Biografie Draconian
Land: Zweden
Stijl: doom/gothic/symfonische/melodieuze metal
Actief sinds: 1994
Eerste druk: Mei 2018
Eindredactie: Ruard Veltmaat

De band Draconian ontstaat in 1994 in Säffle, een stad in het zuid-westen van Zweden en draagt in beginsel de naam Kerberos. De groep bestaat dan nog maar uit drie leden. De taakverdeling bestaat in die tijd uit drummer en zanger Johan Ericson, bassist en zanger Jesper Stolpe en gitarist Andy Hindenäs. In de opstartfase repeteert en speelt de band al op verscheidene podia de stijl waarmee ze bekendheid verkrijgen: melodieuze black metal. Zeven maanden later sluit zanger Anders Jacobson zich bij de groep aan, waarmee de groepsnaam definitief veranderd in Draconian. Al vrij snel wordt er een eerste demo opgenomen onder de naam “Shades Of A Lost Moon” wat in 1996 verschijnt. Op de demo figureren naast de genoemde leden ook de zangeres en fluitist Jessica Erikson en toetsenist en zangeres Susanne Arvidson. Een jaar later wordt er de demo “In Glorious Victorie” samengesteld, maar de band is niet tevreden over de kwaliteit en besluit het niet uit te brengen.

In de jaren daarna moeten enkele bandleden hun militaire dienst voldoen en ontstaat er vertraging in het creatieve proces. Toch worden er enkele optredens gegeven en zelfs een demo opgenomen met de naam “The Closed Eyes Of Paradise”. Op deze demo zingt Susanne Arvidsson nog, maar zij verlaat de band al na een paar jaar en wordt vervangen door toetsenist Andreas Karlsson en vocaal door Lisa Johansson, die vanaf 2001 bijna 10 jaar bij de band zal blijven.

In 2002 ondergaat de line up van de band een bijzondere verandering. Gitarist Andy Hindenäs verlaat de band en wordt opmerkelijk genoeg vervangen door drummer Johan Ericson. Hij neemt de gitaar over en zijn plaats op de drumstoel wordt ingenomen door Jerry Torstensson. In hetzelfde jaar wordt ook de demo “Dark Oceans We Cry” opgenomen wat verkrijgbaar is op fysieke cd maar ook op internet. Dit blijkt de doorbraak voor Draconian; platenmaatschappij Napalm neemt de band in haar schoot op.

Draconian - Turning Season Within

Die samenwerking tussen band en label levert het eerste officiële studioalbum “Where Lovers Mourn”  op en deze komt in 2003 uit. Het is een typisch debuutalbum, waar de band nog zoekende is naar hun eigen geluid en de productie is niet van een hoog niveau. Toch ontvangt de band positieve reacties van fans en pers en is er sprake van een doorbraak.

In 2005brengt de band het album “Arcane Rain Fell” uit en dit is de absolute doorbraak in de wereld van doom, gothic en metal muziek. De band krijgt uitsluitend lovende recensies en de band is zelf ook erg tevreden met het eindresultaat. Hoofdzakelijk verantwoordelijk voor dit album zijn Johan Ericson en Anders Jacobson, die de muziek en de teksten voor hun rekening nemen. In de tijdlijn van de band zal dat eigenlijk ook altijd zo blijven; vooral Ericson is de creatieve geest binnen de band die met de meeste ideeën komt. Het is duidelijk te horen in de muziek van de band dat de inspiratie komt uit bands als My Dying Bride, de begindagen van Anathema, Paradise Lost en zelfs wat Katatonia.

Kort na “Arcane Rain Fell” werkt de band aan een derde release, maar mede door het aandringen van fans beslist de band eerst een ep te willen opnemen met een paar oude nummers van de “The Closed Eyes Of Paradise” demo. Dat resulteert in een chaotische release waar uiteindelijk platenmaatschappij Napalm er voor kiest om in plaats van de ep een volledig album uit te brengen. Daar staan drie nieuwe nummers op, twee oude van de eerder genoemde demo en twee covers. De mix en mastering van het album wordt uitgevoerd door een plaatsgenoot van de bandleden, maar die is weinig geslaagd. Uiteindelijk komt “The Burning Halo” in het najaar van 2006 uit. Onvrede over deze release heerst gelijk bij de band en dat steken ze ook niet onder stoelen of banken ten tijde van het verschijnen van de cd in interviews met de pers en in de jaren daarna. Rondom deze tijd doet ook bassist Frederik Johansson zijn intrede bij de band, hij zal tot 2016 verbonden blijven aan de band. Maar ook ritme gitarist Daniel Arvidsson haakt aan en is tot op heden lid van de band.

