Eerste druk: 19-08-2008
Eindredactie: Joop Klazinga

Frans Keylard en zijn Rogues’ Gallery progshow

Het klinkt ongelooflijk maar zelfs na 265 shows in meer dan vijf jaar blijken er nog steeds prog-liefhebbers te zijn die de show van Frans Keylard niet kennen. We durven te stellen dat deze mensen zeker iets missen.
Gedurende de jaren dat Frans Keylard, Nederlander maar sinds jaren woonachtig in Seattle, deze show elke donderdag (vrijdagmorgen vroeg voor West-Europa) presenteert, is zijn show uitgegroeid tot dé plaats waar je nieuwe bands leert kennen, waar je nieuwe albums van vele bands als eerste kunt horen en waar je in de ‘chat’ muziekliefhebbers uit de gehele wereld ontmoet. Wanneer je regelmatig de chatroom bezoekt zul je er ook vele artiesten ontmoeten. De ultieme gelegenheid deze mensen die vragen te stellen die je altijd al beantwoord wilde hebben of gewoon om te vertellen wat je van hun muziek vindt. Tel daarbij op de vele interviews die Frans regelmatig gedurende zijn shows heeft en je begrijpt dat het aanbod van deze show zeer uitgebreid is.

Frans Keylard

Veel nieuwe prog
Frans beperkt zich dus niet, zoals helaas vele deejees doen, tot de oudere progressieve bands maar hij tracht juist de nieuwe een kans te geven. Het overgrote deel van de tijd van zijn show wordt dan ook aan nieuwe muziek gewijd. Ook is prog een ruim begrip bij de Rogues’ Gallery. Vele bands kennen de show ondertussen en vinden de weg naar de plaats waar men graag nieuwe muziek van nieuwe bands hoort. Zo weet Frans al meer dan vijf jaar elke week een show van vier uur te vullen.
De harde kern van luisteraars van het programma weet dat als ze ergens een band  horen die ze bevalt, Frans altijd interesse zal hebben om deze band een kans in zijn show te geven. Op deze wijze is de Rogues’ Gallery al vijf jaar een van de meest populaire radioshows van de Dividingline (een groot internet radiostation).

Download de shows!
Velen zullen wat problemen hebben de show live te volgen of deel te nemen aan de wekelijkse chats omdat het tijdstip van uitzenden in Nederland van 5 uur tot 9 uur ’s morgens is. Dit hoeft echter helemaal geen probleem te zijn, want de show is een paar uur na de live-uitzending al te downloaden vanuit het archief. Zo kun je zelfs op je werk via je iPod genieten van vier uur kwaliteitsmuziek en elke week nieuwe bands leren kennen. Dat is weer eens wat anders dan Classic Rock! Ook eerdere shows zijn nog te downloaden zodat een keer vergeten of een paar weken niet aanwezig zijn geen enkele belemmering is om toch op de hoogte te blijven van alles wat Frans de luisteraar biedt. Voor degenen die bang zijn te vergeten om de podcast te downloaden maakt Frans het nog gemakkelijker, via een e-mail list kun je je wekelijks op de hoogte laten stellen wat hij in zijn show gespeeld heeft.
Wie naar aanleiding van dit artikel toch wel nieuwsgierig is geworden kan alle verdere informatie hier vinden.


Mini-interview met Frans Keylard

Hoe ben je bij de Dividingline terecht gekomen?
In februari 2003 werd ik door de leden van de band Singularity uitgenodigd om een interview met hen bij te wonen op The Dividing Line. Ik dacht bij mezelf, wat is dit voor iets vreemds? Live chat met streaming audio…? Nou, vooruit dan maar. Grote fout natuurlijk want ik ben nog steeds niet afgekickt…

Hoe is de show ontstaan?
Toen ik voor het eerst in de chat zat en zag hoe leuk het eraan toeging, en vooral dat er anderen waren die naar dezelfde soort bands luisterden als ik (en dat het ‘prog’ heette), was ik verkocht! Drie maanden later, nadat ik er veel over nagedacht had, nam ik een audio demo voor het programma op en die werd gelukkig geaccepteerd!

Kun je wat meer vertellen over wat voor muziek je zoal speelt in je show en hoe je aan zo’n fantastische playlist komt, elke week weer?
Ik werk nauw samen met onafhankelijke artiesten en prog platenlabels. Verder krijg ik veel demo’s  van nieuwe bands, en ik word vaak via luisteraars op nieuwe bands geattendeerd. Na vijf jaar zwoegen gaat het nu iets gemakkelijker!

Wat was je eerste interview?
Tjee, dat was Geoff Tate van Queensryche en dat was in een van mijn eerste shows. Ik was doodsbenauwd, maar hij hielp mij over de zenuwen heen!

Wat was je leukste interview?
Ik heb altijd erg veel lol met Arjen Lucassen, die heeft een prima gevoel voor humor en is makkelijk om mee te babbelen.

Wat zijn voor jou de openbaringen van 2008 tot nu toe?
Nou, ik ben zwaar onder de indruk van Amaseffer “Exodus – Slaves for Life”.
Verder zijn mijn favorieten dit jaar:
– Ayreon – 01011001
– Moon Safari – Blomljud
– Portal – Blood Red Tape (komt volgende maand uit
– The Pineapple Thief – Tightly Unwound
– Bushwhack – Bushwhack
– DeeExpus Project – Half Way Home
– Heavy Water Experiments – Heavy Water Experiments
– Kingfisher Sky – Hallway of Dreams
– Sylvan – Leaving Backstage
– Factory of Dreams – Poles
– Porcupine Tree – We Lost the Skyline
Dan is er nog een berg meer. De nieuwe van Frost en Marillion zullen ook wel kanjers worden van wat ik ervan gehoord heb! 2008 blijkt een prima jaar te worden voor prog!

Wie luisteren er nu zoal naar de RG en hoe vaak wordt de podcast gedownload?
Rond de 90.000 keer per maand wordt de podcast gedownload door luisteraars overal ter wereld. Een heel klein percentage luistert live naar de show en zit in de chat, maar dat zijn dan ook wel de die-hards, en voor hen doe ik het! Een keer kreeg ik een e-mail dat een luisteraar mijn show via een speciale satelliet verbinding in een basiskamp op de noordpool aan het binnenhalen was. Een ander zat in de jungle van Borneo te luisteren, en weer een ander zat midden in een oorlogszone in Irak. Echt te gek allemaal!

Hoe groot is de inbreng van jouw luisteraars?
Erg groot natuurlijk, zonder de luisteraars zou er geen Rogues’ Gallery zijn. Men vraagt veel om  nieuwe artiesten, en dat wordt gebracht ook! Ik stel het allemaal heel erg op prijs natuurlijk!

Als je in je glazen bol kijkt, wat zie je dan voor de toekomst van de RG?
Laat ik heb nog vijf jaar proberen vol te houden, dan is het wel genoeg geweest. Ach, ik vind het eigenlijk nog veel te leuk :-)

Nog iets dat je graag kwijt wilt?
Ja hoor, ik ben weer eventjes in Nederland voor de Marillion Conventie in Maart 2009, en ik hoop daar veel Progwereld lezers te ontmoeten!

Klik voor de website

Met dank aan Christine Westbroek