink Floyd/beetje Camel, Wishbone Ash, tikje Genesis en wat meer uit de rockwereld, dat wil zeggen rauwer toetsenwerk (Hammond, etc) en wat meer rockachtige zang. Ik vind ons eigenlijk een progrock bandje met een rauw (rock) randje. Klinkt misschien gek, maar zo voel en ervaar ik het.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd? (denk hierbij aan live optreden, studio/demo opname, etc.)
Allereerst optredens en onze plaat promoten, maar ook aan nieuwe nummers werken, waarvan we al enkele hebben klaar liggen en ik hoop eind 2016 te kunnen beginnen aan een nieuwe plaat, want  we hebben ideeën genoeg. Onze muziek zal dan ook iets meer uitgediept worden, dus ik denk minder rock en meer symfo. We zijn nu met een nieuw nummer bezig en dat klokt al vijftien minuten, en is nog niet af…

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?
Komt allen naar de Pul op 16 januari 2016 en hoop dat jullie kunnen genieten van onze muziek, want daar gaat het om en we hopen op wat leuke optredens in het land.

argus2

Prijsvraag

In samenwerking met de band mogen we ook een vrijkaartje voor deze cd-presentatie inclusief hun debuutalbum weggeven.

Beantwoord daarvoor deze vraag: wie zal vooraf, tussendoor en achteraf nog fijne progressieve muziek draaien tijdens de cd release party op 16 januari 2016 in de Pul, en waar kennen we deze persoon nog meer van?

Stuur het antwoord vóór 9 januari 2016 naar info@progwereld.org, onder vermelding van Prijsvraag Argus.

DEZE WEDSTRIJD IS GESLOTEN, WINNAAR IS PERSOONLIJK OP DE HOOGTE GEBRACHT.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar aan de kassa.

Meer info: Facebook Argus