Hoewel de belangrijkste instrumenten in de band de elektrische gitaar, drums, zang en basgitaar zijn, hebben de toetsen en programmering ook een prominente rol binnen de muziek. Desondanks is er nooit geen permanente toetsenist in dienst van de band en kent die plek veel wisselingen. Andres Karlson is een toetsenist die vaak inspringt, soms als vast bandlid, maar vaak ook als gastmuzikant. In de jaren hierna zijn de vaste bandleden niet alleen bezig met Draconian, maar is gitarist Johan Ericson bijvoorbeeld ook actief in de band Shadowgarden, samen met voormalig lid Andy Hindenäs. Met hem brengt hij het album “Ashen” uit. Maar ook met zijn eenmansproject DOOM:VS brengt hij enkele albums uit.

Draconian - A Rose For The Apocalypse

In het najaar van 2007 begint de band weer met het schrijven van nieuwe songs. Dit resulteert in de release van “Turning Season Within”, wat op schrikkeldag 29 Februari 2008 uitkomt. Het is geproduceerd door Jens Bogren en David Castillo, die zeker in die tijd als topproducers aangemerkt worden. Het album krijgt overwegend positieve recensies en kent goede verkoopresultaten. Het toeren ter promotie van dit album brengt de band ook voor het eerst naar Nederland, de band treed op in Zaandam en Alphen aan de Rijn. Met een enkele optreden tijdens een Female Metal Event zijn dat ook de enige keren dat de band in Nederland te zien is. In België treed de band ook op bij enkele Female Metal Events en een keer in Biebob,  Vosselaar.

Onmiskenbaar voor de kwaliteit in de muziek van de band zijn de grunts van Anders Jacobsson. Hoewel hij in de jaren met de band meegroeit in kwaliteit zijn vanaf de eerste plaat de grunts goed verstaanbaar. Dat is nog wel eens anders in het genre, maar naast de kunst om goed te grunten zijn de teksten goed te volgen. Daardoor is de acceptatie van zijn zang ook vele malen groter dan bij ieder ander willekeurige band.

Op 24 Juni 2011 komt het album “A Rose For The Apocalypse” uit en ook die krijgt veel positieve kritieken. Er verschijnt een video van de single The Last Hour Of Ancient Sunlight. Een half jaar na de release van “A Rose For The Apocalypse” besluit zangeres Lisa uit de band te stappen. Voornamelijk wegens de geboorte van haar kind maar ook omdat ze verder wil met haar onderneming, zonder gehinderd te worden door de opnames van nieuwe albums en het toeren. Gelijk wordt er via social media een sollicatie procedure gestart en ondanks de vele kandidaten springt er gelijk één zangeres boven het maaiveld uit in de vorm van Heike Langhans. De zangeres uit Zuid Afrika is al jaren een fan van de band en besluit vrij snel nadat ze is aangenomen als zangers famillie en vrienden achter te laten om zich te vestigen in Zweden.

Draconian - Sovran

Op 30 Oktober 2015 verschijnt dan het album ” Sovran”, wat wederom gemixt is door Jens Bodgren. Het woord Sovran betekend koningschap of ook wel koning. De achterliggende gedachte is die van het vereren van een gemeenschappelijke goed en gedachte om voor elkaar te zorgen zonder daarbij gebruik te maken van een religieuze basis. Een idee dat een spiritueel bewustzijn en een gemeenschappelijk universum kan zorgen voor vrede en welbevinden van elke mens op aarde. Op het album heeft Heike Langhans een prominente rol in het schrijven van de teksten naast zanger Anders Jacobson, die bij voorgaande albums verantwoordelijk was voor de teksten. Er komt ook een video uit bij het album in de vorm van Stellar Tombs, die werd opgenomen door regiseur Bowen Staines in IJsland.

Begin 2016 besluit Frederik Johansson de band te verlaten om meer tijd aan zijn familie en vrienden te besteden. Het beginnende vaderschap voor drummer Jerry Torstensson is de reden dat hij niet deelneemt aan de Europese tour van de band na het uitkomen van het album “Sovran”. Johansson wordt vervangen tijdens het touren vervangen door Jesper Stolpe en later door Daniel Änghede, maar Torstensson blijft de band trouw. De tour in 2016 brengt de band door voornamelijk oost Europa en Israel.

In de lente van 2018 zijn de opnames van het nieuwe album weer begonnen. De verwachtingen liggen hoog.