Eerste druk: 01 december 2008
Eindredactie: Hans Ravensbergen

Band: Leap Day
Info: www.leapday.nl
MySpace: www.myspace.com/leapdaymusic
Discografie: Demo 2008


Leap Day - Demo 2008Jullie brachten pas een nieuwe cd uit. Vertel er kort eens wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?

We zijn momenteel druk bezig met de opnames voor onze debuut cd. Wij hopen dat deze medio maart/april 2009 zal uitkomen. Omdat we onszelf toch willen promoten hebben we recentelijk een demo opgenomen met drie nummers. Deze nummers geven een globaal beeld van wat de muziek van Leap Day inhoudt. Deze demo cd heeft geen titel. Er staan drie nummers op met als titels: Little Green Men, Secret Gardener en Awaking The Muse. Het laatste nummer is een instrumentaal nummer waar Eddie Mulder op gitaar een hoofdrol heeft. De demo is opgenomen in de studio van Derk-Evert Waalkens, een van onze toetsenisten.De nummers zijn gecomponeerd door Derk-Evert Waalkens, Gert van Engelenburg en Jos Harteveld. De teksten zijn geschreven door Jos Harteveld. Inmiddels hebben wij een label gevonden die onze eerste cd gaat uitbrengen.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Ik (Koen Roozen) ben in 2006 begonnen om muzikanten te zoeken voor een nieuwe symfoband.

Koen Roozen

Ik heb heel wat muzikanten over de vloer gehad. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Derk-Evert Waalkens die recentelijk, onder de naam King Eider, het prachtige album “Somateria Spectabilis” had uitgebracht. De neuzen stonden direct dezelfde kant uit en we besloten om samen verder te zoeken. Kort daarop kwam ik, via Eddie Mulder, in contact met Jos Harteveld die actief is in het Friese Pink Floyd Project. Ook Jos zag een samenwerking wel zitten. In 2007 hebben Derk-Evert en ik voorgesteld om op Progfarm een korte live-set te gaan spelen met nummers van King Eider. We hebben Hans Gerritsen gevraagd of hij dit zag zitten en hij was direct enthousiast. Hans heeft Peter Stel (Nice Beaver) gevraagd om ook mee te doen aan dit optreden en ook Peter reageerde positief. Omdat we merkten dat de nummers van King Eider rijkelijk gevuld waren met toetsenpartijen, bleek dat we een tweede toetsenist nodig hadden. Ik kende dorpsgenoot Gert van Engelenburg en wist dat hij een groot symfoliefhebber is én toetsenist. Ook Gert wilde meewerken. Het optreden van de King Eider Live band verliep zeer geslaagd en we besloten om als band samen verder te gaan. Helaas moest Hans al snel besluiten om te stoppen onder meer om een praktische reden. Hij woont in Boxtel en wij repeteren in Bakkeveen. Voor hem betekende dit dat hij voor een repetitie zes uur moest rijden en dat was wel erg veel gevraagd.

Gert van Engelenburg

Op het moment dat Hans Gerritse stopte had Eddie Mulder besloten om mijn andere band (Flamborough Head) te verlaten. Ik heb hem gevraagd of hij zich wilde aansluiten bij de band. Eddie was direct enthousiast. Op 29 februari, tijdens een repetitie, hebben we voor de naam Leap Day (schrikkeldag) gekozen.

Eddie Mulder

Wat zijn jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Onze muziek wordt geïnspireerd door de typisch jaren ’70 bands als Genesis, Pink Floyd, Camel. Een aantal van de bandleden is opgegroeid in deze periode. Ook zul je in onze muziek invloeden horen van bands uit de huidige progscene als Porcupine Tree, Flower Kings, Spock’s Beard, IQ, Arena etc.

Wanneer je onze website bezoekt zal je zien dat de bandleden een gevarieerde favorietenlijst hebben o.a. Talking Heads, The Beatles, Tears For Fears, Police, Toto, Jade Warrior, Steve Hackett, Gentle Giant, Jethro Tull etc.

Jos Harteveld

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Allereerst richten onze pijlen zich op de komende cd. We willen de komende periode gebruiken om een en ander op te nemen en te mixen. Verder zijn we bezig om optredens te krijgen. We hebben al verschillende contacten lopen en hopen dat hier wat optredens uit voortvloeien.

Verder hebben we een aantal andere Nederlandse symfobands benaderd om de mogelijkheden te onderzoeken voor duo-optredens. Het is moeilijk om optredens te krijgen en hopen, door de krachten te bundelen, meer mogelijkheden te krijgen.

Derk Evert Waalkens

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?
Een boodschap voor de Progwereld lezer: “Koopt meer Hollandschen waer” en begin met Leap Day.

Verder hoop ik dat iedereen massaal naar de winkel vliegt wanneer ons debuutalbum uit is. Verder wens ik alle lezers van Progwereld, namens alle bandleden van Leap Day, prettige feestdagen en een muzikaal nieuwjaar met grote verrassingen!

Peter Stel