Interview: Govert Krul
Eindredactie: Govert Krul
Datum: 01-12-2009

Anneke van Giersbergen mag dan muzikaal gezien (tijdelijk) uit een minder progressief vaatje tappen, als persoon is zij volop in beweging. Met nieuwe muziek in de winkel, zowel onder eigen naam als onder het Devin Townsend label brengt Progwereld je een update over het reilen en zeilen van Neerlands trots.

Hallo Anneke, ik weet dat je vandaag vrijwel doorlopend aan het praten bent geweest, dus ik val direct met de deur in huis. Kijkend naar het heden en recente verleden ben ik erg benieuwd wie Anneke van Giersbergen anno 2009 is en waar zij voor staat.
Dat is een goede vraag die ik nog niet voorgelegd heb gekregen dus dat is mooi meegenomen. Anno 2009 ben ik natuurlijk een ander mens vergeleken met tien jaar geleden en ik ben eigenlijk best tevreden met de progressie die ik heb geboekt als mens, zangeres en muzikant. Ik heb meer dan ooit behoefte aan duidelijkheid, geen gedoe. Al met al is het vooral positief en dat draag ik ook uit, want ik ervaar het als de kern van mijn bestaan.

Anneke van Giersbergen - In Your Room cover

Dat is je dan goed gelukt want als ik luister naar “In Your Room” is het behoorlijk klein, luchtig en draait alles vooral om het liedje. Je verklaart dit zelf deels door het thuis kunnen werken in je eigen studio, maar dat kan toch niet het hele verhaal zijn?
Nee, het betreft inderdaad een proces dat je als mens doormaakt, hoewel dat gelijk zo zwaar klinkt. Maar ook het maken van muziek is een proces gedurende een bepaalde periode en de muziek op “In Your Room” representeert de periode waarin deze tot stand is gekomen. Zowel het schrijfproces als de opnamen geven weer wie ik op dat moment was.

Suggereer je daarmee dat de cd nu anders zou klinken als je ‘m vandaag opnieuw zou opnemen?
Dat valt mee want ik voel me nog wel hetzelfde en alles staat nog heel dicht bij me. Maar zou ik nu tien nieuwe nummers gaan schrijven dan bewandel ik ongetwijfeld weer nieuwe paden, zo werkt dat nu eenmaal. Maar vandaag ben ik zeker nog dezelfde persoon als die van “In Your Room”.

Je bent nu verder dan ooit verwijderd van het ‘The Gathering geluid’. Voelt dit als een definitief afscheid van die sound of sluit je niks uit voor een volgend album?
Ik sluit inderdaad niets uit, het is echt afhankelijk van hoe ik mij voel, dat staat immers aan de basis van wat ik produceer. Ik ben zelf ook luisteraar bijvoorbeeld en heb tijden dat ik vooral naar straight forward rock luister zoals ‘Queens Of The Stone Age’. Maar ik kan evengoed een tijd lang voorkeur hebben voor romantische muziek, singer / songwriters en zo. Misschien schrijf ik voor een volgend album vier nummers van twintig minuten, je weet maar nooit. Maar misschien houdt de huidige vibe langer stand en ligt nieuw werk in het verlengde van het recente, wie zal het zeggen… Ik schrijf ook Nederlandstalig momenteel, of eigenlijk al wat langer maar dat gaat heel langzaam. Wellicht volgt er dus nog eens een Nederlandstalig album.

Anneke live

Waarom is dit album uitgebracht onder de noemer ‘Anneke van Giersbergen & Agua de Annique’ in plaats van gewoon ‘Agua de Annique’?
Ik ben eigenlijk al drie platen bezig de juiste naam te pakken te krijgen en ‘Agua de Annique’ verzon ik in de kroeg, klinkt erg lekker maar is niet echt een makkelijke naam natuurlijk. Mijn eigen naam is toch bekender dan de bandnaam en voor “Pure Air” bedacht ik dus dat het beter was ook mijn eigen naam te gebruiken, hoewel het nu een heel lange naam geworden is. Maar hier gaan we het mee doen. Daarbij is dit ook wat makkelijker als ik nog eens iets zonder de band wil doen of wat dan ook.

Op Itunes zie ik dat de cd gewoon onder ‘Anneke van Giersbergen’ staat. Punt.
Ja, dat is ook weer zoiets natuurlijk, gelukkig begint het allemaal met een ‘A’, hahaha… Men moet blijkbaar nog steeds wennen aan de naam maar dat komt wel goed.

Verklaar het artwork eens?
Komt ook voort uit de behoefte alles zonder al teveel poespas te doen. Het is ook niet zomaar mijn kop natuurlijk, ik kijk ‘In Your Room’ en die is heel licht evenals de muziek eigenlijk. Ik wilde niet zomaar een mooie foto maar toch iets waar je even over na moet denken. Het sluit allemaal mooi op elkaar aan en ik vind het wel oké zo; er staat een verhaaltje in, bedankjes en alles dus het is goed.

