Interview: Maarten Goossensen
Datum: 24-01-2012

Estland, daar vandaan zou je niet snel een progband verwachten, maar opeens is daar de band X-panda die met het debuut album “Flight Of Fancy” indruk maakt. Hun grotendeels instrumentale muziek is vol energie, geweldige solo’s op gitaar en toetsen en zit vol knappe tempowisselingen. Van deze band willen wij graag meer weten. Ik zoek contact met toetsenist Kaarel Tamra voor een kennismaking.

X-Panda 2012

Jullie hebben onlangs jullie debuut album “Flight Of Fancy” uitgebracht. Kunnen jullie ons er iets over vertellen?
“Flight Of Fancy” is inderdaad ons eerste album. Het album bestaat uit tien stukken (de intro niet meegerekend) die naar onze mening een totaal eigen gezicht hebben. We zijn allemaal behoorlijk perfectionistisch, we besteden erg veel tijd aan het schrijven van de muziek. Het moet namelijk wel, ondanks de gecompliceerde ritmes en akkoorden, soepel blijven klinken. We hebben wel erg veel plezier gehad tijdens het schrijven. Elk stuk muziek is zo gevormd dat het ons perfect past.

Onze voornaamste stijlen zijn progmetal en fusion, dus je kan voornamelijk zware gitaar riffs in combinatie met jazzfusion stijl verwachten. Maar daarnaast zit onze muziek vol met ritmische illusies, prachtige melodieën, echte symfonische rock, een koor, blaasinstrumenten, gitaar- en toetsensolo’s en andere muzikale verrassingen. Het is echt of je in een droom zit. Ik denk dat het album erg interessant is voor heel veel muziekliefhebbers.

Veel lezers zullen jullie nog niet kennen, kan je iets vertellen over het ontstaan van de band?
De roots van X-Panda gaan terug naar het begin van 2008 toen ik wat rondhing op de Tartu Eller Music School en iemand Biaxident van Liquid Tension Experiment hoorde spelen. Dat was toen echt mijn favoriete nummer (nog steeds wel) en ik vond het echt ongelofelijk om dat gitaarstuk daar te horen. Ik ging die ruimte binnen, zag Risto (Virkhausen, gitarist, red.), stelde mezelf voor en al snel schreven we eigen nummers.’

X-Panda werd pas later opgericht toen Risto en Juki (Karl-Juhan Laanesaar, drummer red.) voor diezelfde school een eigen nummer moesten schrijven voor een wedstrijd. We wisten dat er wat jazzliefhebbers in de jury zaten, dus wilden we een wat complex maar ook grappig nummer maken om een beetje met ze te dollen. In die tijd ontdekten we de muziek van Planet X en we probeerden hun ritmische illusies die zij zo goed weten te maken, eigen te maken. We hadden nog nooit progressieve rock geschreven. Het maken van dit nummer (Dickybirds) was echt een geweldige tijd. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd en kregen we veel positieve feedback. Iedereen moedigde ons aan om verder te gaan omdat het allemaal zo natuurlijk overkwam. We hebben nooit echt besloten als band verder te gaan, we deden het gewoon.

Wat zijn jullie voornaamste invloeden en naar welke muziek luisteren jullie zelf graag?
We hebben het geluk dat we veel overeenkomstige muzieksmaken in de band hebben. We zijn allemaal groot Dream Theater fan en we luisteren al jaren naar hun muziek. Het heeft ongetwijfeld veel invloed op ons muzikale denken en hoe wij muziek benaderen. We houden allemaal ook veel van instrumentale muziek. Naast progressieve rock luisteren we ook veel naar jazz, fusion symfonische rock uit de jaren ’70 en klassieke muziek. We houden erg van melodieën die je zo mee kan zingen. Wij beginnen bij het schrijven ook altijd eerst bij de melodie. Verder wordt onze muziek beïnvloed door onder andere Planet X, Liquid Tension Experiment, Jordan Rudess, Virgil Donati, Simon Phillips, Joe Satriani, Porcupine Tree, Nightwish, Vinnie Colaiuta, Steve Lukather en Gavin Harrison.

X-Panda Above

Hoe is de progscene in Estland?
Progressieve rock was best populair in Estland in de jaren ’80. We hadden bands als Kaseke, Radar en Mahavok die bekend waren in geheel de Sovjet-Unie. De popmuziek in de jaren ’90 heeft de progrockbands van toen behoorlijk de das om gedaan. Op dit moment staat Estland nou echt niet bekend om zijn symfonische en progressieve rock. Er zijn misschien vier of vijf bands die progressieve rock maken, maar niemand kan er van leven.

Ik zie wel de kwaliteit van bands in dit land toenemen en dat is goed. Muzikanten en bands proberen steeds meer hun eigen muziek te maken en doorbreken zo barrières. Ik hoop dat er in de komende jaren meer gave muziek uit Estland zal komen!

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Wij willen onze muziek bekend maken aan de wereld. De interesse in X-Panda groeit hard en het is geweldig om te horen hoe mensen buiten Estland op onze muziek reageren. We proberen nu te regelen dat we kunnen spelen op festivals in Europa en in zalen in Letland, Finland en Litouwen. Als beginnende band hebben we nog niet zoveel connecties, maar we  doen ons best. We doen nu alles zelf, dus zoeken we ook een passend management. In ons land zijn wat dat betreft bijna geen mogelijkheden, dus tips en suggesties zijn welkom!
We zouden ook graag een livealbum opnemen in de toekomst, maar aangezien we een stelletje perfectionisten zijn, willen we dat helemaal goed doen, dus dat kan nog even duren. We willen de uitdagende weg die we met X-Panda zijn ingeslagen graag verder belopen en proberen de beste muziek voor X-Panda te blijven maken.

Wil je nog iets delen met de Progwereld lezers?
Als jullie ons live zouden willen zien, dan zijn tips over boekingsagenten en zalen welkom! We verwelkomen iedereen graag in de muzikale X-Panda wereld. We zien jullie graag terug op onze site  en via onze Facebookpagina (www.facebook.com/xpandaband). Bedankt voor alle interesse en hopelijk tot ziens.