De progwerld tien…

Een maandelijkse lijst samengesteld door iemand uit het progwereld team. Volledig persoonlijk en subjectief. Een lijst die je in scala van situaties op weg helpt. Soms bloedserieus, soms met een knipoog. Praat mee over de tien op facebook en ons forum.

De progwereld tien….tijdens het sporten

Door: Maarten Goossensen

Voor mij persoonlijk is muziek tijdens het sporten cruciaal. Ik bevind mij meerdere malen per week in een Zoetermeerse sportschool om aan het ijzer te hangen. Sporten zonder muziek is drie keer zo zwaar. Ik heb de muziek nodig om opgezweept te worden, in een flow te komen en voor dat beetje extra welkome adrenaline. Of je nu naar de sportschool gaat, hardloopt, roeit of een andere individuele sport beoefend, met deze tien platen op je mp3 speler, kom je zeker een stuk verder.

Klik op de titel van het betreffende album voor onze recensie.

10. Rush – Hold Your Fire

Feitelijk kun je op elk Rush album heerlijk sporten. Ik heb voor dit album gekozen omdat de nummers lekker kort en puntig zijn en ze over het geheel een lekker “Eye Of The Tiger” gehalte hebben. Op een nummer als Open Secret, Force Ten en Turn The Page loop je gegarandeerd een stapje harder.

9. Knight Area – The Sun Also Rises

Ook voor Knight Area geldt dat elk album wel geschikt is voor bij een potje serieus sporten. Het nummer The Gate Of Eternity is uitermate geschikt voor je warming-up, zodat je daarna vanaf Conspiracy helemaal los kunt gaan. Veel nummers beginnen rustig, dat maakt dat dit album niet in de bovenste regionen van deze lijst zit.  Toch zal dit heerlijke album er voor zorgen dat je een prima uur zult hebben.

8. Chaneton – The First Lights Of The Century

Een deelnemer aan de Sterkste man van Nederland staat klaar om een vrachtwagen aan een kabel voort te gaan trekken. Zijn trainingsmaat loopt naar hem toe en geeft hem een paar klappen in zijn gezicht. Man boos en zet deze om in extra kracht. Agressie geeft extra kracht. Dat maakt dit album tot een uitermate effectief  album.  Instrumentaal gezien is het aardige neo-prog, maar de zanger van deze Argentijnse band (Patricio Villanneva genaamd, als je het echt wilt weten) is zo slecht, dat het een enorme agressie zal opwekken.  Hierdoor druk je zonder meer een paar kilo extra.

7. Riverside – Out Of Myself

Ik kan voorstellen dat je deze niet echt vindt passen in een lijst als deze. Daar denk ik anders over. Het is de spanningsopbouw die ik erg prettig vind tijdens het sporten. Ik heb heel wat ijzer verplaatst met dit album op mijn mp3 speler. De gitaarsolo’s op Out Of Myself maar vooral die in Reality Dream II geven mij steeds net dat beetje extra power.

6. Pure Reason Revolution – The Dark Third

Lekker divers en complex maar met voldoende drive om je training mee op te schroeven. De rustige stukken zijn wellicht een nadeel, maar die wegen niet op tegen die heerlijke erupties en zalige beats. Het album heeft daarnaast een soort flow over zich die het goed doet in de sportschool. Na dit plaatje voel ook jij je een bright ambassador of morning.

5. Mystery – The World Is A Game

Heeft zeker een half jaar mijn trainingen van extra impulsen voorzien. Heerlijke power symfo die nooit gaat vervelen.  Het geweldige drumspel van Nick D’Virgilio en de meeslepende stem van Benoit David maken dat je setjes net iets minder zwaar voelen en je met eenvoud toch die extra kilometer uit je benen perst. De nummers Pride en Dear Someone (tweede deel) zijn de prijspakkers.

4. Shadow Gallery – Tyranny

Progmetal doet het bij mij het beste in de sportschool. Wat mij betreft kan een lijst als deze niet zonder het Amerikaanse Shadow Gallery. Feitelijk maakt het niet heel veel uit welk album je neemt, als je “Digital Ghosts” maar links laat liggen, dat album zullen we maar snel vergeten. Ik kies zelf voor “Tyranny” omdat het mijn favoriet is. Pompende riffs, splijtende gitaarsolo’s en de intense stem van de helaas overleden Mike Baker maken dit album tot verplichtte sport kost.

3. Sylvium – The Gift Of Anxiety

Ik kwam op dit album door het enthousiasme van mijn collega Mario van Os. Na de eerste luisterbeurt was het duidelijk, op deze plaat wil ik trainen!  Neem alleen al het openingsnummer  Disposable, heerlijk stuwend baswerk, zware riffs en knallende drums zorgen voor een stuwend geheel waarop je zo heerlijk kunt sporten.  Falling heeft het zelfde karakter en ook de andere nummers zijn van een zeer hoog niveau. Een band om in de gaten te houden, trots op te zijn en om veel te draaien in de sportschool.

2. Threshold – The Ravages Of Time

Net als Shadow Gallery mogen ook de mannen van Threshold niet in de sportschool ontbreken. Deze band heeft een patent op sterke gedreven songs met veel power en heerlijk refreinen. Het gevaar van Threshold in de sportschool is dan ook dat je spontaan heel hard gaat meezingen. Alle albums met zanger Andrew McDermott (helaas ook al overleden) zijn ideaal. Dit album is een verzamelplaat, twee schijfjes met het beste wat deze band tot dan te heeft gemaakt. Overigens is zanger Damian Wilson, die voor en na McDermott zanger van de band was, ook te horen. En ook zijn stem is geen straf tijdens het pompen.

No 1: In Legend – Ballads ‘n’Bullets

Ja, deze zag je vast niet aankomen! Ik vraag me af of je ooit van het album of de band hebt gehoord. Collega Ruard Veltmaat heeft de cd destijds besproken, maar voor ik de cd naar hem opstuurde zette ik hem zelf ook even op mijn mp3 speler. Daar ben ik mezelf tot de dag van vandaag dankbaar voor. Want mensen, wat heb ik veel gesport met deze muziek op mijn oren!
Deze Duitse band maakt stuwende progmetal, maar heeft daarbij de gitaar vervangen voor de piano. Toetsenist Bastian Emig hamert, nee beukt op zijn piano en dat klinkt zo vet!! Het ene nummer heeft nog meer drive dan het andere. Ook hier is het grote gevaar het spontaan meezingen want net als bij Threshold zijn de refreinen zalig. Ik daag je uit eens een potje te bankdrukken met het nummer Pandemonium op je oren. Of om een paar extra kilometers te pakken met dit album op je oren. Succes en vooruitgang verzekerd.