Datum: 31-08-2010
Eindredactie: Hans Ravensbergen
Groep: Morild
Land van herkomst: Noorwegen
MySpace:  http://www.myspace.com/morildprog
Discografie: Time To Rest (2010)

Morild

Jullie brachten pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?
“Time To Rest” is een dubbelalbum met symfonische progrock. We hebben voor dit album eerst de teksten geschreven en daar de muziek bij gecomponeerd. Dit gaf ons de gelegenheid om de wendingen die wij tegenkwamen te ontdekken. Door de sfeer in de teksten te laten weerspiegelen in de muziek geeft dit een totaal beeld van het uiteindelijke nummer. De drijvende kracht van Morild is de drang om uit te drukken wat dicht bij je gevoel licht. Om de diepere betekenis achter de teksten te doorgronden adviseren wij om vooral de toelichting bij de nummers te lezen.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Voor het ontstaan van Morild moeten we ver terug in de tijd. Feitelijk is de groep de oogst van het muzikale broederschap van Odd-Roar Bakken en Nils Larsen die teruggaat tot de zeventigerjaren. Die broederschap is in de loop der tijd alleen maar sterker geworden. Ondanks dat we op diverse terreinen verschillen van mening hebben zien we ons nog steeds als ‘brothers in arms’. Alex Salgado (drums) en John Anders Troset (zang) waren de perfecte aanvulling en maakten de puzzel compleet.

Wat zouden jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
De voornaamste invloeden in onze muziek zijn Camel, Jethro Tull en Kansas. Nils Larsen is verder beïnvloed door Procol Harum, Odd-Roar Bakken luistert graag naar The Flower Kings en Transatlantic maar is ook beïnvloed door zeventigerjaren Noorse groepen Høst, Aunt Mary, Popol Ace en Ruphus. Die moet je echt eens gaan checken.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
De ketel met creativiteit kookt continue in Morild. Dus terwijl “Time To Rest” nog warm en vers is werken we alweer aan ons tweede album. Daarvan zijn sommige nummers al volledig klaar en zelfs opgenomen. Er gaan zelfs geruchten dat een groepslid al bezig is met het schrijven van nummers voor de derde cd… Is er soms iemand die de pen van onze bassist even kan jatten?

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?
Wanneer je houdt van symfonische progrock met een folky en melancholische inslag ingekleurd met Hammond orgel en fluit en die terug gaat tot de zeventigerjaren, dan is Morild ongetwijfeld iets voor jou.