Interview: Mario van Os en Bart den Ouden
Datum: 15  januari 2013

Cartographer is een jonge, nieuwe band uit Tilburg. Toen Day Six, vanwege een blessure van de drummer, moest afzeggen voor het Progmotion concert op 15 december 2012, waren zij de redder in nood om voor een geweldige vervanging te zorgen. Een paar weken daaraan voorafgaand hadden ze, op woensdag 21 november 2012, een uiterst succesvolle en druk bezochte EP-presentatie in Cul de Sac te Tilburg. Tijd voor Progwereld om deze jonge formatie aan jullie voor te stellen.

Cartographer

Jullie brachten pas een nieuwe EP uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
De EP is geïnspireerd door de vijf rouwfasen, een theorie ontwikkeld door psychologe Elizabeth Kübler Ross. Evenals deze theorie doorloopt onze EP de verwerkingsfasen – ontkenning, woede, onderhandeling, depressie, acceptatie – die een mens doormaakt bij een ingrijpende ervaring.
De beginselen voor deze EP werden gelegd in 2010 en sindsdien hebben we ons beziggehouden met het schrijven, herschrijven en repeteren van deze vijf songs.
Met als uiteindelijke product wat je nu op onze website vindt!

Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
De band is ergens in 2010 begonnen als schoolproject voor de Rockacademie. Marvin en ik (Bart) hebben vanuit een aantal schoolprojecten besloten serieus een band te gaan starten. We leerden Yoep uit onze eigen propedeuse kennen en konden vrij snel daarna Desmond vanuit de nieuwe lichting rekruteren.
Het plan was om te starten met drie gitaristen en na wat veranderingen in de line-up zijn we terecht gekomen bij Milan; Het jongere broertje van Marvin. Sindsdien zijn we ons vooral op het schrijven van muziek gaan richten, met de concept-EP als eerste doel.
Na een lange periode van repeteren, blessures, repeteren en nog meer repeteren, konden we dan eindelijk onze EP opnemen en presenteren. Sindsdien hebben we het geluk gehad een aantal keer in te vallen voor bands en werden we snel na de EP-release gevraagd voor een clubtour met KONG en Tank86.
2013 beloofd dan ook een mooi, druk jaar te gaan worden!

Wat zijn jullie voornaamste invloeden en naar welke muziek luisteren jullie zelf graag?
Wat onze muziek betreft laten we ons eigenlijk door allerlei verschillende bands en stromingen inspireren. Denk daarbij aan moderne progrock zoals Karnivool, maar ook aan de wat minder conventionele alternatieve rock van Oceansize. Daarnaast variëren de invloeden per bandlid van bands als Muse en Rinoa naar Dream Theater of Mogwai.
Wat centraal staat is dat we allemaal houden van sferische en dromerige passages, en die graag afwisselen met een flinke portie geweld. Hierdoor kunnen we gelukkig allemaal onze verschillende invloeden kwijt!

Jullie zijn regelmatig live te zien en hebben een mooie agenda staan. Vertel eens wat over jullie live-ervaringen. (denk bijvoorbeeld aan jullie optreden in W2 met Sean Filkins).
Onze ervaringen tot dusver waren te gek!
We hadden het geluk om maar liefst tweemaal in te vallen voor bands in de W2, Den Bosch. De avond met Sean Filkins was er daar één van. Qua muziek liggen we redelijk ver uit elkaar, maar volgens mij/ons hebben we er samen toch een mooie avond van weten te maken.
De ontvangst is tot nu toe enorm positief geweest. Zo zijn we, as we speak, al bijna door onze eerste 250 EP’s heen!
Daarnaast nemen we onze liveshows enorm serieus. Na ieder optreden nemen we een moment om samen te evalueren, kijken en luisteren wat we nog kunnen verbeteren.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Veel spelen! Daarnaast zijn we na het opnemen van de EP ook gelijk doorgegaan met het schrijven van nieuw materiaal. We hopen dat in de loop van het jaar op te gaan nemen. Of dit een album of opnieuw een EP gaat worden weten we nog niet! We nemen er in elk geval de tijd voor.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?
2 Pakken halfvolle melk
Dozijn eieren
Halfje bruin volkoren (van de warme bakker)

Cartographer

Meer info:
Website: http://cartographer.nl
Facebook: http://www.facebook.com/Cartographer013
Bandcamp: http://cartographer013.bandcamp.com/album/cartographer-ep