Door: Mario van Os

Twee jaar geleden werden we verrast door het debuutalbum “All I Am“ van de Bosche band End Of The Dream. Met dit debuut lieten ze horen dat Nederland nog steeds een grote naam heeft op het gebied van progressieve symfonische metalbands, met een vrouwelijke frontvrouw. In de afgelopen twee jaar is de band verder doorgegroeid met diverse optredens door geheel Europa met onder andere. VanCanto, Leaves Eye en Delain. Tweemaal mocht de band bij FemMe optreden. De eerste keer in 2015 als invaller voor Effloresce in de kleine zaal, waarop ze in 2016 werden teruggevraagd op het grote podium. Maar ook hun band met Stream Of Passion werd bekroond met een optreden tijdens het afscheidsconcert in december 2016 van SoP in Tivoli Utrecht. Niemand minder dan Timo Somers deelde toen het podium met End Of The Dream. Hiermee wordt ook vanuit de business erkenning aan deze jonge band gegeven.

170401 Press EotD 003
Foto met dank aan Ton Dekkers

Op 11 mei 2017 verschijnt het tweede album van End Of The Dream, “Until You Break” genaamd. Na bovenstaande introductie is het voor de band dus erg belangrijk dat dit tweede album een succes wordt. Kosten noch moeite zijn dan ook gespaard om dit te bewerkstelligen. En op 1 april 2017 (nee, geen grap) werd door hun nieuwe label Painted Bass Records een PROMODAG voor de pers georganiseerd om kennis te maken met het nieuwe album. In gezelschap van de gehele band werden we in de gelegenheid gesteld om het album in z’n geheel te beluisteren. Plaats van handeling is de nieuwe aanwinst voor JBM Events, hun eigen opnamestudio In The Room te Kaatsheuvel.

In The Room

Tijdens de luistersessie werd – tussen de nummers door – door de band een korte toelichting gegeven bij de nummers, het opnameproces en het ontstaan van het album. Na de luistersessie kregen we – op een groot scherm in de tot bioscoop omgetoverde opnamestudio – de eerste lyric video van het nummer Defile voorgeschoteld (een video de vanaf maandag 3 april 2017 te zien is via de verschillende videokanalen). De band heeft voor de promotie van dit album een heuse videoclip opgenomen van het titelnummer Until You Break. En natuurlijk kreeg de pers hiervan ook de primeur. Een professioneel opgenomen video die ergens medio april 2017 publiekelijk wordt gemaakt. En natuurlijk kreeg de pers daarna de gelegenheid om vragen te stellen aan de band. Het interview dat ik met Mickey Huijsmans en Tim van den Hooven mocht hebben kunnen jullie binnenkort op onze site lezen.

Dan even een korte impressie van het album op basis van deze ene luistersessie. De recensie van het album volgt natuurlijk ook op onze site tegen de releasedatum.

Het album start met het titelnummer, waarbij meteen stevig wordt ingezet. Het album is duidelijk professioneler opgezet en in samenwerking met Joost van den Broek volledig in de Sandline Studios opgenomen. Het album heeft dan ook een duidelijke signatuur van van den Broek, die we ook bij andere van zijn producties terugzien. Een gelaagdheid in de muziek, goede herkenning van de verschillende instrumenten die dan ook alle goed tot hun recht komen. Wat nog meer opvalt is dat de muzikanten een zekere progressie hebben doorgemaakt en ook de zang van Mickey Huijsmans is nog verder verbeterd. Pim Geraets,  die op het vorige album nog niet meedeed, mag nu zijn specifieke drumgeluid laten horen. Bij Erase Me is dit onder andere duidelijk aanwezig, drums die zeker aan het begin zwaar worden aangezet en verderop prachtig met de gitaar en toetsen een geheel vormen.

Hoewel End Of The Dream duidelijk binnen het genre ‘Female fronted’ past en de verschijning en vocalen van Huijsmans zeker niet onaangenaam zijn heeft de zang niet de overhand. De gitaar en zang zijn in evenwicht en vullen elkaar aan. Huijsmans heeft ook niet een al te hoge sopraanstem, maar kan eigenlijk een heel breed spectrum met haar stem bereiken, hetgeen ze op dit album ook aantoont. Gitaarwonder Armen Shamelian laat hier en daar prachtige gitaarsolo’s horen maar ook de voornoemde drums van Geraets, de gitaarstukken van Robin van Ekeren en de baspartijen van Tim van den Hooven zijn goed op de plaat neergezet.

Ik moet het album dus nog een paar keer gaan beluisteren voor mijn finale oordeel, maar de toetsen lijken een mindere positie op het album gekregen te hebben. Armin Shamelian – die alle muziek voor het album heeft geschreven – is een grote bewonderaar van de klassieke componist Chopin. Op een aantal nummers met name de laatste twee, Your Poison en The Light, horen we klassieke piano. Shamelian geeft aan het eind ook aan dat The Light geïnspireerd is op de preludes van Chopin en gespeeld op een echte vleugel die aanwezig was.

Ik moet nog even wachten totdat het promo-exemplaar van “Until You Break” beschikbaar is, maar ik verheug op nog een paar luisterbeurten. Daarnaast wordt het album live gepresenteerd op zaterdag 13 mei 2017 in Willem Twee poppodium, Den Bosch.

End Of The Dream - Until You Break

De tracklist van “Until You Break”:
01. Until You Break
02. Who Do You Think You Are
03. Erase Me
04. Wakeless
05. The Heart In Me
06. I Am Nothing
07. Defile
08. From Your Sky
09. In My Hands
10. Your Poison
11. The Light

De bezetting van band:
Robin van Ekeren: gitaar
Pim Geraets: drums
Tim van den Hooven: basgitaar
Micky Huijsmans: zang
Armen Shamelian: gitaar, toetsen

Pre-orders voor het album via http://www.endofthedreammusic.com/shop