Shadowland - Cautionary Tales

Ring Of Roses

Persoonlijk vind ik dit een heel erg lekker album. Oké, de muziek is zo toegankelijk als een openbaar toilet, maar dat maakt het album nog niet slecht. De nummers zijn lekker stevig met veel solo’s op gitaar en toetsen. Na het beluisteren van deze plaat zit je direct weer bomvol energie! Een aanrader voor diegenen die nog maar net met prog kennis hebben gemaakt en voor de mensen die de muziek van Nolan altijd wel goed hebben gevonden.

Klik hier voor de volledige recensie.

Through The Looking Glass

Met het tweede album van Shadowland is het niet anders. Op “Through The Looking Glass” kan je horen dat Clive Nolan het geluid van zijn later op te richten Arena al goed in zijn hoofd had. In die zin zijn er ook overeenkomsten in de muziek.
Bepalend voor de muziek die Shadowland produceert is het vaak bombastische toetsengeluid van Nolan dat wordt afgewisseld met ruim uitgesponnen melodieuze gitaarsolo’s van medeoprichter Karl Groom, die ook bekendheid geniet als oprichter en gitarist van Threshold.

Klik hier voor de volledige recensie.

Mad As A Hatter

Vocaal gezien is dit album het sterkste en valt het te horen dat Nolan zich ook als zanger had ontwikkeld. Muzikaal wordt op deze schijf een wat steviger weg bewandeld. Het valt niet te ontkennen dat het geluid van Arena en Threshold meer doorklinkt. Dat is niet ontoevallig omdat Nolan in die periode samen met Mick Pointer Arena had opgericht en Karl Groom actief was met zijn eigen (progressieve metal) band Threshold. Het is ook om die reden dat de geest in de Shadowlandfles pogingen deed om te ontsnappen. Het verzadigingspunt leek aangebroken, hetgeen de mannen zelf niet ontkenden.

Klik hier voor de volledige recensie.

Edge Of Night

Cd nummer twee verdient mijn voorkeur, omdat daar de twee langere nummers Hall Of Mirrors en Dreams Of The Ferrymen op staan, die beide als het hoogtepunt van het optreden mogen worden beschouwd. Een optreden dat vrijwel integraal, dus zonder knip en plakwerk, op deze schijfjes is terecht gekomen. De reacties en het applaus van het talrijk aanwezige publiek zijn er niet uitgeknipt.“Edge Of Night” staat gewoon garant voor anderhalf uur ongecompliceerde muziek.

Klik hier voor de volledige recensie.

Edge Of Night dvd

Het speelplezier spat van het optreden af. Oogde Nolan op de Caamora-dvd nog als een houterige en onwennige frontman, het zal toen ongetwijfeld de opera-achtige setting en kledij geweest zijn geweest die de goede man remde. Op deze dvd staat een man met een goede podiumpresentatie die zijn bandleden ook nog eens tot flinke hoogten laat stijgen. Bandleden, die de sporen bij hun eigen groep ruimschoots hebben verdiend, maar Shadowland gebruiken als zowel een zichtbare als hoorbare uitlaatklep. Vooral gitarist Karl Groom laat horen dat hij veel meer in huis heeft dan zijn doorgaans heavy gitaarpartijen in Threshold en ook Mike Varty is voor even onder het Landmarq-juk vandaan.

Klik hier voor de volledige recensie.

A Matter Of Perspective (maakt geen onderdeel uit van “Cautionary Tales”)

Wil je Shadowland ontdekken, dan is dit een uitstekende start. Het album biedt een volledige doorsnee van het werk dat de groep begin negentigerjaren heeft uitgebracht. Mocht deze schijf je bevallen, schroom dan niet om de boxset “Cautionary Tales”, met het complete verzamelde werk van Shadowland, op je verjaardags- of andere verlanglijst te zetten.

Klik hier voor de volledige recensie.

Terug