Datum: 21 december 2009
Eindredactie: Hans van Ravensbergen
Artiest: Paul Cusick
Info: http://www.paulcusick.co.uk/
MySpace:  http://www.myspace.com/paulq6
Discografie: Focal Point (2009)

Je bracht pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?
Ik schrijf over dingen die ik zelf belangrijk vind. Als man lukt het mij beter om persoonlijke gevoelens in een nummer uit te drukken. Met dit in gedachten schrijf ik muziek die overeenkomt met mijn stemming en sentimenten. Het nummer Hello schreef ik voor mijn vader toen hij erg ziek in het ziekenhuis lag. Fade Away gaat over de herinneringen aan mijn kindertijd en hoe deze helaas wegebben met het verstrijken van de tijd.

Misschien kennen sommige lezers je nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Ik voel mij meer een artiest dan dat ik in een groep zit. Ik ben enige tijd gitarist geweest in verschillende groepen. De meest bekende daarvan is de groep Gabriel, Marc Atkinson. Ik ben daar gaan spelen toen Brian Josh daar weg ging en Mostley Autumn oprichtte. “Focal Point” is mijn eerste album, waarvoor ik alle muziek en teksten zelf heb geschreven. Alleen Alex Cromarty en Andy Edwards (Frost*) doen mee op drums.

Wat zou je zeggen dat je invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Ik ben beïnvloed door verschillende dingen van verschillende mensen. Mijn ‘gitaarhelden’ zijn Alex Lifeson (Rush) en David Gilmour. Als bassisten heb ik Geddy Lee (Rush) en Chris Squire (Yes) hoog zitten. Als producer ben ik beïnvloed door Steven Wilson en Trent Reznor. Zelf luister ik naar groepen als Marillion, Led Zeppelin, Queen, Radiohead, Crowded House, Hendrix, America, Steve Hackett, Yes, OSI, The Police en Peter Gabriel. Verder luister ik graag naar uiteenlopende muziek van verschillende genres.

Paul Cusick

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?
Ik ben bezig met het schrijven van mijn tweede album en ik wil ook gaan optreden wanneer daar genoeg vraag naar is. “Focal Point” is pas uitgekomen, maar verschillende nummers had ik al jaren in mijn hoofd zitten. Ik kijk er echt naar uit om nieuwe nummers te schrijven.

Heb je nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?
Wat me nu te binnen schiet is: blijf onafhankelijke artiesten ondersteunen door het promoten daarvan bij al je vrienden en zeg ‘nee’ tegen illegaal downloaden. Wanneer je muziek goed vindt, laat de artiest dit dan weten door hem een berichtje te sturen. Ga gewoon verder wanneer je iets niet goed vind.

Verder wil ik nog kwijt dat ik het beantwoorden van deze vragen in twee of drie zinnen wel weinig vind. De meeste mensen hebben toch echt meer dan vijf minuten nodig om een interview te lezen.