Datum: 9 februari 2010
Eindredactie: Casper Middelkamp
Groep: The Sin Committee
Website: http://www.thesincommittee.com/
MySpace:  http://www.myspace.com/thesincommittee
Discografie: Confess (2009)

Medio 2009 maakten we bij Progwereld kennis met de Nijmeegse band The Sin Committee. In de aanloop naar hun nieuwe album hadden we een kort interview met de band.

The Sin Committee

Jullie brachten pas een mini-cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?

Voordat we de studio ingingen hadden we heel sterk het gevoel dat we echt wat tofs hadden geschreven. Het was daarom voor ons een logische keuze om te gaan opnemen in een professionele studio met een ervaren producer. Achteraf bleek dit een schot in de roos te zijn en hebben we de nummers ook echt kunnen opnemen zoals we dat in gedachten hadden. Maar uiteindelijk is het toch altijd afwachten wat andere mensen van je muziek vinden. Je kunt je voorstellen dat we daarom erg blij waren met de overweldigende reacties uit de muziekpers. We hadden best goede recensies verwacht, maar dat het er zo veel zouden zijn…

De titel van de EP “Confess” verwijst naar de gedachte dat mensen de neiging hebben om klakkeloos achter allerlei autoriteiten aan te lopen, bijvoorbeeld de politiek of religie, zonder dat ze de dingen die ze voorgeschoteld krijgen ter discussie stellen. Zolang mensen dit blijven doen zijn ze feitelijk medeschuldig aan veel van de wantoestanden in de wereld en is er dus veel te ‘bekennen’. In de songteksten wordt dit thema vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Begin 2006 ontstond het idee om een progressieve metalband te gaan starten. Al snel hadden we een gitarist, bassist en drummer bij elkaar gevonden. Het zou echter nog zo’n driekwart jaar duren voordat we onze zanger Joris zouden vinden. Ik kan me nog goed herinneren dat Raymon (gitarist) en ik (bassist Willem) op een avond naar een bandje zaten te kijken en dat we elkaar op een gegeven moment aankeken. Op dat moment konden we door de herrie niet met elkaar praten, maar we wisten dat we alletwee hetzelfde dachten: deze zanger moeten we hebben! We spraken hem na het optreden aan en hij was nog geinteresseerd om met ons te komen spelen ook. Vanaf de eerste repetitie met z’n vieren ergens op een broeierige zomeravond in augustus 2006 was er meteen een klik en de The Sin Committee werd een feit.

Wat zou je zeggen wat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

Alle bandleden luisteren veel naar verschillende metal en progbands en er zijn er zeker een paar die ons in het bijzonder inspireren om onze muziek te maken, bijv. Mastodon, Opeth en Tool. Daarnaast heeft ieder bandlid eigenlijk een behoorlijk uiteenlopende smaak. Zo luistert zanger Joris bijvoorbeeld ook naar Gypsi muziek en is drummer Victor een Frank Zappa fan.

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe cd?

Een hele vette plaat! We hebben zelf namelijk sterk het gevoel dat we sinds het opnemen van “Confess” alleen maar beter zijn geworden. De insteek van de nummers blijft progressief van aard maar daarbij zullen we ook onze grenzen trachten te verleggen. Het nieuwe materiaal wat we hebben geschreven is bijvoorbeeld al weer een stuk technischer. Ook gaan we nog meer op zoek naar contrasten, bijvoorbeeld door sferische stukken te combineren met loodzware metalpassages. In die zin een nieuwe muzikale expeditie dus waarvan we uitkomst op dit moment ook nog niet helemaal kennen…

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereldlezer, of iets leuks wat je wilt delen?

Hou je van bands als Tool of Mastodon dan moet je zeker onze muziek checken. Je kunt “Confess” in zijn geheel gratis downloaden op onze website. Verder hebben we hebben plannen om in 2010 veel te gaan spelen, dus wellicht tot binnenkort!

TSC Logo jpg webresolutie wit