Bospop Festival
Door Mario van Os

Bospop is een ouderwets gezellig pop-rockfestival dat dit jaar voor de 35ste keer zal plaatsvinden op zaterdag 11 en zondag 12 juli. Bospop werd voor de eerste keer georganiseerd in 1981 onder de naam Groot Weerter Popfestival. Een kleinschalig festival met regionale bands op een eigen gebouwd podium. In 1983 werd de naam omgedoopt in Bospop. Van 1985 tot 1994 werd het festival gehouden in het openluchttheater De Lichtenberg. Voor Bospop 1994 moest de organisatie op zoek naar een locatie met betere accommodatie voor de artiesten. Die locatie wordt gevonden op het sportcomplex Boshoven waar tot 2010 het festival plaatsvindt.

header_bospop_logo_2015

Na 35 jaar en diverse ups en downs is het uitgegroeid tot één van de bekendere festivals met bands van internationale allure. In 2011 werd het festival voor twee jaar uitgebreid naar drie dagen, maar na een paar tegenvallende jaren werd weer teruggegaan naar de aloude formule van twee dagen met twee podia. Mede hierdoor – en de line-up – was 2013 weer strak uitverkocht. 25.000 bezoekers krijgen in twee dagen een mengeling van grote bands voorgeschoteld in een uiteenlopende mix van pop, rock, blues, AOR en symfo. Grote namen die reeds op Bospop gespeeld hebben zijn Sting, Santana, Deep Purple, Neil Young, Simple Minds, INXS, Toto, UB40, Alice Cooper, Steve Lukather, Status Quo, Bryan Adams, Golden Earring, Iron Maiden, Motorhead, Joe Cocker, Roxy Music, Alan Parsons, Joe Jackson, Gary Moore, Thin Lizzy, John Fogerty en Joe Bonamassa. Maar ook diverse progrock bands deden Bospop in de loop der jaren aan, waaronder Marillion, Within Tempation, Moonspell, Stream Of Passion, The Gathering, The Flower Kings, Threshold,  Pendragon, Riverside, Porcupine Tree, Spock’s Beard en Opeth.

Bospop 2014 Zaterdag

Bospop dat formeel het predicaat ‘het gezelligste classic rock festival van Nederland’ heeft, keert dit jaar weer terug naar duidelijke contouren en een sterke classic rock getinte line-up. Het programma op de zaterdag is gericht op mainstream/blues en de zondag is een echte classic rock/progrock festival dag. Op één dag krijgen we onder andere Dream Theater, Steven Wilson, Anathema en The Gentle Storm voorgeschoteld.

Op de eerste dag – zaterdag 11 juli 2015 – zien we de ‘Southern’ bluesrock band ZZ Top als headliner geprogrammeerd. Deze baarddragende driemanformatie maakt al ruim 45 jaar een erg herkenbare bluesrock. Iedereen kent hun hits als Gimme All Your Lovin’, La Grange, Sharp Dressed Man en Legs dan ook wel. Geen echte prog, maar ik weet dat een aantal van onze lezers dit zeker kunnen waarderen. Op de zaterdag staat verder ook Fish opgesteld. Fish heeft aangekondigd dat deze “Farewell To Childhood” zijn laatste tour gaat zijn, waarbij hij nog eenmaal de (prog)rockklassieker “Misplaced Childhood” integraal live ten gehore zal brengen. In het najaar brengt Fish nog een aantal optredens in diverse (Nederlandse) zalen. De laatste kansen ooit dus, om deze Schotse zanger dit dertig jaar oude meesterwerk te horen vertolken.

20141004 - Fish - DSCN3232 Marillion - Misplaced Childhood gentle storm band

Zondag 12 juli 2015 is dan de classic rock/progrock festival dag. Nadat Pauw, FM en The London Souls al de spits hebben afgebeten, mag The Gentle Storm om 14.00 deze festivaldag echt openen. Deze gelegenheidsformatie rondom het album “The Diary” van Anneke van Giersbergen en Arjen Lucassen wist al eerder dit jaar te overtuigen, zie onze verslagen tijdens ROCK ITtervoort en in Hedon Zwolle. Later op de dag komen we dan achtereenvolgens nog Dream Theater, Anathema en headliner Steven Wilson tegen. Wilson wist afgelopen maart nog erg te overtuigen in Vredenburg Utrecht. Ik ben erg benieuwd hoe hij het er als headliner van een groot festival gaat afbrengen.

20140716_Dream_Theater_013_06 Anethema 200714 PW-4 Steven Wilson PW (18 van 21)

Naast de genoemde progbands kan ik zeker ook Black Label Society aanbevelen. Deze band is gevormd rondom Zakk Wylde, de gitarist van Ozzy Osbourne. Daarnaast als echte classic rockband staat het Zweedse Europe om 19.00 uur geprogrammeerd. Deze van oorsprong progrock band is natuurlijk bekend geworden van zijn meer mainstream rock album “The Final Countdown” en de gelijknamige hit.

Ondanks het groeiende aantal bezoekers weet Bospop zijn gezellige, intieme sfeer te behouden. Al sinds jaar en dag wordt Bospop daarom ook gezien als een van Nederlands gezelligste festivals, waar elk jaar ruim twintig bands optreden. Daarnaast heeft Bospop er dit jaar voor gezorgd om als classic rock festival met een duidelijke programmering voor de dag te komen. Het tweede weekend van juli valt voor het zuiden van Nederland net voordat de zomer vakanties gaan beginnen. Met de programmering – vooral op de prog-rock zondag – is er dan ook geen reden om dit jaar weg te blijven.

N.B. Kijk ook even op onze wedstrijdpagina hoe je dagkaarten voor dit festival kunt winnen!

Bospop 2014 Zondag

Verslag Bospop 11 en 12 juli 2015

Website Bospop: http://www.bospop.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/bospop.classicrock
Evenement: https://www.facebook.com/events/695189163930501/

Terug naar de Festival Special