Datum: 24 mei 2011 Interview en tekst: Maarten Goossensen

Met het album “Traces” zette de band Nine Stones Close zich direct op de kaart. Met dit sterke album maakt de band een vliegende start. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze band. Aan bandleider Adrian Jones, woonachtig in ons eigen Leiden, het woord.

Jullie brachten onlangs het album “Traces” uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
Het album gaat over verlies, verlies van geliefden, verlies van onschuld, verlies van medeleven,  van gezondheid,  vriendschap of liefde.  Het is een album over reflectie, gevoelens en menselijke ervaring.  Veel van de muziek en de teksten zijn door mij geschreven ten tijde van het overlijden van mijn vader. Hij is overleden aan kanker en veel van de gevoelens en gedachten die ik toen had, klinken als een echo door in de teksten.  Het album is melancholisch maar in veel opzichten ook opbouwend, dat was ook echt mijn bedoeling.  Het proces van schrijven en daarna opnemen heeft ongeveer een jaar gekost.  We zijn heel erg trots op dit album.

Het album is grotendeels opgenomen en gemixt in mijn kleine huisstudio in Nederland. Een aantal onderdelen is in de thuisstudio’s van Marc en Brendan in Engeland opgenomen. De audiofiles vlogen over en weer over het internet tijdens de opnames. Echt een geweldige ervaring.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Ik begon met de band als soloproject in 2008. Mijn vorige project was toen net klaar. Dit leverde het album “St Lo” op.  Het album kreeg wat radio airplay en kreeg een aantal positieve kritieken. Dat spoorde me aan om te gaan werken aan het album dat dus het “Traces” album zou worden.

Ik kwam in contact met Brendan Eyre en de nummers die ik al had geschreven kregen direct veel meer vorm door zijn toetsen.  Brendan bracht Marc Atkinson bij het project en toen ging het opeens hard. Neil Quarrell maakte later de line-up compleet.  Het voelt echt als een band, er is een enorme chemie tussen ons en ik denk dat zoiets het album extra glans geeft.  Ik hoop dat we de mogelijkheid krijgen om te gaan optreden. We kijken nu wat er wat dat betreft mogelijk is.

Door welke muziek zijn jullie beïnvloed en waar luister je zelf graag naar?
Ik luister gigantisch veel muziek en mijn vinyl- en cd-collectie is immens, dus ik heb nogal wat invloeden ja.  Jimmy Page was de reden dat ik gitaar ging spelen nadat ik de film “The Song Remains The Same” in de bioscoop zag toen ik 16 jaar was. David Gilmour heeft grote invloed, maar er zijn er meer, Andy Latimer, Robin Trower, Ty Tabor, Jerry Cantrell, Steve Rothery, Tony Lommi, Alex Lifeson, Billy Gimmons, Neil Young, Mikael Akerfield, Kim Thayil en vele anderen. Ik luister heel veel soorten muziek,  maar de laatste tijd vooral veel Opeth, Camel, The Pineapple Thief, Crippled Black Phoenix en Katatonia.  Ik beluister minsten drie tot vier albums per dag, dus ik krijg veel te horen.  Ik luister ook graag naar internetradio en zo hoor ik ook veel kleinere talentvolle bands. Er is echt veel goede onafhankelijke muziek .

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ben begonnen met het schrijven van nieuwe muziek voor het volgende album.  Ik hoop binnenkort wat tijd te kunnen doorbrengen in de studio om zo het e.e.a. te kunnen opnemen en ideeën verder uit te werken. Ik ben erg tevreden met wat we tot nu toe hebben geschreven.  Vraag me alleen niet wanneer het klaar is! Ik bekijk ook de mogelijkheid om een ep uit te brengen met daarom een aantal nummers die op de bonus cd stonden die bij de limited editie van “Traces” zat, aangevuld met wat andere nummers.  Het echte leven zal de meeste tijd gaan opslokken…werk, familie,  rekeningen en bezoekjes aan de tandarts. Het leven van een parttime muzikant. Er zitten gewoon te weinig uren in een dag!

Wil je verder nog iets kwijt aan de progwereld lezers?
Ik wil iedereen bedanken die het album heeft gekocht en die ons steunt. We hebben echt geweldige feedback gekregen van mensen op het “Traces” album.  We moedigen iedereen aan om hun mening over het album te blijven geven aan mensen.  We proberen ook om optredens te regelen, dus houd de concertagenda van deze site in de gaten! Houdt onze site in de gaten en word vrienden op onze facebookpagina.