Interview: Mario van Os en Ame Staal
Datum: 19 juni 2012

Complexity is een instrumentale progressieve band die in 2009 zijn eerste demo “Altering Moments” opnam. Hun eerste optreden was tijdens de “Grote Prijs van het Groene Hart”, waar ze meteen de finale behaalden. Ze zijn bezig met het schrijven van hun eerste album. Ze zijn perfectionistisch en halen inspiratie uit uiteenlopende genres.

Complexity band

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Complexity is ontstaan in 2009. De drummer genaamd Jitse kreeg behoefte om in samenstelling te spelen. Hij zocht muzikanten die dezelfde passie voor muziek koesteren als hij. Daarbij wilde hij muziek maken die volledig uit de interesses van de muzikanten zou komen en niet de trend zou volgen van de media.

2. Kun je de band voorstellen?
Jitse Tilman, drummer en tevens de oprichter van de band. Gepassioneerd, toegewijd en een perfectionistisch persoon.
Saman Krielaart, toetsenist. Zij kennen elkaar van de middelbare school. Saman is gevraagd omdat hij altijd opzoek is naar de juiste klanken. Stopt niet voordat hij tevreden is.
Sjors Hoek, gitarist. Ook zij kennen elkaar van dezelfde middelbare school. Sjors kwam erbij omdat hij veel toe te voegen heeft aan de band: pakkende melodieën en verfrissende ideeën.
Amé Staal, bassiste. De band heeft haar ontmoet via een andere muzikant. Zij vervult de basis samen met Jitse. Houdt de groove staande en maakt het muzikale plaatje compleet.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
De invloeden van de band komen overal vandaan. De leden willen zoveel mogelijk muziek begrijpen en combineren. Er wordt geluisterd naar veel stijlen. Enkele voorbeelden zijn: pop, rock, klassiek, jazz, fusion. Enkele voorbeelden van artiesten waar naar geluisterd wordt:  OSI, Rush, Porcupine Tree, Robert Glasper Experiment, Esbjörn Svensson Trio, Miles Davis, Victor Wooten, Mozart, Chopin, The Editors, Selah Sue.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
De vergelijking wordt snel gemaakt met andere instrumentale bands hetgeen zeer begrijpelijk is. Met onze muziek brengen we emoties over en omdat er geen tekst aan vast zit is het voor iedereen persoonlijk in te vullen.

5. Jullie zijn een instrumentale band. Is dit een bewuste keuze?
Dat wij een instrumentale band zijn is een bewuste keuze. Dit betekend niet dat we onze ogen gesloten houden voor een zanger die eventueel bij ons zou passen. Deze zijn we tot op heden nog niet tegen gekomen. Als instrumentale band is het een uitdaging om de nummers zo interessant mogelijk te maken. Je moet de aandacht van de luisteraar vast blijven houden met enkel de muziek, daar ligt de extra uitdaging. De meezingers blijven uit, maar we streven naar unieke muzikale ervaring.

6. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Nederland is klein en het progwereldje al helemaal. Het is erg lastig om deze doelgroep te bereiken als je uit de kleine stad, Schoonhoven, komt. De mensen voor wie je speelt zijn vaak dezelfde en je bereikt weinig mensen buiten de directe omgeving. Ondertussen hebben we wel een website waarmee we meer publiek bereiken. We proberen dan ook zoveel mogelijk kansen te pakken om meer mensen aan te spreken, waaronder onze aanmelding voor het Dutch Exposure Project.

7. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
De komende tijd gaan we nieuw materiaal schrijven, dat uiteindelijk op een studioalbum komt te staan. We zijn erg perfectionistisch waardoor het debuut pas wordt uitgebracht wanneer we over alles tevreden zijn. De live-optredens zullen we ondertussen doorzetten.

Complexity

Bezetting:
Sjors Hoek: gitaar
Saman Krielaart: toetsen
Amé Staal: basgitaar
Jitse Tilman: drums

Website: www.complexityband.com
Luisteren kun je hier.

Terug naar Dutch Exposure Project