Een lange autorit is voor mij het moment om intensief naar een album te luisteren – zonder enige onderbreking. Als ik dan helemaal in het album zit, de flow van de muziek en de voortgang op de weg in harmonie zijn met elkaar, dan is een file een hinderlijke verstoring. Mijn mooiste ervaringen liggen op de Duitse Autobahn op weg naar Frankfürt. Dat mijn lijst zes dubbelalbums bevat, laat wel zien dat het om lange autoritten gaat.

Peter van der Schelde

10. Moonsafari – Blomjud

De muziek van Moonsafari maakt mij altijd blij. En wat is er fijner dan een blijde rijder in het verkeer. Ik gebruik het album voor ritjes van een uur. Disk 1 voor de heenweg en disk 2 voor de terugweg.

9. Spock’s Beard – Snow

Mijn eerste kennismaking met SB uit het Neal Morse tijdperk blijft bij mij de meeste indruk maken. Het album dat mij direct overtuigde van de muziek van de Beard. De albums erna waardeer ik ook, de albums ervoor minder, maar “Snow” belandt op de één of andere manier steeds weer in de speler van mijn auto.

8. Ayreon – The Theory of Everything

The “Theory of Everything” dringt pas goed tot je door als je het geheel achter elkaar beluistert. En een lange autorit is daar een goed moment voor. De verhaallijn geeft voldoende stof om over na te denken en ook dat kan heel mooi zijn tijdens een lange autorit.

7. Neal Morse – Question Mark

Een conceptalbum dat qua thema een theologische herinterpretatie van Oudtestamentische Schriftgedeelten bevat. In de hele muziekgeschiedenis heeft, bij mijn weten, nog nooit een componist het idee opgevat dit thema muzikaal uit te werken. Het heeft schilders, beeldende kunstenaars en architecten geïnspireerd, maar nog nooit een componist. Neal Morse brengt al de afstandelijke beschrijvingen van de tabernakel en de daarbij horende ceremoniële gebruiken op een emotionele wijze dichtbij, zodanig dat het opeens mijzelf aangaat.

6. Iona – Another Realm

Muziek die schoonheid, rust en gedragenheid in zich heeft. Met dit album kwam Iona weer op het goede spoor terug. Na “The Book Of Kells” vind ik dit het beste album van Iona en omdat het een dubbelaar is, is het geschikt voor lange autoritten.

5. Affector – Harmageddon

Affector beluister ik op korte ritten van een half uur. Kom ik aan op mijn plaats van bestemming, dan wil ik nogal eens het nummer afluisteren voordat ik mijn auto uitstap. Soms zit ik dan nog vijf tot tien minuten langer in de auto.

4. Transatlantic – The Whirlwind

Het album waardoor ik overtuigd raakte van Transatlantic. Eigenlijk waren het de videobeelden van The Whirlwind tour waardoor ik overtuigd raakte, maar omdat ik in de auto geen video kan kijken,  luister ik daar naar dit album. De nummers vervelen nooit, de teksten kan ik meezingen en er is niemand die zich stoort aan mijn zangkwaliteiten.

3. Focus – Hamburger Concerto

Hamburger

De zes fasen van het bereiden van een hamburger op muziek gezet. En aan het einde even driven bij een bekende hamburgerketen langs de snelweg. Ik blijf mij verwonderen over dit album. Door dit album wil ik ooit eens de grote kathedraal van Straatsburg bezoeken. En elke keer vraag ik mij af wat de prachtige a capella uitvoering van gezang 154 uit het liedboek voor de kerken (‘O kerstnacht schoner dan de dagen’) te maken heeft met de bereiding van een hamburger? Het past natuurlijk wel mooi bij die kathedraal van Straatsburg. Een album dat mij blijft boeien.

2. Renaissance – Live at Carnegie Hall

61Jzw6S4uOL

Toen ik in 1976 dit album voor het eerst op de radio hoorde, werd ik er door gegrepen en dat word ik nu nog steeds als ik het hoor. Tijdens mijn jaarlijkse rit naar Frankfurt heb ik het altijd bij mij. Dit album heeft één gevaar: tijdens de muzikale intermezzo in Mother Russia wordt ik nog steeds zo geraakt dat de tranen mij vaak in de ogen staan. Een situatie die wat minder wenselijk is tijdens autorijden.

1. Sylvan – Sceneries

Album dat je in één keer achter elkaar moet beluisteren. Het middelste gedeelte van The Waters I Travelled heeft hetzelfde effect op mij als Mother Russia van Renaissance. Toen ik dit jaar besloot met de trein naar Frankfurt te reizen in plaats van met de auto, heb ik in de trein heerlijk achteroverleunend met mijn ogen dicht dit hele album beluisterd. Ook daar is dit album uitermate geschikt voor. Volgend jaar ga ik weer met de trein naar Frankfurt…