Op zaterdag 22 juni 2008 was ik getuige van de opnames van de drumpartij voor het openingsnummer Ethereal (werktitel Earls Fight) door Pieter van Hoorn. Pieter en Gerben hadden het hele weekend uitgetrokken om diverse nummers in te drummen. Het is duidelijk dat zij daarvoor alle tijd nemen. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk de riante situatie van een eigen opnamestudio. Daarnaast vergt het opnameproces veel concentratie en dus energie. Neem ook nog eens de perfectionistische instelling van de groep en het zal duidelijk zijn dat er erg veel tijd in wordt gestoken.
Het schrijfproces mag dan vrijwel volledig door Gerben voor zijn rekening worden genomen, het opnemen is een volledig democratisch proces. Uiteindelijk is het de muzikant in kwestie, in dit geval Pieter, en Gerben die het eindresultaat beiden moeten goedkeuren. Bij een verschil van mening over wat voor fragment dan ook, wordt (uitvoerig) gediscussieerd, teruggeluisterd en het resultaat nogmaals besproken.
Wanneer de heren het met elkaar eens zijn, wordt de knoop doorgehakt. Zonodig wordt een drumpartij (deels of helemaal) over gespeeld. Ik was zelf getuige van een discussie tussen Gerben en Pieter of het geluid van de snaredrum niet te hoog was en niet anders klonk dan op andere nummers. Op dat moment zijn het ook twee drummers die met elkaar overleggen. Gerben is immers ook een meer dan verdienstelijk drummer en gaf toe ook zeker als drummer te luisteren. Ook de positie van de microfoons aan het drumstel zijn erg belangrijk is. Een onjuiste positie of instelling zorgt voor een heel ander of verkeerd geluid. En wat te denken van het opvangen van drumgeluiden door andere microfoons en resonantie in de bekkens.
De opnames van Ethereal vonden in twee ’takes’ plaats. Naast de meelopende ‘guide’ wordt voor Pieter een zogenaamde ‘clicktrack’ toegevoegd voor de maat. Een zeer kleine oneffenheid in een drumpartij werd door Gerben via de computer rechtgezet, iets wat overigens maar bij zeer hoge uitzondering wordt gedaan en niet nadat ze het beiden daarover eens zijn.
Om aan te geven hoe perfectionistisch men is werd een fragment met tromgeroffel twee keer ingespeeld, één keer voor het linker kanaal en één keer voor het rechter kanaal, om zodoende een optimaal stereo-effect te krijgen. Met het kopiëren van één opname had ook volstaan kunnen worden. “Maar dat hoor je absoluut”, volgens de mannen. Ik nam het graag van ze aan.
Als ‘finishing touch’ werd door Gerben met behulp van samples op zijn computer drie slagen op een Glockenspiel aan de opnames toegevoegd, waarbij het geluid van ‘midi’ werd omgezet naar ‘audio’. Na uitvoerig beluisteren van het resultaat waren Gerben en Pieter het er over eens dat voor een nóg beter effect, de toonhoogte met vijf halve tonen (een kwint) moest worden verlaagd. Aan de gezichten kon ik gelijk zien dat het eindresultaat goed was.
Zo kwam na anderhalf uur een einde aan de opnames van de drumpartij van één nummer. Nog acht te gaan.
Ga terug naar de index van The Making Of Knight Area’s “Realm Of Shadows”.