Interview: Mario van Os met Luca Di Gennaro
Datum: 7 februari 2012

Soul Secret heeft met “Closer To Daylight” een waardige opvolger opgeleverd van “Flowing Portraits”. Een album dat in onze Wereldse Tien direct hoog binnenkwam en de Italiaanse progmetal uitstekend op de kaart zet. Na het debuutalbum hebben wij jullie via een mini-interview al kennis laten maken met deze band. Nu wordt het tijd voor een nadere kennismaking. Luca Di Gennaro (toetsenist) beantwoordt mijn vragen.

Soul Secret - Band Photo

In het mini-interview van juni 2008 hebben jullie jezelf kort voorgesteld. Kunnen jullie nu wat meer van je zelf vertellen?
Zeker, Soul Secret begon zijn activiteiten in 2004 en ik was toen nog niet in de band. Nadat ze een demo “Never Care About Tomorrow” hadden opgenomen, verlieten de vroegere toetsenist en zanger (Giovanni Di Giorgio resp. Agostino Sorrentino) de band. En toen kwamen Michele Serpico en ik het project versterken. Deze nieuwe line-up begon met covers te spelen, maar al snel wilden we iets eigens creëren. We kwamen toen met ons eerste nummer, genaamd First Creature (dat is ook de reden voor deze titel), dat we live begonnen te spelen. Na de response die we hierop kregen waren we vastberaden om eigen materiaal te blijven schrijven, en zo zijn we van coverband overgestapt op 100% Soul Secret.

In Progarchives staat aangegeven dat jullie als een Dream Theater coverband zijn gestart.
We zijn inderdaad gestart met DT covers te spelen en DT was zeker een van de bands die ons tijdens het schrijfproces inspireerde. Ik herinner me dat iemand over ons debuutalbum schreef: “Flowing Portraits” is het album dat Dream Theater had moeten maken na “Six Degrees”!
Jaar na jaar vormde onze eigen stijl zich dankzij individuele studies, luister- en live ervaringen. We zijn erin geslaagd om een eigen onderscheidend Soul Secret geluid neer te zetten.

Welke andere bands hebben jullie muziek beïnvloed en naar welke muziek luister je zelf graag?
De eerste is een moeilijke vraag! Ik zou kunnen zeggen Porcupine Tree, Symphony X, Genesis, Toto, enzovoort… Het feit is dat we naar heel veel muziek luisteren en het dus onmogelijk is om hierop een exact antwoord te geven. Over mijzelf, ik ben opgegroeid met videogame soundtracks. Dus ik was altijd omringd door een heleboel verschillende typen muziek, elektronische, symfonische, rock, jazz… Ik luister echt naar alles en probeer al deze invloeden in mijn muzikale stijl op te nemen.

Soul Secret - Luca Di Gennaro Soul Secret - Luca Di Gennaro tour

Na jullie debuutalbum hebben jullie nogal wat line-up wijzigingen gehad. Kun je daar wat over vertellen?
Ja, eerst met Michele en vervolgens met Lucio. Michele was onze voormalige zanger en hij kon “Flowing Portraits” niet opnemen in verband met colitis. Hij voelde zich beter en heeft met ons gezongen in Litouwen, live op het Baltische Prog Fest in 2009. Vervolgens besloot hij om ons naar een meer stabielere zanger te laten zoeken, en zo kwamen we bij Fabio Manda.
Over Lucio, hij was in een donkere periode van zijn leven en dus begon hij zich te misdragen. Hij was niet volledig tevreden over het schrijfproces van “Closer To Daylights” en vijf dagen voor de drumopnames verliet hij de band.

Het vinden van een zanger lijkt de moeilijkste uitdaging voor jullie band te zijn. Hoe hebben jullie Fabio Manda gevonden en is hij eindelijk de juiste man voor de langere termijn?
Fabio werd geïntroduceerd in onze band door onze manager, Davide Guidone. Ik hoop echt dat hij de juiste man blijkt te zijn voor de langere termijn… Het zoeken naar iemand vraagt veel tijd en is soms echt erg irritant!

Jullie hebben zojuist jullie tweede album “Closer To Daylight” uitgebracht. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
Zoals de titel suggereert, zijn de thema’s in dit album gerelateerd aan de strijd naar het bereiken van een beter leven, een pad van duisternis naar het licht. Checkmate en Aftermath hebben hetzelfde thema; het eerste nummer verhaalt over een revolutionair die tegen het systeem wil vechten. Het laatste nummer vertelt hetzelfde verhaal vanuit het oogpunt van zijn partner.
River’s Edge gaat over een gedachtestoornis, If is over het uit elkaar gaan en The Shelter verhaalt over een man die zijn leven volledig aan zijn vrouw toevertrouwd. In Pillars Of Sand vertellen we over John Nash, terwijl October 1917 en Behind The Curtain over G. Orwell’s “Animal Farm” gaat.

