Eerste druk: 25 augustus 2009
Eindredactie: Ruard Veltmaat
Band: Illumion
Info: Arkngthand
Discografie:  Songs Of Ice And Fire (2009)

arkngthand.jpg

Door een toevalligheid kwam de Limburgse band Arkngthand halverwege dit jaar via een e-mail mijn huiskamer binnen. Wellicht heeft u diezelfde nieuwsbrief van NL Store ook ontvangen. Daarin werd de band uniek, geheel alleen, zonder last te hebben van andere artiesten of bands, in het zonnetje gezet. Een eenmalige aanbieding van onze hofleverancier van cd’s en dvd’s leverde zo het zeer voordelige album “Songs of Ice and Fire” op.
Gemotiveerd door mijn natuurlijke nieuwsgierigheid hoe en waarom zo’n jonge band deze kans krijgt, nam ik contact op. Het gevolg was een enthousiaste band die de vragen maar al te graag beantwoordde…

Mijn eerste woorden in mijn recensie zijn: “Echt een onmogelijke naam. Arkngthand. Hoé verzin je het?” Nou, bij dezen, geef eens antwoord op de vraag?
In het kort: een uit de hand gelopen scrabblepartij.

Stel je eens voor aan de lezers van Progwereld?
Rim; De band is in 2005 samengesmolten uit een aantal lokale bandjes. De huidige line-up bestaat uit zes leden met een leeftijd tussen de 19 en 22 jaar. Alle leden zijn afkomstig uit de regio Midden-Limburg (NL). De muzikale oorsprong van Arkngthand ligt in metal, maar met kleine uitstapjes naar andere genres zoals Alternatieve Rock en Prog. Melodie staat in elk geval centraal in onze muziek.

Songs Of  Ice And Fire is een conceptalbum met een speciaal thema. Kunnen jullie daar iets over vertellen?
Rim; Het album is geïnspireerd door de boeken van fantasyschrijver George R.R. Martin, met de nadruk op het eerste boek “A Game of Thrones”. Dit boek verhaalt over twee families die onderling in een machtsstrijd verwikkeld raken. De strijd tussen deze twee families wordt symbolisch weergegeven op de albumhoes en verder toegelicht aan de hand van de teksten, waarin het conflict vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Het verhaal is van een dermate grote omvang dat het onmogelijk is dit in een aantal regels te omschrijven. Voor degenen die er dieper in willen duiken is het boek een echte aanrader.

Hoe zouden jullie je eigen sound omschrijven, volgens mij is de basis metal, met een stevige knipoog naar folk.
Ruud en Rim; We scharen ons liever niet onder één genre, omdat je dan altijd bepaalde verwachtingen wekt. De oorsprong ligt overduidelijk in de metal, maar omdat de groep behoorlijk open-minded is kun je nooit aan deze verwachtingen voldoen. Verder is de band constant in ontwikkeling en is het voor ons ook een verrassing hoe de volgende schijf gaat worden…

In een band van zes leden circuleren natuurlijk ook zes meningen hoe een nummer moet klinken. Hoe ontstaat bij jullie het proces van het maken van een song en wie heeft dan de eindregie in handen?
Rim: Ruud en ik komen meestal met de eerste aanzet voor een track en werken deze uit tot een nummer met een kop en een staart. De songstructuur ligt voor een groot deel vast. Dit wordt vervolgens de oefenruimte ingeslingerd. Vanaf hier wordt het arrangement bekeken vanuit de verschillende instrumenten en wordt er geëxperimenteerd met sounds, meerstemmige zang en verdere details die het nummer zijn uiteindelijke vorm geven.
Omdat we met z’n zessen aan een nummer werken, ontstaat er gaandeweg een gezamenlijke visie over de eindregie waarbij de neuzen in het algemeen in één richting wijzen.

