Wereldse Meningen
De plek waar leden van het Progwereld team hun hart kunnen luchten.
De dienst uitmaken
Wat leven we toch in een heerlijke tijd! Sinds de personal computer kind aan huis is bij verreweg de meeste mensen, heeft onze muziek een vogelvlucht genomen. Symfonische fans van heel de wereld leerden elkaar kennen via tal van websites, forums en nieuwsgroepen, en ook bands kunnen hun waren uitgebreid etaleren via websites, MySpacen, video’s op Youtube en wat al niet meer. Met twee klikken op de knop kan je moeiteloos een idee krijgen van de substijl waar een bepaalde band zich in beweegt.
Je wilt weten hoe Italiaanse symfonische rock klinkt? MySpace heeft tal van bands tot je beschikking. Een bepaalde obscure band? Geen geheim meer. Daarnaast kan je erover lezen, met elkaar discussiëren, en allerlei sites bieden ook nog eens aan de cd bij je thuis te bezorgen, zonder al te veel kosten of gezoek. Ja, we leven in een geweldige tijd, en dankzij het internet is de symfonische rock zonder meer een nieuwe jeugd ingegaan. Ik kan de loftrompet over het internet wat betreft onze muziek niet lang genoeg uitsteken, en er niet hard genoeg op blazen.
De voornaamste keerzijde van dit alles is dat ook het downloaden een vogelvlucht heeft genomen. Via Torrent-sites of Peer-to-peer-programma’s kunnen hele albums in een handomdraai binnen worden geslurpt. En laten we wel wezen: het is voor ons alsof je een kind in een snoepwinkel zet, met alles op oog- en graaihoogte. Zie maar dat het ‘kind in je’ ervan afblijft. Als dan ook nog eens de shopeigenaar in geen velden of wegen is te bekennen, zie je dan maar te beheersen.
En niet alleen dat: de jongere generatie weet niet eens wat het betekent een cd te kopen. Zij kennen niet het hunkerend uitzien naar de nieuwe cd van je favoriete band. Dat je op de dag van release jezelf spoedt naar de plaatselijke platenboer, en thuisgekomen nerveus het schijfje in je cd-speler plant. Laat staan dat zij de tijd kennen dat je lp’s nog met eerbied behandelde, een doekje eroverheen wreef, en trillende de naald op de groef zette. Ja, een stukje van de nostalgie van het beleven van muziek is voorgoed voorbij, zo lijkt.
Maar goed, we kunnen er ook niet zoveel aan doen, dan misschien van te genieten. Ik download me wezenloos, en meen ook dat bands er juist een voordeel aan kunnen hebben. Of althans – ik wil me niet laten verleiden tot een discussie over downloaden. Het gegeven dat het bestaat moet je accepteren, en de zakenman in je laten ontwaken, in de vraag hoe nu in je levensonderhoud te kunnen voorzien in deze veranderende tijd. Dat een aantal halsstarrige bands of artiesten het bijltje erbij zal gooien is onvermijdelijk. Bij elke verandering in de muziekgeschiedenis vallen er slachtoffers, of het nou de komst is van een nieuw populair genre, de entree van een nieuw geluidsmedium (zoals de cd), of simpelweg het veranderende uitgavenpatroon van de consument: sommigen kunnen eenvoudigweg niet mee. Tja, jammer.
Juist in deze tijd zijn er mogelijkheden te over. Doch waar vroeger platenmaatschappijen of artiesten de dienst uitmaken, lijkt nu de bal te liggen bij de consument. En wij zijn hele kritische consumenten, heel verwend ook. We kopen alleen het beste, miskopen komen zelden tot nooit voor. We weten waar we het goedkoopst af zijn, ook tweedehands cd-leveranciers vinden wij zonder enig probleem.
Terugkijkende is het een langzame revolutie geweest, een revolutie die wij als luisteraar, wij als fan van goede muziek, hebben gewonnen. Eindelijk is de muziek van ons, en maken wij de dienst uit. En we laten ons niet meer de les lezen, en de klagers, die hebben het nakijken.
Markwin Meeuws
markwin@progwereld.org