Met “Closer To Daylight” hebben we een veel grotere inspanning geleverd dan met de vorige cd. We wilden elk aspect van het album verbeteren, van compositie tot productie. We hebben het geheel als demo opgenomen, zodat we er heel veel naar konden luisteren en net zolang geknipt en aangepast totdat we de nummers uiteindelijk aan de zorg van Markus Teske konden toevertrouwen… En hij deed geweldig goed werk!

Sould Secret - met Claudio Casaburi, Luca Di Gennaro en Antonio Mocerino

Op het nummer Aftermath horen we Arno Menses, een zanger uit Nederland. Ik vind dat hij het geweldig heeft gedaan. Hoe zijn jullie in contact met hem gekomen en wat doet deze Nederlander in een Italiaanse band?
Onze manager kwam met hem aangedragen. Wij kenden zijn stem al van Sieges Even en Subsignal, zodat we het idee onmiddellijk toejuichten. Het eerste contact met Arno kregen we toen Fabio nog niet in de band was. Hij hield onmiddellijk van het nummer en schreef er alle zang voor. Wat doet hij in een Italiaanse band? Nou… Ik neem aan dat hij gewoon van ons werk houdt!

De stem van Arno Menses herinnert me aan Jon Anderson, maar ook in jouw toetsen hoor ik enige Yes invloeden, zoals in het middenstuk van The Shelter. Wat is jouw reactie daarop?
Ja inderdaad, die stemmen zijn zeker vergelijkbaar! Over mijn toetsen: ik ben zeker beïnvloed door de oudere progressieve bands als Genesis of Ozric Tentacles. En inderdaad je hebt volledig gelijk, De keyboards in The Shelter zijn erg ‘old school’.

Dan een andere gastmuzikant Marco Sfogli (uit de James LaBrie solo band), hij deed enig gitaarwerk in River’s Edge. Hoe kom je in contact met hem?
Toen we het over gastmuzikanten hadden voor “Closer To Daylight”, kwam ik met zijn naam. De hele band was het daarover direct met me eens. Onze manager is met hem in contact gekomen en we eindigden met een ontmoeting in onze studio’s luisterend naar River’s Edge. Een week later was de solo klaar!

Een derde gast op dit album is Anna Assentato, met zang op If. In Nederland is zij nog een onbekende. Kun je uitleggen wie ze is en wat de relatie met de band is?
Anna is inderdaad geen beroemde zangeres. Ze is een oude vriend van Antonio Vittozzi die jarenlang voor zang heeft gestudeerd. We wilden graag een duet in dit nummer verwerken omdat het over scheiden en uit elkaar gaan gaat. Nadat we haar onze ideeën hadden verteld, begon ze onmiddellijk vol enthousiasme hieraan te werken.

Jullie eerste album was met het Amerikaanse label ProgRock Records. Dit tweede album is uitgebracht door Galileo Record. Waarom deze verandering?
We hadden een twee album contract bij ProgRock Records, zodat wij “Closer To Daylight” als een demo aan hen hebben voorgelegd. Ze waren echter niet geïnteresseerd in dit album en wilden het niet publiceren. Eigenlijk wisten we dat het label het heel moeilijk had op dat moment en dus niet in staat was om überhaupt iets te produceren. Wij verbraken vervolgens het contract en hebben contact opgenomen met Galileo Records. Zij waren echt onder de indruk van het album. We hebben elkaar ontmoet tijdens een liveoptreden en onmiddellijk na het optreden hebben we het contract ondertekend.

Soul Secret - Band Photo tour

Kunnen we binnenkort ook concerten van jullie in Nederland verwachten?
Op dit moment is nog niet alle informatie over de gehele tour bekend, maar ik hoop echt dat we ook bij jullie kunnen komen. Overigens zullen we op 4 mei van dit jaar bij Subsignal in Oberhausen (Duitsland) in het voorprogramma staan… Dat is toch niet zo ver bij jullie vandaan.
Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
We zijn nu bezig met het voorbereiden van de komende tour en hebben ook enkele projecten lopen waarover ik op dit moment nog niet kan spreken. In de tussentijd zijn we al bezig met nieuwe nummers voor ons derde album!
Het is eigenlijk grappig want, zoals jullie kunnen lezen, tijdens het vorige interview waren we al aan enkele nummers voor “Closer To Daylight” aan het werken… Ik kan nu zeggen dat die nummers River’s Edge en Pillars Of Sand waren. De volgende keer zal ik vertellen welke nummers dat nu zijn.
Tenslotte: Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereldlezer, of iets leuks dat je wilt delen?
Zoals ik altijd zeg, ik wil iedereen werkelijk bedanken voor de tijd die ze besteden aan het luisteren naar onze muziek. Het betekent zoveel voor ons en we waarderen jullie groeiende steun! Wij willen ook iedereen bedanken voor het stemmen op “Closer To Daylight” in de “De Wereldse 10”. We krijgen op deze wijze eer voor ons harde werk!

Soul Secret - Logo

Meer informatie
Website: www.soulsecret.net
Facebook: http://www.facebook.com/soulsecretband