Even voorstellen: In These Murky Waters
Interview: Maarten Goossensen
Aan het woord: Mattias Olsson

 

in-these-murky-waters band

 

Je bracht onlangs het project In These Murky Waters uit. Vertel er eens kort wat over. Hoe kwam de plaat tot stand?

Ik wilde een album maken met alleen mijn favoriete geluiden en instrumenten. En die geluiden en instrumenten zijn deze oude archaïsche toetsenborden uit de jaren ‘60 en ‘70. De Mellotron, Chamberlin, Optigan en Orchestron. Deze instrumenten hebben een soort van cineastisch gevoel. Toen ik Ewik hier overheen hoorde zingen, wist ik dat we iets heel bijzonders in handen hadden.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Ik speel zelf in progressieve rockbands sinds ik in 1991 als drummer bij Änglagård begon. Sinds de late jaren ‘90 run ik een eigen opnamestudio. Die gebruik ik voor mijn eigen projecten en ik produceer er voor anderen. Zelf heb ik dus gespeeld bij Änglagård, White Willlow, Kaukasus en Necromonkey. Ewik heeft een hoop materiaal geschreven maar dit is haar debuut …

Wat zou je zeggen dat je invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?

Als het om dit specifieke project gaat, ging het mij om het creëren van een specifieke sfeer. Een soort lijn die het hele album zou doorlopen. Het was een beetje als het creëren van een filmscene. Je stelt alles in en laat dan de zaken gebeuren. Een deel van de muziek waar ik de laatste tijd naar geluisterd heb is Melodys Echo Chamber, Laura Veirs, Kacey Johansing en Bodega.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

We hebben drie of vier nieuwe nummers voor een vervolg klaar liggen. Verder zullen we waarschijnlijk wat meer live shows gaan spelen.

Heb je nog een boodschap voor de Progwereld-lezer?

Ik geloof dat de kinderen onze toekomst zijn. Onderwijs hen goed en laat ze voorop lopen. Laat ze alle schoonheid zien die ze van binnen hebben. Geef ze een gevoel van trots zodat het leven wat eenvoudiger voor ze wordt.