Datum: 30-04-2013
Interview: Hans Ravensbergen
Groep: Soma White
Land van herkomst: Polen
Website: http://www.somawhite.com/

Soma White 2013

Jullie brachten onlangs een nieuwe cd uit. Wil je er iets over vertellen?
Hania Zmuda: Gedurende onze sessies in de studio waren wij gericht op het creëren van muziek en geluid dat de luisteraar moet meevoeren naar een wat wij noemen betere werkelijkheid. Voel je volledig vrij wanneer je op zoek gaat naar je eigen betere werkelijkheid tijdens het luisteren naar Soma White.

Misschien kennen sommige lezers Soma White niet. Willen jullie jezelf eens aan onze lezers voorstellen?
Hania Zmuda: Na een periode dat we naar elkaar op zoek waren, zijn we samengekomen in één team. Dat werd uiteindelijk een band die het prettig vond om met elkaar samen te werken. Volgens mij zijn we allemaal afkomstig van dezelfde planeet. Maar de zoektocht duurde een tijdje…

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Hania Zmuda: Dat loopt heel erg uiteen. Ieder van ons luistert naar een grote variatie aan muzikale stijlen. De muziek die wij zelf maken is een vermenging van de absoluut verschillende muzikale werelden waarin wij verkeren. Ik ga dan ook geen opsomming geven van artiesten en groepen. Die lijst zou te lang worden voor dit mini-interview.

Kan je vertellen wat de bandnaam Soma White betekent?
Hania Zmuda: We vonden dat onze bandnaam geassocieerd moest worden met iets positiefs. Onze muziek is bedoeld om in een andere gemoedstoestand te raken, evenals met Soma kan gebeuren (Soma is een uit India afkomstige rituele drank, HR). Verder associeert de bandnaam met vrijheid, onberispelijk, openheid. Dus iets wat in het algemeen positief is. Maar het is geen voorgeschreven betekenis. Je kunt je eigen verbeelding gebruiken om het te begrijpen.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Hania Zmuda: We richten ons op het doen van optredens. Dat is voor Soma White de brandstof. Verder hebben we de ambitie om eind 2013 de studio in te gaan voor het opnemen van ons tweede album.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks dat jullie willen delen?
Hania Zmuda: De muziek van Soma White geeft plezier en brengt de luisteraar in een andere gemoedstoestand. Dat noemen wij zelf een betere werkelijkheid. Duim voor ons en we hopen jullie graag te ontmoeten op een komend Soma White concert. De hartelijke groeten uit Polen. Ik neem gelijk de gelegenheid jullie te vertellen dat ons bijzonder verpakte album “Soma White” via onze website verkrijgbaar is. Binnenkort openen we ook een Bandcamp website.