Close Encounters of the RPWL Kind

Het maken van een video als ‘teaser’ voor een nieuw album is bepaald geen noviteit. Ik was dus ook niet verrast toen ik bij het doen van wat research stootte op een filmpje van de Duitse progressieve artrock band RPWL.

De clip wordt begeleid door het nummer A New World, een track van het nieuwe nog te verschijnen album van de heren, genaamd “Tales From Outer Space”. Hoewel ik in eerste instantie vooral geïnteresseerd was in de nieuwe muzikale richting werd ik al snel in het verhaal van het filmpje getrokken, of ik dat nou wilde of niet. Voor de echte fans moet ik hier even waarschuwen voor een zogenaamde ‘spoiler alert’. Want ik wil eigenlijk kort beschrijven wat er gebeurt in de video.

Je ziet de band bezig in de studio, of beter gezegd, er is een soort van after-party gaande. Veel mensen, drankjes, hapjes, gezelligheid. Dan schijnt er een fel licht door de ramen van de studio, de aanwezigen worden er zodanig door aangetrokken dat ze de warmte van de opnameruimte verlaten om te kijken waar dat felle licht vandaan komt. De heren muzikanten staan vooraan om het schouwspel te aanschouwen: een aantal reusachtige ruimteschepen, in de vorm van vliegende schotels, zweven boven hen. Na een paar duikvluchten over de aanwezigen lijkt één van de schotels te willen landen. Op mysterieuze wijze maken zich een tweetal verschijningen los van het moederschip, twee aliens, een vrouwtje en een mannetje, zoveel is wel duidelijk. Ze schrijden in de richting van de compleet overdonderde groep mensen, echter meer bijzonder richting de heren muzikanten. Die zijn inmiddels een beetje van de eerste schrik bekomen, zo lijkt het. De aliens inspecteren de heren musici van top tot teen.

En dan komt het: de vrouwelijke alien legt haar hand op het hoofd van Yogi Lang, uitgerekend de zanger, architect en geluidsman van de band. In een flits zie je een aantal afschrikwekkende beelden voorbij komen, van oorlogen en andere conflicten. De aliens schrikken enorm en raken in de war van zoveel ellende. Boos en teleurgesteld maken ze rechtsomkeert naar hun schip dat vervolgens met de snelheid van het licht in de donkere nacht verdwijnt, de bandleden verwilderd achterlatend op aarde.

Tot zover een verslag van de video van de heren RPWL, een soort van eigen versie van “Close Encounters Of The Third Kind”, maar dan zonder Steven Spielberg.

Vooral die ene scène met die handoplegging intrigeert mij in hoge mate. Onwillekeurig borrelt er een aantal vragen op: waarom nou precies Yogi Lang? En waren die beelden, het ‘lezen’ van zijn gedachten en herinneringen, werkelijk zo vreselijk dat een onmiddellijke aftocht de enige optie leek? Heeft Lang dan geen enkele positieve gedachte? Wat nu als de vrouwelijke alien had gekozen voor gitarist Kalle Wallner, waren de aliens dan wel gebleven? Of hebben de ruimtewezen ook een glimp meegekregen van de muziek op het nieuwe album van RPWL en zijn ze zo geschrokken van de richting die de groep inslaat dat zij geen enkele andere uitweg zien dan spoorslags verdwijnen? We zullen het wel nooit te weten komen…

https://www.youtube.com/watch?v=lhHlCx-OlsU

Alex Driessen