Redactie: Hans Ravensbergen
Datum: 11 september 2012

Website: www.edenshadow.net
Facebook: www.facebook.com/edenshadow
Twitter: www.twitter.com/eden_shadow

Op de burelen van Progwereld werden wij geattendeerd op een nieuwe Britse band, genaamd Eden Shadow. Niet zo bijzonder ware het niet dat deze groep bestaat uit drie jonge studenten en de muziek ook nog eens interessant klonk. We traden in contact met gitarist Ryan Elliott en vroegen hem Eden Shadow aan onze lezers voor te stellen.

Eden Shadow 2012

Jullie brachten pas een ep uit, “Hail”. Vertel daar eens wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?
“Hail” is het eerste album (een ep, HR) van Eden Shadow. De afgelopen drie jaar heb ik veel materiaal geschreven voor een heel album. Ik vond dat enkele nummers die niet op dat album terechtkomen, apart uitgegeven moesten worden. En nu is “Hail” zelfs een voorloper van ons debuutalbum. Onderwerpen die op “Hail” aan bod komen zijn natuur, onschuld, nieuwsgierigheid en verwondering. Ik schreef de nummers met de bedoeling dat het een cinematografische en sterk visuele inslag zou hebben.

Jullie zijn een nieuwe band. Veel van onze lezers kennen Eden Shadow nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Eden Shadow is opgericht in oktober 2011 in Guildford, Surrey. Zelf had ik vanaf 2009 al muziek geschreven. Nadat ik was verhuisd naar Guildford om te studeren aan de ‘Academy of Contemporary Music’, ontmoette ik mijn medestudenten Alex Broben (basgitaar) en Tom Burgess (drums). We deelden onze liefde voor progressieve rockmuziek en daarom formeerden we Eden Shadow.

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Het zijn de belangrijke en grote namen uit de progressieve rock die ons hebben beïnvloed. King Crimson, Rush, Porcupine Tree, Tool, Steve Hackett, Camel etc. Verder luisteren we graag naar klassieke muziek, folk, elektronische muziek en jazz. Op een of andere manier vind je dat ook terug op “Hail”. Buiten de prog luister ik de laatste tijd veel naar Bjork, Imogen Heap, Eric Johnson, Norah Jones en Zoe Keating.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
We zijn nu bezig met het mixen en afronden van ons debuutalbum “Phases” die we later in 2012 willen uitbrengen. Naast zang maken we ook gebruik van wat gastmuzikanten. Een daarvan is Nik Turner van Hawkwind. Naast dat album treden we op in Engeland en proberen we in 2013 te gaan spelen op een aantal festivals op het continent.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereldlezer of iets leuks wat je wilt delen?
Ik wil mijn dankbaarheid laten blijken naar de lezers en bezoekers van Progwereld voor hun liefde en passie voor progressieve muziek en hun verlangen om nieuwe muziek te ontdekken. We zijn opgewonden om deel uit te maken van die gemeenschap en we kijken er naar uit om onze muziek aan jullie te laten horen. Hopelijk kunnen we ook spoedig naar Nederland komen om daar te spelen.

Eden Shadow Logo