Door: Mario van Os

Degenen die mij persoonlijk een beetje kennen weten dat een van mijn andere grote hobby’s, naast muziek, op vakantie gaan is. En daarbij speelt ons vakantiehuis – of beter gezegd ons klushuis – in Hongarije een grote rol. Vakanties geven iedereen een ander gevoel dan de normale sleur van thuis, vrijheid en vooral genieten. En natuurlijk speelt hierbij muziek ook weer een grote rol. Voor mij betekent dat ook vrij om weer eens wat te beluisteren wat ik niet hoef te recenseren, muziek beluisteren zonder verder na te denken, oudere en nieuwe muziek door elkaar en herinneringen aan mooie momenten op speciale plekken.

P.s. Voor mijn vakantielijst ben ik bewust afgeweken van de regel om geen live albums op te nemen in een toplijst. Juist de vakantietijd heeft ook de sfeer van festivals en live muziek.

10. Virrasztok – Memento Mori!

Virrasztók – Memento Mori!

In mijn vakantielijstje mag natuurlijk geen Hongaarse muziek ontbreken. En dat de muziekscène in Hongarije meer bevat dan alleen zigeunermuziek bewijst onder andere deze prog metal band. Ik heb deze cd een paar jaar geleden gekocht op de grote markt in Pécs. De gitarist Tomusin stond daar om tweede hands cd’s te verkopen en als je dan in gesprek met elkaar komt, tovert hij ineens deze cd van zijn eigen band tevoorschijn. Die moest ik natuurlijk meenemen en tot op heden heb ik daar geen spijt van: erg stevige muziek, met diverse strijkinstrumenten, meerdere vocalen en sterke (Hongaarse) teksten.

9. Omega – Transcendent

Omega – Transcendent

Een andere Hongaarse band die overigens al ruim vijftig jaar bestaat is Omega. Een van de eerste keren dat ik in Hongarije kwam (ruim 20 jaar geleden), kwam ik al in aanraking met de muziek van deze band. Ik heb hier gekozen voor hun Engelstalige album “Trancendent”. Voor ons beter verstaanbaar – Hongaars blijft een zeer moeilijke taal –  en daardoor ook beter toegankelijk. De Hongaarse versie van dit album “Trans And Dance” geeft door het taalverschil toch een andere beleving.
In juni 2014 – 25 jaar na openen van de grenzen tussen Hongarije en Oostenrijk, hetgeen een aantal maanden later leidde tot de val van de Berlijnse muur – trad Omega samen met Scorpions op tijdens een gratis vrijheidsfestival (Szabadsagkoncert) op het heldenplein (HÅ‘sök tere) te Boedapest. Je begrijpt dat ik het nog steeds jammer vind dat ik net op dat moment niet in Hongarije kon zijn. Ook toen ze een paar maanden later in Siofok optraden (een plek zo’n vijftien km van mijn vakantiehuis) was ik niet aanwezig in Hongarije. Maar het gaat zeker nog een keer gebeuren dat ik deze band live ga zien.

8. Clive Nolan & Oliver Wakeman – Jabberwocky

Clive Nolan & Oliver Wakeman – JabberwockyMet ons gezin houden we ook erg van pretparken. Zo hebben we onder andere een aantal jaren achter elkaar een abonnement op Disneyland Parijs gehad, waar we dus meerdere dagen, weekenden en weken hebben doorgebracht.  Een album dat tijdens de heen en/of terugreis toen vaak werd gedraaid – overigens naast de onvermijdelijke Disney songs en Kinderen voor Kinderen albums – was dit schitterende werkje van Clive Nolan en Oliver Wakeman. Dit conceptverhaal – gebaseerd op een gedicht van Lewis Carroll – heeft iets sprookjesachtigs en bevat natuurlijk geweldig mooie muziek.

