Interview: Mario van Os en Ronald Kools
Datum: 12 februari 2013

3rd Machine bestaat uit vijf muzikanten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de metalscene. Ooit begonnen in de tijd dat begrippen als metalcore en djent nog uitgevonden moesten worden, heeft de band zich gaandeweg geëvolueerd tot wat het nu is: Metal met een hoofdletter M, waarbij beukende riffs en ingetogen passages elkaar op natuurlijke wijze afwisselen. Met hun ep “The Egotiator” hebben ze mij in elk geval positief verrast, hetgeen vraagt om een nadere kennismaking.

3M - Band

1. Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
3rd Machine is ontstaan uit de bands Evisceration en Horizon. Na  het uiteenvallen van Horizon en een noodzakelijk pauze van een jaar of vijf, kregen Niek, Finus, John en Ronald wel weer zin in een nieuwe uitdaging.
Na enkele oefensessies was de eerste line-up van 3rd Machine geboren. De muzikale stijl lag in het verlengde van eerder genoemde bands: een soort melodieuze rock/metal. Na het opnemen van de demo “Saraphin” en het aantrekken van een tweede gitarist (Pieke) ging het metalhart echter een stuk sneller kloppen en werd het roer omgegooid naar een harder, meer industriële sound en werd de basis gelegd voor het huidige bandgeluid middels de ep “Urban Madness”. Met deze ep op zak hebben we diverse optredens gedaan, onder andere als voorprogramma van Epica en Dagoba. Helaas heeft de band daarna een tijd op een lager pitje gestaan door wat bezettingswijzigingen, maar met de komst van Kristian (drums) en – enige tijd daarna – Gertjan (gitaar) zijn we nu sterker dan ooit.

2. Jullie brachten pas een nieuwe ep uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
Na  enige tijd als viermansformatie te hebben geopereerd, werd het tijd voor een nieuwe ep. Precies op dat moment meldde Gertjan, afkomstig uit ondermeer Black Knight en Godmode, zich. Hij bracht ons in contact met Marten Haak, waar we terecht konden om drums, bas en gitaren op te nemen. De rest is grotendeels in de thuisstudio van Gertjan gedaan en hij heeft vervolgens ook de mix verzorgd. En last but not least heeft Pieter Bas Borger de mastering gedaan. Qua muziek is “The Egotiator” een logisch vervolg op de vorige ep, “Urban Madness”. Met de komst van Gertjan hadden we echter ineens de beschikking over een echte sologitarist en dat heeft de nummers naar onze bescheiden mening naar een hoger plan getild. Daarnaast heeft hij nieuwe arrangementen aangebracht die de nummers een wat progressiever tintje geven, waardoor we nu dus een soort mix hebben van de wat hardere industriële metal aan de ene kant en progressieve metal aan de andere.

3. Het album heet “The Egotiator”, nu is dat geen bestaand Engels word, wat betekent het en wat willen jullie er mee zeggen?
“The Egotiator” is een verbastering van het ego en de onderhandelaar (negotiator). Eigenlijk dus twee  tegenpolen, iets wat je in de huidige wereld op verschillende manieren tegenkomt, bijvoorbeeld bij rijke landen die de derde wereld hulp bieden met als achterliggende gedachte dat ze daar uiteindelijk zelf beter van worden (oliewinning…). Alle drie nummers behandelen het thema rondom het ego, echter elk in zijn eigen vorm.

