Wat lag jij te glimlachen in je bed? Had je een fijne droom of zo? Ik kwam er toch wel in voor? Langzaam dringen de woorden van mijn lieftallige echtgenote tot mij door op de vroege ochtend. Ze moest mij zo nodig weer wakker maken uit een heerlijke droom die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zal worden. Het was niet eens een erotische droom, dus ze had niet eens wat te vrezen. Hoewel,  het was wel een soort van “progfetisch”. Een wens der gedachte, of eigenlijk meer een utopie.

Om wederzijds begrip te kweken moet ik die droom natuurlijk uitleggen. Het begint als volgt. Ik zie Steve Hogarth rijdend in een snelle auto met vette Marillion opdruk stevig op het gaspedaal drukken. Erg gevaarlijk, want ondanks de hoge snelheid zit hij wat te rommelen aan zijn radio. Na wat gefriemel komt hij uit bij Sky radio, waar When Snow’s Falling Down van Silhouette als dé kersthit van 2013 wordt afgespeeld. De beelden in mijn droom gaan langzaam over in een prachtig versierde woonkamer, waar een adembenemende Sharon den Adel bezorgd op haar horloge kijkt. “Waar blijft hij toch?” Vraagt ze aan Roger Waters die het bestek aan het poetsen is. “Aan zijn auto zal het zeker niet liggen Sharon”, antwoord hij schouderophalend. Wat onrustig schenkt het paar zichzelf een heerlijk glas wijn in op de zoete klanken van James La Brie, die samen met zijn broeders van Dream Theater het nummer O Holy Night ten gehore brengen. Toen was alles nog koek en ei tussen Mike Portnoy en de overige bandleden.

Dan wordt er aangebeld en nerveus loopt het tweetal naar de voordeur, waar een enorme berg met cadeautjes klaar staat. Overduidelijk allemaal cd’s en dvd’s, dus er valt heel wat te luisteren en te kijken tijdens kerst 2013. Naast de berg staat Steve, die de nieuwste editie van de Marillion kerst cd; The Carol Of The Bells in handen heeft. Waarschijnlijk heeft hij geen tijd gehad om het fatsoenlijk in te pakken, maar dat mag de pret niet drukken. Vanachter de berg klinkt een ietwat beschonken donkere stem, die het paar ‘Merry Christmas’ toewenst. Een boomlange Schot met guitige ogen springt op vanachter de cadeaus. Verheugt springen Roger en Sharon de twee mannen om de nek. “Vis op het menu!” schreeuwt Roger het uit van pret. Het viertal gaat bijna euforisch naar binnen en onder de heerlijke klanken van het Trans-Siberian Orchestra toasten ze op een vrolijk kerstfeest. Sharon pakt alvast een cadeautje uit; het blijkt de cd December te zijn van de Moody Blues. De televisie gaat aan, want het gezelschap wil de laatste momenten van Serious Request bekijken.

Op de televisie zien ze dat de dj’s  Martijn Lohschelder, Carl Sanders, Theo Elfring en Arie Verstegen van de nummer 1 stations  Favoriet FM en Arrow uit hun week durende gevangenschap gehaald worden. De tienduizend uitzinnige toeschouwers dragen het viertal op hun schouders naar het podium, waar Moon Safari het themalied van Serious Request 2013 live ten gehore brengt. Achter hen staat het onlangs herenigde Pink Floyd al te wachten om het over te nemen van de Zweedse proggers. Als de vier dj’s op het podium staan, moeten ze eerst een uitgebreide fotosessie ondergaan van topfotografen Ard van den Heuvel en Ron Kraaijkamp van het muziektijdschrift  Progwereld. Journalist Wouter Bessels krijgt als interviewer van het prime time programma  “De Progwereld draait door” de primeur om de eerste vragen aan de dj’s te stellen. Snel krijgen ze eerst nog een appeltje in handen gedrukt door gelegenheidspresentator Hans Ravensbergen. Euforische vuisten reiken naar de hemel en een grote envelop wordt door de verleidelijke Charlotte Wessels van Delain het podium opgedragen. Langzaam wordt de cheque uit de envelop geschoven, waar een bedrag van ruim vijftien miljoen op geschreven staat! Een recordbedrag! Nog nooit is er tijdens een editie van Serious Request zoveel geld opgehaald. En dat in deze tijd van crisis! De dj’s vallen elkaar huilend in de armen. Wat een mooi einde. Plotseling voel ik iemand zachtjes over mijn wangen wrijven. Ruard, kom je er uit? We willen nog even ontbijten voor je weer je naar je werk moet om het kerstmenu door te geven. Ik kijk in de mooie ogen van mijn vrouw en realiseer me dat ik wakker ben geworden. Het was allemaal een droom. Een Utopie , te mooi om waar te zijn…

Ruard Veltmaat

Column Kerst