Datum: 11 januari 2011
Eindredactie: Hans Ravensbergen
Groep: A Cosmic Trail
Land van herkomst: Duitsland
MySpace: http://www.myspace.com/acosmictrail
Discografie: The Outer Planes (2010)

A Cosmic Trail

Jullie brachten pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?

Ik (Markus Ullrich) speel al heel lang muziek. Mijn eigen band is de powerprog formatie Lanfear. Wij staan open om andere stijlen met elkaar te integreren. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van instrumentale muziek. Ik luister ook graag naar muziek die niets te maken heeft met de stijl die ik zelf normaal gesproken speel. Ik wilde altijd al een instrumentale cd opnemen. En dan niet een typisch shredder soloalbum, maar eentje dat mijn eigen persoonlijke invloeden moest bevatten, zoals prog uit zeventigerjaren, de vroege Mike Oldfield, ambient muziek en soundtracks. Ik wilde iets doen wat op een bepaalde manier progressief is en met lekkere melodieën zonder daarbij karakteristiek te klinken. Ik vroeg Richie Seibel en Alex Palma, respectievelijk de toetsenist en gitarist van Lanfear en goede vrienden van mij of ze op deze cd mee wilden spelen. Toen we begonnen te werken aan “The Outer Planes” ging het allemaal lopen…

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Zoals ik al eerder schreef kennen mensen mij/ons wellicht van Lanfear. Die band bestaat vanaf 1993 en we zijn op dit moment bezig met het schrijven en opnemen van het zesde album. Dat moet aan het begin van 2011 uitkomen.

Wat zouden jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Ik (Markus Ullrich) luister naar bijna alles. Ik ben opgegroeid met trashmetal bands uit het eind van de tachtigerjaren maar ook met de popmuziek uit dat decennium. Toen ik ouder werd had ik daaraan niet genoeg. Ik ontdekte zeventigerjaren groepen als Yes, King Crimson, Genesis, Kansas en Gentle Giant. Wat later werd ik verliefd op jazzmuziek waardoor je kunt zeggen dat ik een absolute muziekjunk ben. Ik heb ongeveer 5000 cd’s en er is niets leuker dan nieuwe muziek ontdekken. Het is een soort verslaving waar ik niet van af wil.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Ik heb alleen wat promo-exemplaren van “The Outer Planes” aan media gestuurd die ik zelf goed vind en die reacties waren overweldigend. Er zijn toen gelijk al een paar honderd exemplaren verkocht. Het is natuurlijk fijn wanneer ik een platenlabel vind dat meer publiciteit kan geven want op dit moment ben ik de enige promotor.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?

Absoluut. Progmuziek heeft vandaag de dag niet veel met vooruitgang te maken. Het is alleen een definitie van ‘complexe’ muziek. De muziek van A Cosmic Trail is niet zo complex, maar het is de manier hoe wij vooruitgang zien. Erg bedankt voor het lezen van dit interview en voor de interesse in wat wij doen. We voelen ons vereerd wanneer je eens gaat luisteren op onze website www.myspace.com/acosmictrail. Je kunt onze cd daar bestellen die op dezelfde dag nog wordt verzonden. Nogmaals BEDANKT!