Interview en tekst: Maarten Goossensen
Datum: september 2016
Band: A Noend Of Mine
Land van herkomst: Oekraine
Website: https://www.facebook.com/anoendofmine

A Noend Of Mine bandleden

Jullie brachten onlangs jullie debuut “The Serenity’s Eve” uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?

Het album is tussen 2007 en 2008 ontstaan. In die periode waren we zwaar beïnvloed door de muziek van Opeth en Katatonia. We wilden verder met het universum dat door deze bands is neergezet. Het album draait om een soort park, een oude vervallen plaats, vol bomen, oude paden en vol herinneringen waarin de tijd stil lijkt te staan. Door te denken aan dit denkbeeldige park kwam ik in een bepaalde stemming en mijn doel is steeds geweest om deze stemming over te brengen in de muziek. Overpeinzende melodieën en een gevoel van contemplatief verdriet. Het belangrijkste thema is het park zelf, een plaats als een soort mindset. De titel van het album straalt een bepaald voorgevoel uit, een belofte van duidelijkheid en vrede. Zal het ooit uitkomen? Wie weet.

Een ander thema is mijn thuisstad Kiev. Ik geloof dat de muziek die ik maak een speciale relatie heeft met de plaats waar het is ontstaan. Ik noem het daarom plaatsspecifieke muziek. Voor mij heeft “The Serenity’s Eve” meer te maken heeft met ruimte dan met tijd. De muziek ontvouwt zich op basis van ruimtelijke, in plaats van tijdelijke logica. Er is niet echt een muzikale ontwikkeling. Alle thema’s komen samen als onderdelen van een denkbeeldig landschap. Voor mij ligt er een verband tussen dit landschap en de topografie van de stad Kiev.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

A Noend Of Mine begon dan wel in 2008, maar toen ik de demo uitbracht leek het onmogelijk om muzikanten en luisteraars te vinden. Dus voelde ik mij gedwongen het project een tijd te laten liggen. Het was pas in 2014 toen het materiaal een tweede kans kreeg, toen Anton Belov, mijn bandmaatje bij Kauan, de demo hoorde en aanbod om het materiaal samen opnieuw op te nemen. Ik heb behoorlijk aan het origineel gesleuteld. Er zijn vocalen toegevoegd en een epic van twintig minuten is uiteindelijk opgeknipt in acht losse tracks. In 2015 sloten we een deal met Pest Productions en in maart 2016 werd het album uitgebracht.

Wat zouden jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

De belangrijkste invloeden voor dit album zijn bands als Opeth, Steven Wilson, Katatonia en Pink Floyd. Ik luister zelf graag naar progressieve rock, metal en klassieke muziek. Ik ben gek op de muziek van Gentle Giant, King Crimson, Yes, Soft Machine, Genesis, Camel, Cressida en Klaatu. De laatste tijd ben ik helemaal weg van de RIO / Avant-prog scene. Denk aan Henry Cow, Art Bears, Present en Thinking Plague.
Inspirerende metalbands vind ik Mournful Congregation, Evoken, Lux Occulta. Daarbij ben een groot fan van de vroege ruwe extreme metal: Possessed, Sepultura, Disembowelment, Demilich, Incantation, Paradise Lost, Therion, Burzum en Darkthrone.
Favoriete componisten zijn Scott Walker, Boris Lyatoshynsky, Valentyn Sylvestrov, Victoria Poleva, Olivier Messiaen en Claude Debussy om er maar een paar te noemen.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

A Noend Of Mine is nu een live band. We bereiden ons voor op ons eerste optreden in Kiev in november van 2016. Ondertussen ben ik bezig een demo te maken voor het tweede album. 99% van de muziek is klaar. Binnenkort beginnen we met het opnemen en het maken van de arrangementen en de teksten.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereldlezer, of iets leuks wat jullie willen delen?

Ken je het gevoel wanneer muziek je kippenvel geeft? Wanneer het je tot tranen toe weet te ontroeren? Wanneer de muziek je een soort van spirituele ervaring geeft? Ik wens jullie allemaal veel van dit soort momenten van onvervalste schoonheid.