7. Dream Theater – Octavarium

Dream Theater – OctavariumIk weet niet hoe jullie vakanties verlopen, maar soms heb ik behoefte aan rust. Dan wil ik graag met mijn hoofdtelefoon op, ergens rustig gaan zitten of liggen en naar muziek luisteren. Niet gestoord worden door anderen. Ik pak dan vaak een potpourri aan muziekstukken. Lekker langere stukken bij voorkeur, die ik dan achtereenvolgens kan beluisteren. Nummers waarbij je helemaal in de muziek kunt verzinken. Het nummer Octavarium is voor mij zo’n nummer.

6. Riverside – Anno Domini High Definition

Riverside – Anno Domini High DefinitionRiverside is een band die ik altijd kan en mag draaien. Op vakanties ben je vaak niet alleen en dien je dus ook aan je omgeving te denken. Een lekker stevig stukje van Riverside kan dan – naar mijn mening – nog net. Juist dit album “ADHD” dat het jachtige en haastige van het normale leven bezingt, doet je tijdens vakanties beseffen dat het ook anders kan.

5. Rainbow – On Stage

Rainbow – On StageEen klassieker die ik vooral tijdens vakanties nog wel eens wil beluisteren.  De beste zanger die ooit geleefd heeft, samen met de betere muzikanten in één band. Dio en Deep Purple (met Ritchie Blackmore en Cozy Powell) heb ik een paar keer live mogen aanschouwen, onder andere tijdens de grotere Monsters Of Rock Festivals tijdens de zomermaanden. Met een vijftien minuten durende uitvoering van Catch The Rainbow kan ik helemaal tot rust komen en de vakantiesfeer opsnuiven.

4. Queensrÿche – Operation Mindcrime

Queensrÿche – Operation MindcrimeDit album – dat lange tijd als het beste album in mijn top allertijden stond – kan niet ontbreken in deze vakantielijst. Aan dit album kleven meerdere goede herinneringen aan bijvoorbeeld vrienden die we tijdens vakanties hebben mogen ontmoeten.

3. Marillion – Afraid Of Sunlight

Marillion – Afraid Of SunlightOok Marillion is een band die ik veelvuldig kan draaien op mijn vakanties. Mijn vrouw en ik zijn vanaf het begin van deze band grote fans, waardoor het ook makkelijk is om hier gezamenlijk van te genieten. Het album “Afraid Of Sunlight” beschouw ik zeker niet als het beste album van Marillion, maar heeft voor mij – met teksten als “But only love will turn you around” – wel een speciale betekenis.

2. Anathema – A Natural Disaster

Anathema – A Natural DisasterDe hoes van dit album met een boot op een plas water op een strand bij een vuurrode zonsondergang is een heerlijk plaatje om je in vakantiestemming te brengen. Het mistroostige en melancholische waar ex-collega recensent Frans Schmidt over schrijft, herken ik niet helemaal. Voor mij is dit heerlijke muziek om bij weg te dromen en ik word er altijd vrolijk van.

1. Porcupine Tree – Coma Divine – Live In Rome

Porcupine Tree – Coma Divine – Live In RomeTenslotte op nummer 1 – natuurlijk Porcupine Tree. Zoals ik in mijn inleiding al aangaf wil ik tijdens mijn vakanties vaak oudere en nieuwe muziek door elkaar draaien. Ik zet dan ook vaak mijn ipod in de shuffle modus; iets wat ik echt alleen in vakanties doe en dan met name de autoreizen naar mijn vakantiebestemming. Heerlijk is het dan om over de albums van Porcupine Tree heen te shuffelen. Verzekerd van goede muziek en een lekkere combinatie van psychedelische muziek uit de begintijden en de meer stevigere rock uit het hedendaagse tijdperk. Op een reis van ruim 1300 km is het ook geen straf om ruim veertig minuten naar de improvisatieversie van Moonloop te luisteren. Als vertegenwoordiger van dit luisterplezier heb ik hier gekozen voor het eerste live album van Porcupine Tree.