Camel Deluxe

Camel - Moonmadness                 Camel - Raindances

Camel. Een geweldige band waar ik al liefhebber van ben sinds ik oren aan mijn kop heb...

Wat ik bij deze band zo bijzonder vind, is de super symfonische muziek gecombineerd met het bluesy gitaarspel van bandleider Andrew Latimer. Naar mijn bescheiden mening levert deze combine meer gevoel dan die in de meeste andere bands in deze tak van muziek.Camel Productions heeft de afgelopen jaren een aantal dvd’s uitgebracht met live-opnamen uit vroegere tijden waaronder ook diverse registraties van het concert in Hammersmith Odeon 1976 en The Hippodrome 1977. (BBC opnamen). Op deze manier zijn er interessante releases uitgekomen ten tijde dat Latimer werd behandeld en herstellende was van een ernstige ziekte.

Half werk…
Op tafel voor me liggen twee ‘nieuwe cd’s’ van Camel en wel de geremasterde versies van “Moonmadness” en “Raindances” van respectievelijk 1976 en 1977. Beide albums bevatten ook bonustracks van singles (45 toeren per minuut) en live-opnamen gekozen uit de twee tournees van beide albums. De live-opnamen zijn vertegenwoordigd met louter songs van “Moonmadness” en “Raindances”.  Wat houdt bij deze (her)uitgaven het ‘remasteren’ eigenlijk in? De cd’s zijn in de computer zodanig bewerkt dat de ruis is verdwenen en waar nodig meer helderheid en laagweergave is toegevoegd. Eigenlijk een meest ideale balans van het hoog, midden en laag. Met de losse sporen waarmee de instrumenten en zang apart zijn opgenomen, is overigens niets gedaan. Bij de nieuwe geremixte en geremasterde cd boxen van Genesis is dit wel het geval (en dat is te horen!). Daar kwam dus veel meer bij kijken en moet een hels karwei zijn geweest.

Heerlijke fouten
Maar goed, genoeg geleuterd over de techniek. Ik kan me voorstellen dat je wilt weten hoe deze albums klinken. Opvallend is de totale afwezigheid van ruis; die is namelijk verwijderd met de nieuwste software. Daarnaast klinken beide cd’s helderder en beschikken ze over meer dynamiek. Dat was het helaas dan ook. Een nieuwe mix is niet gemaakt en dat zal waarschijnlijk te maken hebben met het financiële budget van de platenmaatschappij of de verwachting van Universal / Decca met deze uitgaven weinig pecunia in het laadje te verkrijgen. Voor de mensen die de Camel dvd’s zoals bijvoorbeeld “Moondances” niet bezitten, zijn de live bonustracks erg leuk. Het gaat om rechtstreekse opnamen vanaf de mengtafel die niet achteraf zijn gemixt en zo horen we valse toetsenpartijen en fouten die de bandleden maakten. Totaal geen probleem natuurlijk en vooral heerlijk puur. Zelfs het brommen van versterkers en dergelijke is waarneembaar. Bij de live registraties op de cd “Moonmadness” staan enkele nummers die we niet eerder tegenkwamen op de dvd zoals Song Within A Song, Exerpts From The Snowgoose en Air Born. Niet de minste nummers, naar wij dachten. De versie van “Moonmadness” zoals ie hier voor me ligt, is die van de luxe verpakking met twee schijfjes en afbeeldingen van het concert in Hammersmith Odeon op 14 April 1976.

Kunnen we nu stellen dat beide albums het aanschaffen waard zijn? Niet voor de fan die de originele albums al in de kast heeft staan; echter wel voor degenen die middels deze aanschaf willen kennismaken met deze Britse superband.

Joop Klazinga (met dank aan producer G. Klazinga voor de technische input)

Lees originele recensie “Moonmadness”
Lees originele recensie  “Raindances”