4. Jullie hebben al twee eerdere albums (demo “Saraphin” en de ep “Urban Madness”) uitgebracht. Kun je daar wat over vertellen en is er een muzikale verandering / richting te horen op het nieuwe album?
Met Evisceration maakten we destijds melodieuze deathmetal, het vervolg erop was Horizon met een mix van normale vocalen en grunts op een dikke laag melodie. Toen we 3rd Machine begonnen, gingen we in eerste instantie op die voet verder. We hebben toen Saraphin opgenomen en dat bleek een eye opener. De muziek was open en melodieus, maar miste ballen. Eigenlijk wisten we zelf niet wat we er nou precies mee aan moesten… was het harde rock of rustige metal?
Kort daarna zijn we een hardere weg ingeslagen en hebben we een extra gitarist aangetrokken. Het eerstvolgende nummer was Urban Madness, uiteindelijk het titelnummer van de daarop volgende ep. Dat nummer was een soort statement: we zijn er weer. Beukende metal met synths en samples waardoor we ineens raakvlakken hadden met industriële metal.
Op die voet zijn we verder gegaan en met de komst van Kris en Gertjan zijn daar nog wat progressievere invloeden bij gekomen. Kris komt uit Engeland en heeft daar in een heel andere muziekscene gespeeld dan wij hier in Nederland. Datzelfde geldt in feite ook voor Gertjan, die zat in een andere hoek dan Finus, John en ik. Wij drieën kennen elkaar al zo’n 15 tot 20 jaar uit voorgaande bands en kennen elkaar door en door, dus het is nu de kunst om een mooie balans te vinden tussen die drie stijlen en invloeden. The “Egotiator” is daar het eerste product van.

3M - Live

5. Wat zijn jullie voornaamste invloeden en naar welke muziek luisteren jullie zelf graag?
We hebben eigenlijk een vrij diverse smaak die allerlei muzieksoorten bevat, ook bands die niet zozeer metal (meer) spelen. Van Fear Factory en Machine Head via Katatonia en Wolverine naar Opeth en Porcupine Tree en weer terug langs oude rotten als Iron Maiden en Deep Purple… Al die verschillende bands zullen ons ongetwijfeld op een of andere manier beïnvloeden, al is de een misschien wat duidelijker aanwezig dan de ander. Ik denk ook dat je het meer moet zien als het product van al die jaren samen muziek maken. Je ontwikkelt je eigen stijl en die vul je aan met dingen die je oppikt en mooi vindt.

6. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Metal met progressieve en wat industriële elementen. Ik denk dat dat de lading wel dekt.

7. Wat zijn jullie toekomstplannen?
We zijn gestart met nieuw materiaal om na een demo en twee ep’s nu eens met een volwaardige cd op de proppen te komen. Zo’n beetje 95% van alle reviews eindigde met de regel dat de ep te kort was, dus daar moeten we dan maar eens wat aan doen ;-) Of dit weer in eigen beheer wordt of via een bestaand label is nog niet duidelijk, we houden alle opties in elk geval open. Verder proberen we zoveel mogelijk te spelen, dat is eigenlijk waar het om draait binnen 3rd Machine. De eerste optredens staan alweer in de agenda, maar er is natuurlijk altijd plek voor meer. We merken wel dat live spelen in deze moeilijke tijden waarin zalen kampen met teruggedraaide subsidies en kleinere budgetten, steeds lastiger wordt. Met zowel onze eigen bandmanager John als boekingsbureau Snook Bookings hebben we daarom nu twee ijzers in het vuur.

8. Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereldlezer, of iets leuks wat je wilt delen?
Net als zo’n beetje elke zichzelf respecterende band hebben ook wij een Facebook pagina. Volg ons daar voor de laatste updates: www.facebook.com/3rdmachine. Of neem eens een kijkje op onze website: www.3rdmachine.com – hier vind je onder andere de huidige concertagenda en een compleet overzicht van alle reviews. Wat verder wel een leuk nieuwtje is, is dat we momenteel bezig zijn met de voorbereiding voor een videoclip die ons  titelnummer The Egotiator moet gaan ondersteunen. Hiermee zijn in we al in een redelijk gevorderd stadium, in maart gaan we beginnen met filmen. En uiteraard hopen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen van Progwereld bij onze concerten te mogen begroeten. Het eerstvolgende optreden is eind maart in Musicon in Den Haag. Onze ep “The Egotiator” is bij onze optredens gratis te verkrijgen (bij de band, zolang de voorraad strekt) en daarnaast zijn onze nummers sinds begin dit jaar ook via Spotify, iTunes en Amazon te downloaden.
Verder nog iets…. nope! Bedankt voor dit interview!)

3rd Machine logo

Huidige 3rd Machine line up:
John Ruiter – zang / toetsen
Finus Tromp – bas
Kristian Barford – drums
Gertjan Vis – gitaar
Ronald Kools – gitaar

Info:
Website: www.3rdmachine.com
Facebook: www.facebook.com/3rdmachine