Dan de muziek. Ik hoor op het nummer ‘Longest Day’ invloeden van David Bowie ten tijde van “Heroes”. Klopt dat naar jouw mening?
Hé, ik vind het wel te gek dat je dat zo hoort! Kijk, ik heb onder andere veel naar Bowie geluisterd en alles wat je hoort draag je met je mee. Zonder nu te zeggen dat ik hem echt in gedachten had bij het schrijven, kan het dus wel kloppen dat je zijn stijl in dit nummer herkent.

Ook “Sunny Side Up” intrigeert mij. Vertel eens iets over dit nummer, gaat het over een speciaal iemand?
Dat is een grappig verhaal. Ik was een keer te gast in het EO-radioprogramma: ‘One Hour Service’, een programma laat op de zondagavond. Het is daar gebruikelijk dat de gast in één uur een liedje schrijft, waarvoor de luisteraar een titel doorgeeft aan het begin van het programma. Uit alle opgegeven titels mocht ik dus kiezen en er vervolgens binnen dat uur een song voor schrijven, erg leuk allemaal. Ik was daar niet eerder geweest en de presentatrice Miranda van Holland is een heel vrolijke vrouw die mij inspireerde voor dit nummer “Sunny Side Up”.

Toevallig sprak ik enkele dagen geleden Devin Townsend in het kader van zijn laatste cd “Addicted” en toen ik hem vroeg naar het contact tussen jullie gaf hij aan dat jij hem in eerste instantie hebt benaderd voor een mogelijke samenwerking op jouw cd. Pas daarna vroeg hij jou voor zijn album. Is dat ook jouw lezing en waarom heb je hem benaderd?
Ja, dat klopt. Ik vind de muziek van Devin geweldig en het nummer Hyperdrive doen we vaak live, dus op enig moment besloot ik hem onze versie te sturen om te vragen wat hij ervan vindt. Vervolgens bedacht ik dat het te gek zou zijn als hij een bijdrage zou leveren op mijn album, in welke vorm dan ook. Dat wilde hij graag doen maar daarbij gaf hij aan dat hij een zangeres zocht voor zijn cd en vroeg dus op zijn beurt of ik daar oren naar had. Heel toevallig eigenlijk. Vervolgens ben ik vier dagen in Canada geweest en heb uiteindelijk negen nummers ingezongen voor “Addicted”. In die periode hebben we vier nummers voor mijn album geschreven waarvan uiteindelijk Just Fine op de plaat is gekomen. Supergave samenwerking!

Jouw impact op zijn album is wellicht groter dan je zelf vermoedt. Op enkele nummers krijg ik welhaast de indruk naar The Gathering te luisteren. Besef je wel hoe groot jouw invloed is op dit album?
Oh wow. Nou, mijn stemgeluid heeft natuurlijk veel invloed op het totaalgeluid, maar verder breng ik tevens een stuk melodievoering mee. Hoewel Devin ook voor mij de melodie natuurlijk heeft geschreven, maar het gaat ook om de frasering, stemgebruik en sound en dat bij elkaar is erg herkenbaar. Ik vind het leuk dat je dit opmerkt want ik ben erg trots op het resultaat. Devin was aanvankelijk van plan ongeveer drie nummers met mij op te nemen, maar het ging zo lekker dat ik bijna de hele plaat te horen ben!

Je bent ook door de wol geverfd natuurlijk.
Ja, maar Devin is behoorlijk veeleisend en ik ben blij dat ik aan zijn verwachtingen kon voldoen.

Jullie zitten als persoon een beetje in eenzelfde fase trouwens.
Dat klopt ja. We kennen elkaar al heel lang, maar hebben nog nooit iets samen gedaan dus het is bijna geen toeval dat we juist nu wel tot samenwerking zijn gekomen. Het klikt op persoonlijk vlak ook erg goed inderdaad.

Ik wil je graag namens Devin het compliment geven, dat dankzij jouw bijdrage en interpretatie het nummer Hyperdrive nu eindelijk de eer krijgt die het toekomt.
Wow, dat is heel wat zeg!

Anneke live 2

Hij gaf tevens aan dat hij, mits dit financieel haalbaar is, jou heel graag wil betrekken bij zijn aankomende tournee in Europa. Zie je dat zitten?
Dat zou ik direct doen, dat is echt een droom! Hij hoeft alleen maar te bellen als het zover is…

Ik geef het hem door. Heb je nog andere projecten onderhanden momenteel?
Ik heb wel ideeën die ik wil uitwerken zoals die Nederlandstalige nummers, maar mijn aandacht gaat allereerst uit naar dit album en de bijbehorende optredens. Begin volgend jaar gaan we weer volop optreden dus dat heeft nu prioriteit. Maar ik heb wel veel contact met verschillende mensen dus daar komt vast snel weer wat uit voort!

http://www.aguadeannique.com/