Jullie album is in eigen beheer opgenomen, konden jullie geen platenmaatschappij vinden die het wilde uitbrengen?
Ruud: We hebben er bewust voor gekozen om met een kwalitatief goed product waar we allemaal achter staan naar buiten te komen. Omdat we gedurende het hele proces alles zelf in de hand hebben gehad, belichaamt “Songs Of Ice And Fire” dit streven in onze ogen. Nu we een album afleveren waar we zelf achter staan, is de eerste logische stap inderdaad om hiermee bij platenlabels te gaan lobbyen. Voorheen was dit voor ons geen optie omdat er nog geen volwaardig eindproduct lag waar we mee naar buiten wilden treden.
Producer Tommie Bonajo heeft hierin voortreffelijk werk geleverd. Door onze eerdere studio-ervaringen wisten we waar we aan toe waren en wat we zelf wilden. Tommie werkte hieraan mee op een manier die voor ons zeer constructief was. Een goede, objectieve producer is voor elke band onmisbaar.

Wie is er verantwoordelijk voor het zeer smaakvolle artwork van het album?
Rim: Bedankt voor het compliment, daar hebben de nodige uurtjes in gezeten! Behalve de frontcover heb ikzelf alle artwork en design voor mijn rekening genomen. We waren al lang bezig met dit concept en gaandeweg heb ik dit een vaste vorm kunnen geven. De te gekke verhaallijn zorgde voor meer dan voldoende inspiratie. De frontcover is verzorgd door een goede vriend die ook in de ban van “A Game of Thrones” was.

Ik ben zelf op jullie band attent gemaakt door een speciale nieuwsbrief van NL Store. Dat is natuurlijk een geschenk uit de hemel. Hoe komt zoiets tot stand zonder een echt label en dus ook geen gereguleerde promotie?
Job: Ik ken de baas van de NL-Store omdat ik daar werk. Deze was zo onder de indruk van “Songs of Ice and Fire” dat hij opperde om ons een handje te helpen.

Heeft er door al die aandacht nog geen platenmaatschappij interesse getoond?
We zijn op dit moment in overleg met een label. Er is nog niets concreets, maar de focus ligt op dit moment wel bij het vinden van een passend label. Work in progress dus!

Zijn er nog plannen om op te treden in de rest van Nederland?
Ruud: Omdat de cd volledig in eigen beheer is uitgebracht, hebben we alles in ons eentje moeten doen. Dit heeft ontzettend veel werk gekost en de optredens werden hierdoor tijdelijk een ondergesneeuwd kindje. Na de zomerstop zullen we dit zeker weer oppikken. Arkngthand is altijd een live-band geweest en daar zal dit album geen verandering in brengen. We voelen ons nu eenmaal het beste als we op de planken staan.

Zijn jullie al weer bezig met een nieuw album?
Dit is ons laatste album. Hopelijk sterft een van de bandleden binnenkort zodat het album een cult-status bereikt. Kan de rest van de leden lekker gaan rentenieren. Just kiddin’. Er is inspiratie genoeg dus een opvolger zal er zeker komen. Echter, we zijn nu volop bezig met de promotie van deze cd, dus dat is toekomstmuziek.

Wellicht wel leuk te weten voor de lezers van Progwereld, wat draaien jullie zelf als liefhebbers van prog-metal op dit moment?

Bart Latten    Guitars
Carach Angren – Lammendam (2008)
Ayreon – 01011001 (2008)
Opeth – Watershed (2008)

Nick Vossen   Synthesisers
Volbeat – Guitar Gangsters & Cadillac Blood (2008)
Ayreon – 01011001 (2008)
Mastodon – Crack the Skye (2009)

Rim Steijvers  Vocals
Pure Reason Revolution – Amor Vincit Omnia (2009)
Cynic – Traced in Air (2008)

Niels Janssen  Drums
Fleet Foxes  – Fleet Foxes (2008)
Porcupine Tree – Deadwing (2005)
Black Stone Cherry – Folklore & Superstition (2008)

Job Verdonschot Bass
Bring me the Horizon – Suicide Season (2008)
The Butterfly Effect – Final Conversation of Kings (2008)

Ruud van Sloun Guitars
Tim Christenson – Superior (2008)
Racoon – Before you leave (2008)

top.jpg
header.jpg