eerste druk: 31-12-2007
eindredactie: Hans Ravensbergen


Retrospective

Band:
Maciej Klimek: gitaar
Robert Kusik: drums
Beata Lagoda: toetsen
Lukasz Marszalek: basgitaar
Jakub Roszak: zang
Alan Szczepaniak: gitaar

Info:
Website: www.retrospective.pl
Myspace: Retrospective

Discografie:
Spectrum Of The Green Morning (2007) (klik op de titel voor recensie)


Jullie brachten pas jullie eerste cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?

“Het is eigenlijk geen cd maar meer een promotie ep, waar we het hele jaar mee bezig zijn geweest. De meeste nummers gaan over menselijke gevoelens zoals (mislukte) vluchten, angst, eenzaamheid, verdriet en (plotselinge) dood. Ze brengen de luisteraar ook in een melancholieke en peinzende stemming. Het nummer Have In Mind bijvoorbeeld is opgedragen aan een vriend die overleden is bij een ongeval. Aan het begin van het album hoor je dan ook een piepende hartmonitor, het album eindigt met de vlakke toon van diezelfde monitor, wat de dood symboliseert”.

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

“De drummer, Robert Kusik, heeft de groep samen met gitarist Maciej Klimek in 2005 onder de naam Hollow opgericht. De andere leden, die we via via kenden, zijn er in dat jaar en in 2006 bijgekomen. Als laatste sloot de zanger, Jakub Roszak in 2007 zich bij ons aan. Toen we ons als groep verder ontwikkelden, hebben we de bandnaam veranderd in Retrospective”.

Wat zou jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

“Iedereen heeft zijn inspiratiebronnen meegenomen in de groep, zoals Dream Theater, Rush, King Crimson, Pink Floyd en Symphony X. Zo is Alan Szczepaniak (gitarist) fan van King Crimson, Maciej Klimek weer van Pink Floyd en Children Of Bodom, Lukasz Marszalek luistert graag naar Dream Theater en Symphony X. Onze drummer, Robert Kusik heeft als voorbeelden Buddy Rich, Neal Peart en Don Famularo, de toetseniste Beata Lagoda is geïnspireerd door onder meer Jordan Rudess. Uiteindelijk willen we onze eigen stijl ontwikkelen”.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

“We willen in 2008 ons eerste volwaardige album gaan opnemen. We zijn al bezig met het schrijven van de nummers en we liggen dus al goed op koers. Ook hebben we plannen voor zoveel mogelijk optredens, want dat doen we het liefst, al ziet dat er op het podium vaak niet zo uit, haha”.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?

“We willen iedereen uitnodigen onze website te bezoeken. Daar vind je onze biografie, concertdata en wat mp3’s. Je kan er ook onze ep bestellen!”